Πατριαρχείο Σερβίας
01 Μαρτίου, 2021

Στο μαρτυρικό Γιασένοβατς ο Πατριάρχης Σερβίας

Διαδώστε:

Στο Μοναστήρι του Γιασένοβατς της Κροατίας βρέθηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος όπου εψάλη η Δοξολογία για τους Νεομάρτυρες του Γιασένοβατς. Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Σλαβονίας κ. Ιωάννης ο οποίος παρουσίασε στον Μακαριώτατο Αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων των Νεομαρτύρων του Γιασένοβατς τα οποία προσκύνησε.

Ο Μακαριώτατος τόνισε “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη από το ότι υπάρχει Ιερό σε αυτό το μέρος. Νιώθω το κάλεσμα για μετάνοια κάθε φορά που φτάνω σε αυτό το μέρος όπου το ανθρώπινο κακό έδειξε την πιο άσχημη πλευρά του.” 

Και συνέχισε ο Μακαριώτατος “Είναι περιττό να πούμε πόσο παράλογο είναι σε αυτό το μέρος οι άνθρωποι να έχουν δείξει πόσο μπορούν να αποξενωθούν από αυτά που ο Θεός έχει δημιουργήσει”.

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σημείωσε ότι κάθε φορά που βρίσκεται στο Γιασένοβατς νιώθει ότι αυτός ο τόπος του τρόμου είναι ένας θεμέλιος λίθος για την φωτιά της ειρήνης που πρέπει να επεκτείνεται σε ομόκεντρους κύκλους όλο και πιο μακρυά.

Ο Πατριάρχης ζήτησε από τους αδελφούς του Μοναστηριού να προσεύχονται για αυτόν γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά ενώ σημείωσε ότι η Εκκλησία στέκεται δίπλα σε όλους και έκανε αναφορά στη σεισμόπληκτη περιοχή που επισκέφτηκε το Σάββατο.

Ο Επίσκοπος Σλαβονίας κ. Ιωάννης με τους 30 περίπου Σέρβους μοναχούς υποδέχτηκαν τον νέο Πατριάρχη στην πύλη του Μοναστηριού, και τόνισε ότι η Επίσκεψη αυτή αποτελεί ύψιστη έκφρασης σημασίας που δίνει ο Μακαριώτατος στον τόπο λατρείας.

Η Μονή στο Γιασένοβατς είναι αφιερωμένη στο Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή και ανήκει στην Επισκοπή Σλαβονίας. Ο Ιερός Ναός χτίστηκε το 1775 και καταστράφηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1941 από τους πρώτους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο ναός ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου το 1984 και κατά τη διάρκεια των πολέμων κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1991, η εκκλησία υπέστη ζημιά και πάλι. Τον Μάιο του 1995, στη λειτουργία η εκκλησία της μονής βεβηλώθηκε και καταστράφηκε, και το 2000, ξαναχτίστηκε και λειτούργησε πλέον ως Μοναστήρι.

Στο Γιασένοβατς λειτούργησε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως “Το Άουσβιτς των Βαλκανίων” ή “Το Γιουγκοσλαβικό Άουσβιτς”. 

Το στρατόπεδο εξόντωσης Γιασένοβατς ιδρύθηκε στην κροατική επαρχία της Σλαβονίας από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας (NDH) κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το στρατόπεδο κατασκευάστηκε και διοικούνταν από το καθεστώς Ουστάσι και όχι από τους Ναζί. 

Διαδώστε: