PEMPTOUSIA TV
09 Οκτωβρίου, 2024

Εικαστικές Ανιχνεύσεις – Συλλογή Βελιμέζη

Διαδώστε:

Ο Χρήστος Φ. Μαργαρίτης μιλάει στην εκπομπή «Εικαστικές Ανιχνεύσεις» και τον Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλο για τη Συλλογή Βελιμέζη.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο: 

Η Συλλογή Βελιμέζη, μεταβυζαντινών εικόνων 15ου – 19ου αιώνα, δημιουργήθηκε από τον Αιμίλιο Βελιμέζη την περίοδο 1934-1946. Μετά το 2000 η Συλλογή εμπλουτίστηκε με νέα αποκτήματα, με ανθίβολα και σχέδια εργασίας αγιογράφων και τελικά δωρήθηκε από τους Χρήστο και Αιμίλιο Φ. Μαργαρίτη και Αλέξανδρο Γ. Μακρή στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπου και σήμερα βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση. Ο μεγαλύτερος αριθμός των εικόνων της προέρχεται από εργαστήρια καλλιτεχνών της βενετοκρατούμενης Κρήτης, μεταξύ των οποίων και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου Το Πάθος του Χριστού – Πιετά με αγγέλους.

Τον επιστημονικό κατάλογο των έργων της Συλλογής συνέγραψε η καθηγήτρια Νανώ Χατζηδάκη και το Μουσείο Μπενάκη τον εξέδωσε το 1997 στην αγγλική, κατόπιν στην ισπανική, γερμανική και ρωσική, στο πλαίσιο του Προγράμματος που οργάνωσε για τη μελέτη, συντήρηση, δημοσίευση και δημοσιοποίηση την εικόνων της Συλλογής. Υπό την αιγίδα του οργανώθηκε και ο μεγάλος περίπλους της σε 22 διεθνή μουσεία σε όλο τον κόσμο την περίοδο 1997-2014.

Διαδώστε: