PEMPTOUSIA TV
24 Αυγούστου, 2024

Αφιέρωμα στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό από την Pemptousia TV – Τα θαύματα και οι Προφητείες του Αγίου

Διαδώστε:

Σήμερα, 24 Αυγούστου, η Εκκλησία εορτάζει και τιμά τη μνήμη του Νεομάρτυρα, Εθνομάρτυρα και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Ο Άγιος έζησε στον 18ο αιώνα (1714-1779) και με την παρουσία του και τη δράση του σημάδεψε την πορεία της Εκκλησίας και του Γένους. Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε πατερική μορφή, κήρυττε με απλά, αλλά πειστικά λόγια την Ορθόδοξη διδασκαλία και πίστευε ότι η φώτιση, η γνώση, η παιδεία και τα γράμματα είναι απαραίτητα εφόδια για την πνευματική προκοπή του ανθρώπου.

Ο Άγιος είχε σπουδάσει στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, θεολογία και φιλοσοφία και υπήρξε μοναχός στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους, πριν ξεκινήσει τις περιοδείες του στην Ελλάδα για να κηρύξει τον Θείο Λόγο και να χτίσει σχολεία. Επί 20 χρόνια ο «Πατροκοσμάς» περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα.

Ως χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο θεωρούσε την ελληνική γλώσσα και παρακινούσε τους νέους να σπουδάζουν και να ομιλούν την ελληνική και τους Έλληνες να μιλούν μόνο ελληνικά στα σπίτια τους.

Ο ορθόδοξος ελληνικός λαός πίστευε στην αγιότητα του Κοσμά, πριν το μαρτυρικό του θάνατο, αλλά και μετά από αυτόν. Αν και πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, παραμένει σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, ζωντανή η μνήμη της παρουσίας του σ’ αυτές. Η επίσημη αγιοκατάταξή του έγινε το 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου.

Ο άγιος Κοσμάς έλαβε το χάρισμα από το Θεό και της προφητείας. Καταγράφηκαν εκατοντάδες προφητείες του, οι περισσότερες των οποίων επαληθεύτηκαν με θαυμαστή ακρίβεια, και επαληθεύονται συνεχώς ως τις μέρες μας!

Στο On Demand περιεχόμενο της pemptousia.tv παρακολουθήστε ομιλίες από το αρχείο της Πεμπτουσίας για τον Άγιο Ιερομάρτυρα Κόσμα τον Αιτωλό.

Τα θαύματα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Χαλκιδική

Ο Επίσκοπος Μπουκόμπας κ. Χρυσόστομος είχε μιλήσει, όταν ακόμα ήταν Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, για τα θαύματα του Αγίου Κοσμά στη Χαλκιδική και την προστασία της περιοχής την εποχή της κατοχής.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Γέροντας του γένους

Επίσης, ο τότε Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και σημερινός επίσκοπος Μπουκόμπας είχε μιλήσει για τη συμβολή της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά στην παιδεία και πνευματική καλλιέργεια του Γένους.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Η συμβολή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ελληνική Επανάσταση

Η Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ μας μιλάει για τη συμβολή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ελληνική Επανάσταση, στην εκπομπή “Εμείς και οι άλλοι”, με τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και Κοινωνικής Ηθικής, Απόστολο Νικολαΐδη.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

Βίος και Προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

O Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Τρίτος είχε μιλήσει στην Πεμπτουσία για το βίο και τις προφητείες του Διδασκάλου του Γένους Πατροκοσμά του Αιτωλού.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής εκφραστές του πατερικού φρονήματος

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Γέροντα Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, προς τους πατέρες και τους προσκυνητές, κατά την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και Φιλοθεΐτου, στην Τράπεζα της Μονής.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

 

Διαδώστε: