PEMPTOUSIA TV
12 Ιουλίου, 2024

Αφιέρωμα στην εορτή του Οσίου Παϊσίου στην Pemtousia TV (Μέρος Α΄)

Διαδώστε:

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και στο οn demand περιεχόμενο της Πεμπτουσίας μπορείτε να παρακολουθήσετε αφιερώματα και συνεντεύξεις ανθρώπων που γνώρισαν τον Άγιο.

 

Ντοκιμαντέρ: Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου

Ταινία/ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ο Άγιος Παΐσιος είναι ένας από τους τελευταίους Αγιορείτες Αγίους με τον οποίο μεγαλύνεται το Άγιον Όρος, δοξάζεται η Εκκλησία του Χριστού. Έχει γίνει γνωστός σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο. Ο βίος του περιγράφεται στην εν λόγω ταινία/ντοκιμαντέρ, μαζί με μαρτυρίες επωνύμων.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

 

Στην οικία του Αγίου Παϊσίου: Δείτε το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Άγιος στην Κόνιτσα

Αυτό είναι το πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου στην Άνω Κόνιτσα. Ο ανιψιός του Αγίου, γιος του αδερφού του Ραφάηλ, κ. Χρήστος Εζνεπίδης, μάς ξεναγεί στο φτωχικό που πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο Άγιος, μαζί με τους γονείς του και τα 8 αδέρφια του. Σε αυτό το σπίτι, πήγε ο Άγιος Παΐσιος, όταν ήταν 2 ετών. Εδώ μεγάλωσε, εδώ έπαιξε, εδώ γέλασε, εδώ έκλαψε και προσευχήθηκε, προτού αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

 

Συνέντευξη: Ο γιατρός του Αγίου Παϊσίου, Γεώργιος Μπλάτζας

Ο γιατρός του Αγίου Παϊσίου, Γεώργιος Μπλάτζας, μιλάει για τις τελευταίες στιγμές του Αγίου, για την ασθένειά του, για τα χειρουργεία του και για τον τρόπο που ο Άγιος αντιμετώπιζε τους πειρασμούς. Το ασκητικό φρόνημα του Αγίου, ήταν αυτό που δε θα ξεχάσει ποτέ ο ίδιος, ενώ περιγράφει ότι ο Άγιος Παΐσιος είχε το πιο ωραίο χαμόγελο.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

 

Ένας επιστήμονας εξομολογείται: «Ο Άγιος Παϊσιος με έβγαλε από την κόλαση που ζούσα»

Για τον Άγιο Παΐσιο μιλά ο φυσικός και αγιογράφος Αθανάσιος Ρακοβαλής. Ο κ. Ρακοβαλής εξιστορεί μοναδικές στιγμές αγιοσύνης του Γέροντα που τον σημάδεψαν, προσωπικά θαύματα που ο ίδιος έζησε, καθώς και συμβουλές του Γέροντα προς τον ίδιο που θα κρατήσει για πάντα. Τέλος, μιλά για την απλόχερη και άδολη αγάπη του που όπως χαρακτηριστικά λέει ήταν μεγαλύτερη κι από εκείνη της μητέρας προς το παιδί.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

 

Ο Όσιος Παΐσιος ως παγκόσμιος άνθρωπος

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Μαντζαρίδης μιλάει για τον Άγιο Παΐσιο τον ησυχαστή που κατόρθωσε να γίνει παγκόσμιος άνθρωπος.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

 

Ο Άγιος του πονεμένου λαού Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης

Ο πρωτοπρεσβύτερος Χαρίλαος Παπαγεωργίου μιλάει για την οσιακή μορφή του Γέροντα Παϊσίου και την αγάπη του για τον πονεμένο άνθρωπο.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

 

Διαδώστε: