“Χωρίς τους Ρώσους δεν θα ολοκληρωνόταν ο Άγιος Σάββας”
Στις εργασίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι αναφέρθηκε με δήλωση που έκανε στoν τηλεoπτικό σταθμό “Храм” ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος.
Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική συμβολή των Ρώσων στη κατασκευή του ναού, λέγoντας χαρακτηριστικά πως: “χωρίς αυτούς το έργο δεν θα είχε ολοκληρωθεί ούτε σε εκατό χρόνια”.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε ως αρχιτεκτονικό θαύμα το ναό “ο οποίος θα αποτελεί πλέον τον πενυματικό και πολιτιστικό φάρο της σερβικής πρωτεύουσας”, όπως είπε.
Ολοκληρώθηκαν τα ψηφιδωτά του Αγίου Σάββα
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τα ψηφιδωτά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Η συνολική έκτασή τους είναι 15.000 τετραγωνικά μέτρα, και τεχνίτες και ειδικοί από τη Ρωσία συμμετείχαν στην κατασκευή και την τοποθέτηση. Τα ψηφιδωτά κατασκευάστηκαν με μια τεχνική που χρησιμοποιείται στη Ρωσία τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο ιερός ναός του Αγίου Σάββα θεωρείται σύμβολο πνευματικής ενότητας και ιστορικών δεσμών μεταξύ του σέρβικου και του ρωσικού λαού. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ρωσικό κράτος χρηματοδότησε την κατασκευή ενός μοναδικού θόλου από γυαλί και πέτρα με έκταση 1.248 τετραγωνικών μέτρων – ενός, δηλαδή εκ των μεγαλυτέρων θόλων με μωσαϊκό σε ορθόδοξη εκκλησία.
Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πρόεδρος της Ρωσίας μαζί με τον Αλέξανδρο Βούτσιτς και τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο επισκέφθηκαν την εκκλησία, όπου τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τοποθέτησαν συμβολικά τρία ψηφιδωτά στοιχεία γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, υπογράφοντας με αυτόν τον τρόπο το μωσαϊκό.
Ο Άγιος Σάββας υπήρξε ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο ναός του είναι χτισμένος στο οροπέδιο Vračar, στο σημείο όπου οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανα του Αγίου. Λόγω της θέσης του ο ναός του Αγίου Σάββα κυριαρχεί στον ορίζοντα του Βελιγραδίου και αποτελεί το πιο μνημειώδες κτίριο της πόλης.
Η κατασκευή του αποφασίστηκε το 1894, όμως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει πριν το 1935. Δυστυχώς και ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τις κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες ξανάρχισαν πολύ αργότερα, τον Μάιο του 1986. Το 2004, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ακόμα μη ολοκληρωμένου ναού, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.