PEMPTOUSIA TV
05 Οκτωβρίου, 2024

Αφιέρωμα στον Όσιο Ευδόκιμο στην Pemptousia TV

Διαδώστε:

Σήμερα 5 Οκτωβρίου εορτάζει ο Όσιος Ευδόκιμος, ένας Αγιορείτης Άγιος, ο οποίος έζησε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Τα ιερά λείψανά του βρέθηκαν κατά μία επισκευή του παλαιού κοιμητηρίου, εκπέμποντας άρρητη ευωδία. Οι πατέρες της Μονής ευχαρίστησαν τον Θεό και ετέλεσαν ολονύκτια αγρυπνία για το θαυμαστό αυτό γεγονός. Μη γνωρίζοντας το όνομα του Αγίου, τον ονόμασαν Ευδόκιμο, γιατί με την ενάρετη βιοτή του ευδοκίμησε κατά Θεόν.

Τα τίμια λείψανά του, τα οποία έκαναν θαύματα, μεταφέρθηκαν στο Καθολικό της Μονής στις 5 Οκτωβρίου του 1840.

Στο on demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε στιγμιότυπα από εορτασμούς στη Μονή προηγούμενων ετών και ομιλίες στο Συνοδικό για τον Όσιο Ευδόκιμο τον Βατοπαιδινό.

Με την Ευχαριστιακή Σύναξη κορυφώθηκαν οι εορτασμοί επί τη εορτή του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου το 2023. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, και πλειάδα ιερέων και διακόνων.

Πατήστε στην εικόνα για να μετεβείτε στο περιεχόμενο:

Παρακολουθήστε τις ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, του Γέροντος Εφραίμ Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και του Αρχιμανδρίτου π. Νήφωνος Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου, στο Συνοδικό της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου κατά την αγρυπνία επί τη εορτή του αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.

Πατήστε στην εικόνα για να μετεβείτε στο περιεχόμενο:

Παρακολουθήστε την πανήγυρη του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, στις 5/18 Οκτωβρίου 2016.

Πατήστε στην εικόνα για να μετεβείτε στο περιεχόμενο:

 

Διαδώστε: