14/10/2024 14/10/2024 Σήμερα 14 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Οσία Παρασκευή την Επιβατηνή (Επιβατινή), η οποία εκτός από Πολιούχος της Καλλικράτειας της Ανατολικής Θράκης και της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής είναι και προστάτιδα των Βαλκανίων. Η Αγία γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, στις αρχές του 10ου αιώνα και καταγόταν από Βυζαντινή οικογένεια. Τιμάται ιδιαίτερα στην Ελλάδα,...
14 Οκτωβρίου, 2024 - 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2024 - 12:35

Αφιέρωμα στην Αγία Παρασκευή την Επιβατινή στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στην Αγία Παρασκευή την Επιβατινή στην Pemptousia TV

Σήμερα 14 Οκτωβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Οσία Παρασκευή την Επιβατηνή (Επιβατινή), η οποία εκτός από Πολιούχος της Καλλικράτειας της Ανατολικής Θράκης και της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής είναι και προστάτιδα των Βαλκανίων.

Η Αγία γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, στις αρχές του 10ου αιώνα και καταγόταν από Βυζαντινή οικογένεια. Τιμάται ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία. Από μικρή έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να προσκυνήσει τα Λείψανα των Αγίων. Από εκεί πήγε στην Ηράκλεια του Πόντου, στους Αγίους Τόπους, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μετέβη στην Καλλικράτεια της νοτιοανατολικής Θράκης. Εκεί, παρέμεινε στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου και παρέδωσε το πνεύμα της ειρηνικά, σε ηλικία 27 ετών. Το άφθαρτο σκήνωμα της Αγίας σήμερα θησαυρίζεται στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ιασίου, που τιμάται στην μνήμη της Οσίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου.

Στην τηλεόραση της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε ομιλίες για την Οσία Παρασκευή την Επιβατηνή κατά το Β’ Αγιολογικό Συνέδριο: «Ανατολική Θράκη – Τόπος Αγίων», που πραγματοποιήθηκε το 2020.

  • Η Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή, μία παν-βαλκάνια Αγία

Εισήγηση του Δημητρίου Γόνη, ομοτίμου καθηγητού της Θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: « Η Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή, μία παν-βαλκάνια Αγία» κατά τις εργασίες του Β’ Αγιολογικού Συνεδρίου: Ανατολική Θράκη – Τόπος Αγίων. Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή, Άγιος Νεκτάριος – 100 χρόνια από την κοίμησή του (1920–2020), το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης υπό την αιγίδα του ιδρύματος ποιμαντικής επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Η τιμή της Αγίας Παρασκευής στη Σερβία – Ιστορικο-εθνολογική παρουσίαση

Εισήγηση της Ντράγκιτσα Τάντιτς-Παπανικολάου, υπ. Δρ Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ με θέμα: «Η τιμή της Αγίας Παρασκευής στη Σερβία. Ιστορικο-εθνολογική παρουσίαση», κατά τις εργασίες του Β’ Αγιολογικού Συνεδρίου: Ανατολική Θράκη – Τόπος Αγίων.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Προσέγγιση στην εικονογραφία της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής στον Ελλαδικό χώρο

Εισήγηση της Γλυκερίας Χατζούλη αναπληρώτριας καθηγήτριας ΑΠΘ με θέμα: «Προσέγγιση στην εικονογραφία της κεφαλοφόρου Οσιομάρτυρος Παρασκευής της Ρωμαίας και της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής στον Ελλαδικό χώρο (15ος-20ος αιώνας)» κατά τις εργασίες του Β’ Αγιολογικού Συνεδρίου: Ανατολική Θράκη – Τόπος Αγίων.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • H Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή – Ιστορία και Γραμματεία

Εισήγηση της Σουλτάνας Λάμπρου, αναπληρώτριας καθηγήτριας της Θεολογικής σχολής ΑΠΘ με θέμα «H Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή. Ιστορία και Γραμματεία» κατά τις εργασίες του Β’ Αγιολογικού Συνεδρίου: Ανατολική Θράκη – Τόπος Αγίων.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Καθαρότητα καρδίας – Οσία Παρασκευή η Νέα

Εισήγηση του Κωνσταντίνου Κορναράκη, Αν. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «“Καθαρότητα καρδίας”: Νύξεις αυτοσυνειδησίας για τον σύγχρονο άνθρωπο στον βίο της Οσίας Παρασκευής της Νέας και η θεραπευτική αξία των βίων των αγίων για τα πνευματικά νοσήματα του ανθρώπου» κατά τις εργασίες του Β’ Αγιολογικού Συνεδρίου: Ανατολική Θράκη – Τόπος Αγίων.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων