Πατριαρχείο Σερβίας
10 Απριλίου, 2021

“Θα αγωνιστούμε ξανά για τα δικαιώματά μας αν χρειαστεί”

Διαδώστε:

“H Εκκλησία έπρεπε να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της. Και θα το κάνουμε ξανά, εάν απειληθεί ξανά η θρησκευτική ελευθερία” τόνισε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας  στην Ιερά Μονή Σταντζεβίτσι του Μαυροβουνίου κατά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην οποία προεξήρχε. 

Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος σημείωσε ότι: “Kάθε άνθρωπος ακόμα και ένας ιερέας είναι επιρρεπής στη λήθη. Και επιρρεπής στην αποδυνάμωση. Είναι μια διακονία που μας έχει ανατεθεί από τον Ιησού Χριστού, τον Αιώνιο Αρχιερέα. Είμαστε Ιερείς μόνο στο βαθμό που είμαστε αξιοπρεπείς, στο βαθμό που είμαστε συμμετέχοντες και συνεργοί στη διακονία Του“. Στη συνέχεια ο Επίσκοπος κ. Ιωαννίκιος ανέφερε ότι ο Χριστός κάνει θαύματα αλλά και οι Ιερείς έχουν τη Χάρη να κάνουν επίσης θαύματα και εξήγησε “Θαύματα με την έννοια της λέξης όχι, όμως μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε τις Ακολουθίες που είναι Θαύμα θαυμάτων. Όποτε εκτελούμε αυτή την υπηρεσία, ας τιμήσουμε ότι συμμετέχουμε στην υπηρεσία του Χριστού”.

“Αγαπητοί Πατέρες, σήμερα έχουμε συγκεντρωθεί εδώ για να ομολογήσουμε τις αμαρτίες μας, να μετανοήσουμε, γιατί οι αμαρτίες μας είναι βαρύτερες από τις αμαρτίες εκείνων που δεν είναι Ιερείς. Διότι τους Ιερείς τους εμπιστεύονται περισσότερο. Όσο πιο αγνή και ιερή είναι η υπηρεσία μας, τόσο το καλύτερο για τη σωτηρία μας. Οι άνθρωποι, ειδικά στο Μαυροβούνιο, πάντα κοιτούσαν τους Ιερείς, όταν υπάρχει ένας καλός Ιερέας, τον σέβονται και τον ακούνε. Και βασίζονται  στον λόγο και τις οδηγίες του. Και ενθαρρύνονται από το παράδειγμά του. Πάντα, ευτυχώς, είχαμε τέτοιου είδους ιερείς», είπε ο Επίσκοπος.

Ο επίσκοπος σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κακά παραδείγματα. Είπε ότι εκείνη την εποχή, πολλοί αξιότιμοι ιερείς υπέστησαν γελοιοποίηση, φυλάκιση και ξυλοδαρμούς, αλλά παρέμειναν πιστοί.  Είπε ότι στην εποχή μας υπήρξε μια μεγάλη πνευματική ανανέωση που δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε πριν από τριάντα ή σαράντα χρόνια. “Λίγοι θα μπορούσαν να το σκεφτούν αυτό. Αλλά η Χάρις του Θεού έστειλε τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο στο Μαυροβούνιο που στην εποχή του το Μαυροβούνιο άνθισε και τα Ιερά αποκαταστάθηκαν” σημείωσε ο Πανιερώτατος.

«Έπρεπε να βγούμε στους δρόμους, επειδή αποχαρακτηριστήκαμε παρόλο που είμαστε η θρησκεία που έχει τους περισσότερους πιστούς στο Μαυροβούνιο. Ήμασταν εκτός νόμου για λίγο. Έχουμε διορθώσει πολλά τώρα, αλλά, φυσικά, πρέπει να διορθωθούν πολύ περισσότερα. Να ρυθμίσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους με πολιτισμένο τρόπο, όπως και σε άλλες  χώρες. Αυτό θέλουμε. Θέλουμε όλες οι θρησκείες στο Μαυροβούνιο να είναι ίσες και να υπερισχύει η διαθρησκευτική αρμονία. Και οι πρώην κυβερνήτες μας μίλησαν υποκριτικά για αυτή τη διαθρησκευτική αρμονία και καυχιόντουσαν μπροστά στην Ευρώπη ότι τα είχαν επιτύχει όλα. Και υπό από αυτήν την ιστορία, πραγματοποιήθηκαν  οι διώξεις της Ορθοδοξίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Σερβικού κλήρου», δήλωσε ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς.

«Ελπίζουμε πάντα για το καλό», είπε ο Πανιερώτατος τονίζοντας ότι “ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά στους δρόμους, αλλά ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στη διακονία μας και στον λόγο του Θεού, και να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο ειρηνικά. Για να διαδώσουμε την αδελφική και ευαγγελική αγάπη και να αφιερωθούμε στη θρησκευτική εκπαίδευση και την ιερατική υπηρεσία με την αληθινή έννοια της λέξης”.  Σημείωσε όμως ότι: “H Εκκλησία έπρεπε να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της. Και θα το κάνουμε ξανά, εάν απειληθεί ξανά η θρησκευτική ελευθερία. Πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε για αυτό. Αλλά δεν είναι στόχος μας να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά στόχος μας είναι να κάνουμε την υπηρεσία που μας έχει ανατεθεί από τον Θεό. Και είναι ένας αγώνας, ένας αγώνας ενάντια στο κακό, ένας αγώνας ενάντια στο κακό σε αυτόν τον κόσμο. Και αυτό αντικατοπτρίζεται αυτήν την Αγία Σαρακοστή, η οποία είναι μια μεγάλη ανανέωση και ενίσχυση της πίστης και της αγάπης και ό, τι είναι ευχάριστο στον Θεό”, κατέληξε ο Επίσκοπος.

Διαδώστε: