- Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr
Τα προβλήματα και οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν η Εκκλησία της Σερβίας και οι πιστοί στο Κοσσυφοπέδιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου με τον Eιδικό Eντεταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ, και τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ, την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Στην συνάντηση που διεξήχθη στην έδρα του Πατριαρχείου στο Βελιγράδι παρέστησαν επίσης οι Πανιερ. Επίσκοποι Μπανιαλούκας κ. Εφραίμ, Μπάτσκας κ. Ειρηναίος και Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος.
Κατά την διάρκεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν σε κλίμα ανοικτού διαλόγου, οι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ ενημέρωσαν τον Μακαριώτατο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν σχετικά με την συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.
Επίσης, επισήμαναν ότι εργάζονται για την επίλυση σειράς ζητημάτων όπως, τα περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής Βίσοκι Ντέτσανι, το αίτημα της Πρίστινας για την αφαίρεση Ορθοδόξων μοναστηριών της περιοχής από τη λίστα των πιο απειλούμενων πολιτιστικών μνημείων υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς και για άλλα ζητήματα καίριας σημασίας για την Εκκλησία της Σερβίας και τους πιστούς στο Κοσσυφοπέδιο.
Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι ιστορικά μοναστήρια όπως η Μονή Βίσοκι Ντέτσανι και η Μονή Γκρατσάνιτσα είναι – όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά – ζωντανοί οργανισμοί, και όχι απλά πολιτιστικά μνημεία και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Επιπλέον, τόνισαν ότι δεν έχουν έτοιμες προτάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα, αλλά οι συνομιλίες με τον Μακαριώτατο και τους Ιεράρχες καταδεικνύουν την επιδίωξη τους για την επίτευξη δίκαιης λύσης.
Από την πλευρά τους, ο Μακαριώτατος και οι Επίσκοποι ευχαρίστησαν τους αξιωματούχους για τις προσπάθειες που καταβάλλουν αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κληρικοί, οι μοναχοί και οι Ορθόδοξοι Σέρβοι πιστοί στο Κοσσυφοπέδιο.
“Ως Χριστιανοί βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ως αδελφό μας, ως τον πλησίον μας, και επομένως είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο. Το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και το Μαυροβούνιο είναι ζωτικής σημασίας για εμάς”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν είναι άγνωστο ότι η κυβέρνηση της Πρίστινας δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο, το οποίο επιβεβαιώνεται από τα προβλήματα της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι, από το αίτημα προς την ΟΥΝΕΣΚΟ και από τις καθημερινές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν η Εκκλησία και οι πιστοί στην περιοχή.
Ο Μακαριώτατος και οι Επίσκοποι επισήμαναν ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά όχι με όρους που θέτουν σε κίνδυνο ή υπό αμφισβήτηση τα συμφέροντα της Εκκλησίας, των πιστών και του κράτους της Σερβίας.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας εξέφρασε την άποψη ότι μέσω του διαλόγου πρέπει να επιτευχθεί μια λύση στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, εκφράστηκε η ανησυχία για τη στάση των αρχών της Πρίστινας απέναντι στην Εκκλησία.
“Αναμένουμε από τα θεσμικά όργανα να σεβαστούν την Εκκλησία, να μην προσβάλλουν το όνομα μας, την ταυτότητα μας και την προέλευση των αγίων μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.