Πατριαρχείο Σερβίας
18 Ιουλίου, 2022

Στο Ζάγκρεμπ ο Πατριάρχης Σερβίας

Διαδώστε:

Στο Ζάγκρεμπ, πόλη την οποία διακόνησε μέχρι και την εκλογή του στον Θρόνο του Αγίου Σάββα βρέθηκε την Κυριακή ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. 

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος παραμένει τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας καθώς δεν έχει εκλεγεί ακόμη νέος Μητροπολίτης, ιερούργησε στον ναό που βρίσκεται στο Σερβικό Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Λύκειο της κροατικής πρωτεύουσας. Συλλειτούργησαν ο από Χόβσταν εψηφισμένος Επίσκοπος Δυτικής Ευρώπης κ. Ιουστίνος , ο Επίσκοπος Μάρκα κ. Σάββας και ο ουκρανικής καταγωγής ιερέας π. Αντ΄ρει Ιβανένκο (Πατριαρχείο Μόσχας) ο οποίος εξυπηρετεί λειτουργικά τους πρόσφυγες από Ουκρανία που φιλοξενούνται στο Ζάγκρεμπ.

Με αφορμή την ευαγγελική περικοπή από το Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο που αναφερόταν στη θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρινών, ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος τόνισε ότι “ο Κύριος μας διδάσκει ότι η πίστη είναι πολύ βαθύτερη από τη στάση μας που είναι καρπός και αποτέλεσμα της λογικής ορθολογικής σκέψης και των επιχειρημάτων μας. Δηλαδή, η πίστη είναι μια ουσιαστική και βαθιά στάση ζωής” ενώ τόνισε ότι η πρόσκληση που μας απευθύνει ο Χριστός είναι πρόσκληση αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο η οποία ξεπερνά κάθε εμπόδιο. “Για αυτό πάντα να λέμε με νου και καρδιά: Έλα κοντά μας Κύριε”, κατέληξε.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος συνομίλησε με πρόσφυγες από την Ουκρανία οι οποίοι φιλοξενούνται στο Ζάγκρεμπ με μέριμνα της Εκκλησίας.

Φωτογραφίες: spc.rs

Διαδώστε: