PEMPTOUSIA TV
28 Αυγούστου, 2024

Αφιέρωμα στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή στην Pemptousia TV

Διαδώστε:

Στις 28 Αυγούστου η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, ο βίος του οποίου θυμίζει τους ασκητές της ερήμου. Έχει γραφτεί ότι ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής ήταν από τους ανθρώπους οι οποίοι έγιναν οι ίδιοι θεμέλιο και ρίζα και δημιούργησαν μία πνευματική βάση. Ανέδειξε, ως ησυχαστής την αγιοπνευματική – φιλοκαλική ζωή της Εκκλησίας και η ζωή του και η διδασκαλία του είναι μια ορθόδοξη εμπειρική θεολογία.

Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής (κατά κόσμον Φραγκίσκος Κόττης) γεννήθηκε το 1897 στις Λεύκες της Πάρου από απλοϊκούς και ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας του δεν έζησε πολλά χρόνια και η μητέρα του, άνθρωπος του Θεού, ανέλαβε την προστασία της οικογένειας. Όταν ο Όσιος έφυγε για μοναχός, η μητέρα του είπε ότι, μέσω ενός οράματος που είχε δει, γνώριζε από τη γέννησή του πως ο όσιος είχε έλθει σε αυτήν τη ζωή για μία συγκεκριμένη αποστολή.

Στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ, ομιλίες, αποσπάσματα από ιερές ακολουθίες και αφιερώματα στον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή.

Ντοκιμαντέρ: Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Η συγκλονιστική ιστορία του ασκητού του Αγίου Όρους, Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Στο ντοκιμαντέρ περιγράφονται οι ασκητικοί του αγώνες στα ερημικότερα μέρη του Αγίου Όρους του Άθωνος. Η ταινία γίνεται μοναδική, γιατί όλη η ζωή του ασκητού δραματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια, από τον Χολυγουντιανό ηθοποιό Jonathan Jackson (βραβευμένο με 5 EMMY). Είναι η πρώτη φορά που ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την κρυμμένη ασκητική ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ο Γέροντας Ιωσήφ είναι το θεμέλιο της δικής μας κοινωνίας

Στον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, ο οποίος αποτέλεσε τον “πολικό αστέρα” που οδήγησε τη μοναχική τους ζωή αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Πανουσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ κατά την εκδήλωση για την προβολή στην Κύπρο του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ιωσήφ του Ησυχαστού, παραγωγής της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

Η εορτή του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου (2023)

Την μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού εόρτασε η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, η Αδελφότητα της οποίας προέρχεται από την ρίζα του Οσίου. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, πλαισιούμενος από τον Επίσκοπο Ευμενείας κ. Ειρηναίο, Βοηθό Επίσκοπο του Οικουμενικού Πατριάρχου και Ηγούμενο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ, πατέρες της Μονής και άλλους ιερείς.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ησυχία – Υπακοή – Ευχή

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος μιλάει για την προσωπικότητα του Οσίου Ιωσήφ, ο οποίος υπήρξε εκφραστής και συνεχιστής της πατερικής και ησυχαστικής παράδοσης στο Άγιον Όρος. Επίσης, ο Γέρων Γεράσιμος ο Αγιοπαυλίτης μιλάει για την μεγάλη ελεημοσύνη που χαρακτήριζε τον βίο του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Ιωσήφ Ησυχαστού στην Τιφλίδα

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στην Τιφλίδα της Γεωργίας που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιουλίου του 2020. Ο ναός κατασκευάστηκε στο συγκρότημα ναών της Ενορίας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στην Γεωργιανή πρωτεύουσα.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Ιωσήφ Ησυχαστή στην Τιφλίδα

Παρακολουθήστε την υποδοχή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωσήφ Ησυχαστού στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Τιφλίδα Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2022.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου: Ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού

Την μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, για πρώτη φορά επισήμως, εόρτασαν πανηγυρικά στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου μετά την επίσημη εγγραφή του στις Αγιολογικές Δέλτους από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020. Η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή τιμάται στο Άγιο Όρος και όλως ιδιαιτέρως στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου καθώς η Βατοπαιδινή Αδερφότητα προέρχεται από την ρίζα του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Της Σιωπής ο Τόπος – Ταινία μικρού μήκους

Της Σιωπής ο Τόπος είναι ένα μουσικό έργο και ταινία μικρού μήκους, εμπνευσμένη από τον βίο του Αγιορείτη Άγιου Ιωσήφ του Ησυχαστή, ο οποίος αγιοκατατάχθηκε πρόσφατα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι ένας κύκλος ενότητας τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων από το μουσικό έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τον κεντρικό τίτλο Μεγάλες Ώρες. Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και ο Τζόναθαν Τζάκσον.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ερωτικόν προς τον Ιησούν: ποίημα του Οσίου Ιωσήφ Ησυχαστού

Η χορωδία των πατέρων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου μελοποίησε και απέδωσε το ποίημα του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού «Ερωτικόν προς τον Ιησούν» και το απέδωσε κατά τον πρώτο εορτασμό του Οσίου στις 16/29 Αυγούστου 2020 στο Συνοδικό της Μονής, μετά την αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαρτίου 2020.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ανάγνωση Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης Αγιοκατατάξεως Οσίου Ιωσήφ Ησυχαστού

Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, ο Καθηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισαίος, ανέγνωσε την Πατριαρχική και Συνοδική πράξη της Αγιοκατατάξεως του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, στις 16/29 Αυγούστου 2020.

Πατήστε στην εικόνα για μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

Διαδώστε: