17/04/2024 17/04/2024 Σήμερα, 17 Απριλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου. Ο Άγιος – κατά κόσμο Μιχαήλ Νοταράς –  γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1731 μ.Χ., από γονείς που κατάγονταν από το γένος των Νοταράδων. Από τα παιδικά του χρόνια διακρίθηκε για την ευσέβεια, την ταπεινοφροσύνΗ, την αγάπη του προς τον...
17 Απριλίου, 2024 - 12:54
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2024 - 13:00

Αφιέρωμα στον Άγιο Μακάριο Επίσκοπο Κορίνθου στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στον Άγιο Μακάριο Επίσκοπο Κορίνθου στην Pemptousia TV

Σήμερα, 17 Απριλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου. Ο Άγιος – κατά κόσμο Μιχαήλ Νοταράς –  γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1731 μ.Χ., από γονείς που κατάγονταν από το γένος των Νοταράδων.

Από τα παιδικά του χρόνια διακρίθηκε για την ευσέβεια, την ταπεινοφροσύνΗ, την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο και κυρίως για την βαθιά του πίστη στο Θεό. Το 1764 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου και χειροτονήθηκε διάκονος, λαμβάνοντας το όνομα Μακάριος, στη συνέχεια πρεσβύτερος και τον Ιανουάριο του 1765 σε ηλικία 34 ετών Μητροπολίτης Κορίνθου. Ήταν αυτός που ενίσχυσε οικονομικά τον Αδαμάντιο Κοραή, ο οποίος σπούδαζε  στο Μονπελιέ της Γαλλίας.

Ο Άγιος διέθετε υψηλό αγωνιστικό φρόνημα και το 1770 ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στα Τρίκαλα. Η επαναστατική αυτή κίνηση απέτυχε και ο ίδιος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ζάκυνθο. Από εκεί επισκέφθηκε και παρέμεινε στην Κεφαλονιά, την Ύδρα, τη Χίο και το Άγιο Όρος. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χίο, στις πλαγιές του όρους Αίπος, πλησίον του Βροντάδου, στο Κά¬θισμα του Αγίου Πέτρου. Εκοιμήθη ειρηνικά  στις 17 Απριλίου του1805. Τα έργα του Αγίου Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου αποτέλεσαν οδηγό της πνευματικής ζωής πολλών γενεών μοναχών και κληρικών.

Στο On Demand Περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου για τον Άγιο Μακάριο Επίσκοπο Κορίνθου, στο συνοδικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Πατήστε στο περιεχόμενο για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων