Στην αρχαία έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη Σταυροπηγιακή/Πατριαρχική Μονή Ιπεκίου (ή Πετς) στο Κοσσυφοπέδιο, έφθασε τις απογευματινές ώρες της 3ης Μαΐου 2022 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.
Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα
Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι Πανιερώτατοι Επίσκοποι, μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας: Σιρμίου Βασίλειος, Σουμαδίας Ιωάννης, Ζβορνικίου και Τούζλας Φώτιος και Κρούσεβατς Δαβίδ, οι οποίοι σήμερα, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιήσουν τακτική συνοδική συνεδρίαση.
Κατά τον εσπερινό στην αρχαία έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προσήλθε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, ο Αρχιμανδρίτης Σάββας, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και άλλοι.
Με την ευκαιρία αυτή ο Μακαριώτατος είπε:
«Εδώ είμαστε και πάλι! Ήρθαμε πάλι σπίτι…. Ο Θεός να είναι πάντα εδώ και… ό,τι σκεφτόμαστε, λέμε και κάνουμε να έχει τις ρίζες του εδώ. Επειδή αυτή η ρίζα είναι πολύ βαθιά, ανεξάρτητα από καταιγίδες, βροντές, κεραυνούς και ανέμους, δεν θα σπάσει.
Αν οι ρίζες μας δεν ήταν εδώ, όπου κι αν ήμασταν, ό,τι κι αν είχαμε και όποια δύναμη κι αν φαινόταν να κουβαλάμε προσωρινά μέσα μας, όλα αυτά θα ήταν μικρά και βραχύβια. Είθε ο Θεός να ριζώσει αληθινά εδώ για όσους βαπτίζονται στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και είναι μέρος της Εκκλησίας μας.
Ο Θεός να σας ευλογεί, μάνα και μοναχές, εσάς που ποτίζετε και σκάβετε εκείνη τη ρίζα. Όπως λέει ο Κύριος, άλλα ποτίζονται και άλλα σκάβονται, και όλοι έχουμε καρπούς που μας θρέφουν και που από την αρχή, από τον Άγιο Σάββα, μας ταΐζουν· και πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσουν στην αιώνια Βασιλεία του Υιού του Θεού, που ήρθε στον κόσμο, έγινε ένας από εμάς, υπέφερε, σταυρώθηκε, πέθανε στο σταυρό, αλλά έδειξε ότι η τελευταία λέξη δεν είναι το σκοτάδι της παροδικότητας και του θανάτου, αλλά το φως και η χαρά της Βασιλείας των Ουρανών. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους, τη μητέρα (σ.σ. την ηγουμένη) και όλες τις αδερφές, και όλους εμάς μαζί με εσάς, με τις προσευχές σας και τις πράξεις σας. Καλό Πάσχα!»
Τέλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ευχαρίστησε την Καθηγουμένη της Μονής, Μητέρα Χαριτίνη και την αδελφότητα της μονής για την προσευχή, την υποδοχή και τη φιλοξενία.
Σημείωση από wikipedia: Το Πατριαρχείο της Μονής Ιπεκίου (Πετς) (σερβικά: Манастир Пећка патријаршија / Manastir Pećka patrijaršija, προφέρεται [pɛ̂ːt͡ɕkaː patrijǎ(ː)rʃija]) ή το Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πετς), είναι ένα μεσαιωνικό ορθόδοξο μοναστήρι της Σερβίας που βρίσκεται κοντά στη σημερινή πόλη του Πετς, στο Κοσσυφοπέδιο. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και έγινε η κατοικία των Σέρβων Αρχιεπισκόπων . Επεκτάθηκε κατά τον 14ο αιώνα, και το 1346, όταν δημιουργήθηκε το Σερβικό Πατριαρχείο Ιπεκίου (Πετς), η Μονή έγινε έδρα των Σέρβων Πατριαρχών . Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από πολλές εκκλησίες και κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών και πρώιμων σύγχρονων χρόνων χρησιμοποιήθηκε επίσης ως μαυσωλείο των Σέρβων Αρχιεπίσκοπων και Πατριαρχών. Από το 2006, αποτελεί μέρος των «Μεσαιωνικών Μνημείων του Κοσόβου», ενός συνδυασμένου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς μαζί με τρία άλλα μνημεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το μοναστήρι διοικείται εκκλησιαστικά από την Επαρχία Ράσκας και Πριζρένης, αλλά έχει ιδιαίτερο (σταυροπηγιακό) καθεστώς, δεδομένου ότι υπάγεται στην άμεση δικαιοδοσία του Σέρβου Πατριάρχη, του οποίου ο τίτλος περιλαμβάνει τον Αρχιεπίσκοπο του Ιπεκίου (Peć). Η εκκλησία του μοναστηριού είναι μοναδική στη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της Σερβίας, με τρεις εκκλησίες συνδεδεμένες ως ενιαία, [1] σε σύνολο τεσσάρων εκκλησιών.[2]