PEMPTOUSIA TV
10 Φεβρουαρίου, 2024

Αφιέρωμα στον Άγιο Χαράλαμπο τον Ιερομάρτυρα από την Pemptousia TV

Διαδώστε:

Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις.

Ο Άγιος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα. Το 1860 είχε σώσει τον Πύργο από την φοβερή πανώλη. Το 1943 το Γερμανικό Στρατηγείο της Τρίπολης διέταξε τον Γερμανό Διοικητή των Φιλιατρών, Κοντάου, να κάψει τα Φιλιατρά, να σκοτώσει τους πρόκριτους και να συλλάβει 1.500 κατοίκους για να τους στείλει σε στρατόπεδα της Γερμανίας. Τα ξημερώματα ανακοινώθηκε η ανάκληση της απόφασης. Ο Άγιος Χαράλαμπος είχε παρουσιαστεί τη νύχτα στον Κοντάου, ενώ κοιμόταν.

Παρακολουθήστε αφιερώματα και ομιλίες για τον Άγιο Χαράλαμπο στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτπουσίας.

Ο μεγάλος θησαυρός του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους και το συνεχές θαύμα του Αγίου

Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης στέκει αγέρωχος εδώ και τρεις ολόκληρους αιώνες, ενώ πριν γίνει ενοριακός ναός ήταν οικογενειακός. Ο ναός «κρύβει» ένα μεγάλο θησαυρό, ένα μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο από καρυδιά και φύλλα χρυσού που φτιάχτηκε το 1827.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Γέροντος Ελισαίου, επί τη εορτή του Αγίου Χαραλάμπους

Οι προσευχές και τα δάκρυα των αγίων κάνουν θαύματα είπε στην ομιλία του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέροντας Ελισαίος, στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή του Αγίου Χαραλάμπους, στο Ιερό Μετόχιο Αγίου Χαραλάμπους της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, στην Θεσσαλονίκη, στις 9 Φεβρουαρίου του 2020.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

«Μνήμη αγίου σημαίνει μίμησις αγίου»

Επίσης, παρακολουθήστε την ομιλία του Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Κουρτίδη, μετά τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο Ιερό Μετόχιο Αγίου Χαραλάμπους της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Φεβρουαρίου 2020.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

Διαδώστε: