PEMPTOUSIA TV
08 Σεπτεμβρίου, 2024

Αφιέρωμα στο Γενέσιο της Θεοτόκου στην Pemptousia TV

Διαδώστε:

Σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. Η αρχή του Εκκλησιαστικού έτους ανοίγει με την Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Παναγίας. Η Παναγία μας γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα και γονείς της ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, δύο ενάρετοι άνθρωποι, μεγάλοι σε ηλικία, οι οποίοι προσεύχονταν αδιαλείπτως για να τους χαρίσει ο Θεός ένα παιδί.

Στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε την ομιλία του Γέροντα Εφραίμ Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου στην τράπεζα της Μονής, στην εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στις 8/21 Σεπτεμβρίου 2020, με θέμα: «Η Θεοτόκος, μητέρα και μεσίτρια του ανθρωπίνου γένους».

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε το αφιέρωμα στο ιερό Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο της Παναγίας Νεραντζιώτισσας, που βρίσκεται στα ριζά του λόφου του Πέλικα στο Μαρούσι. Το ιστορικό αυτό εκκλησάκι πανηγυρίζει την 8η Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Πιθανώς ονομάστηκε Νεραντζιώτισσα λόγω της καλλιέργειας νεραντζιών στη γύρω περιοχή. Χτίστηκε το έτος 1578. Στον κυρίως ναό και το ιερό βήμα σώζεται μέρος του τοιχογραφικού διάκοσμου του 18ου αιώνα, έργο δύο αγιογράφων. Ο μεταγενέστερος νάρθηκας δεν φέρει ίχνη τοιχογραφιών παρά μόνο την παράσταση της Θεοτόκου “ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ” στη μικρή κόγχη του υπέρθυρου.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Διαδώστε: