Πατριαρχείο Σερβίας
18 Μαΐου, 2022

Τι είπαν Πατριάρχης Σερβίας-Βούτσιτς για Σκόπια και Ουκρανία

Διαδώστε:

Τα εθνικά ζητήματα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, παρουσία των Επισκόπων που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Σερβικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο δεξίωσης και γεύματος που παρέθεσε ο Σέρβος Πρόεδρος στον Μακαριώτατο και στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας.

Βούτσιτς: Ομιλία με αναφορές στην ειρήνη, τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με τον «Μακεδονικό» λαό

Κατά την διάρκεια του ανοιχτού μέρους της συνάντησης ενώπιων των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς απήυθυνε προσφώνηση προς τον Πατριάρχη Σερβίας, σημειώνοντας ότι είναι άξιος για τον θρόνο του Αγίου Σάββα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ενδιαφέρον που δείχνει ο Μακαριώτατος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Όπως ανέφερε, η Σερβία χρειάζεται να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον αποκαλούμενο από τους Σέρβους «Μακεδονικό» λαό και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της Ιεράς Συνόδου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τις Επισκοπές αλλά εσείς μας βοηθάτε περισσότερο με συμβουλές, προσευχές και προτροπές για συμφιλίωση και ενότητα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που έχετε την δυνατότητα να συζητήσουμε διάφορα θέματα για τον Σερβικό λαό. Στη συνομιλία μαζί σας μαθαίνουμε πολλά, αποκτούμε νέα ελπίδα και ενέργεια για να αλλάξουμε το μέλλον προς το καλύτερο», επισήμανε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το φθινόπωρο η ενότητα θα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

«Σήμερα μας λείπει η ειρήνη περισσότερο από ποτέ και από οτιδήποτε άλλο», είπε χαρακτηριστικά και, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η Σερβία βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από ότι φαίνεται και αιωρούνται σύννεφα πάνω από την χώρα μας. Έχουμε και είχαμε συναντήσεις σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες για να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα ο οποίος θα είναι πιο δύσκολος από ποτέ».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Σερβία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση καθώς είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και ευχαρίστησε την Εκκλησία για την κατανόηση και την στήριξη της. «Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και βρισκόμαστε υπό τεράστια πίεση. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και οι πιέσεις θα είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να ακούσουμε τις απόψεις σας», είπε ο Σέρβος Πρόεδρος και επισήμανε ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. «Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα με κάθε κόστος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πατριάρχης Σερβίας: Προσευχή υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία και οι σχέσεις με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Βούτιτς για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή. Στην συνέχεια ανέφερε ότι όλοι αισθανόμαστε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε μέρα κοιμόμαστε και ξυπνάμε σκεπτόμενοι για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα, επισήμανε οτι η θέση της Εκκλησίας είναι να προσεύχεται υπέρ ειρήνης προς τον Θεό.

«Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών που θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να συνυπάρξουν, αλλά μια βαθύτερη σύγκρουση. Δεν είναι απλώς μια γεωπολιτική σύγκρουση, αλλά μια σύγκρουση αξιών και πολιτισμών που μας υποχρεώνει να πάρουμε θέση είτε μας αρέσει είτε όχι. Προσευχόμαστε να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και η γλώσσα των όπλων να αντικατασταθεί από τον διάλογο. Προσευχόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή η γλώσσα να είναι η γλώσσα της αγάπης», επισήμανε.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου καθοδηγήθηκε από την ιδέα της ειρήνης και από το γεγονός ότι όταν λέμε ότι πιστεύουμε στην Εκκλησία, λέμε ότι η Εκκλησία είναι μία και πιστεύουμε σε μία Εκκλησία. Με γνώμονα αυτή την αρχή, προσπαθούμε να ζούμε με αυτό το πνεύμα, πάνω απ’ όλα με όλες τις Ορθόδοξες Eκκλησίες, αν και μερικές φορές υπάρχουν εμπόδια και  διαφωνίες, αλλά πιστεύουμε ότι αυτές είναι μεταβατικές φάσεις και πειρασμοί που ενισχύουν την ενότητα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων και χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία» τόνισε: «Δεν επιθυμούμε να έχουμε τίποτα περισσότερο από ότι έχουν οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Ότι επιθυμούμε για τους εαυτούς μας, το επιθυμούμε και για τις άλλες κοινότητες. Είχαμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ένα σχίσμα με την Εκκλησία στη “Μακεδονία” για πενήντα πέντε χρόνια, αλλά χάρη στις προσευχές των δύο λαών, ήρθαμε να δημιουργήσουμε ενότητα ώστε να επιστρέψουν οι αδελφοί από τη “Μακεδονία” σε κοινωνία μαζί μας και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, και το βλέπουμε ως ένα θαύμα. Γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στον Θεό. Εκεί που βλέπεις ότι κάτι είναι αδύνατο να γίνει, με την παρέμβαση του Θεού γίνεται δυνατό. Η Εκκλησία θα είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία για ότι είναι καλό και αυτό είναι ευλογία για όλους τους πολίτες της Σερβίας και του κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακοίνωσε ότι δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων με αναγνωρισμένο και αποδεκτό όνομα το «Αχρίδος» και αποκλείοντας ως όρο το «Μακεδονική».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση ανέφερε ότι αφού αξιολόγησε την υποβληθείσα προσφυγή και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του γειτονικού κράτους, αποφάσισε ότι «δέχεται εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν τήν Ἱεραρχίαν, τόν κλῆρον καί τόν λαόν τῆς ὑπό τόν Ἀρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Ἐκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα τήν πληγήν τοῦ σχίσματος, καί ἐπιχέουσα εἰς τό τραῦματῶν ἐκεῖ σε ἀδελφῶν ἡμῶν Ὀρθοδόξων “ἔλαιον καί οἶνον”. Πρός τοῦτο ἐκδίδεται καί ἡ σχετική Πατριαρχική καί Συνοδική Πρᾶξις».

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

Διαδώστε: