02/03/2024 02/03/2024 Στις 2 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Πλανά, ο οποίος υπήρξε μια σπάνια ιερατική μορφή, του περασμένου αιώνα. Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς, γεννημένος στη Νάξο το 1851, αποτελεί πρότυπο για τους Ορθοδόξους ιερείς. Σε καιρούς που οι κληρικοί δεν είχαν μισθό, ο Άγιος ό,τι έπαιρνε το μοίραζε σε φτωχούς, χήρες...
02 Μαρτίου, 2024 - 11:12
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2024 - 11:04

Αφιερώματα για τον Άγιο Νικόλαο Πλανά στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Αφιερώματα για τον Άγιο Νικόλαο Πλανά στην Pemptousia TV

Στις 2 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Πλανά, ο οποίος υπήρξε μια σπάνια ιερατική μορφή, του περασμένου αιώνα.

Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς, γεννημένος στη Νάξο το 1851, αποτελεί πρότυπο για τους Ορθοδόξους ιερείς. Σε καιρούς που οι κληρικοί δεν είχαν μισθό, ο Άγιος ό,τι έπαιρνε το μοίραζε σε φτωχούς, χήρες και ορφανά. Όπως έχει γράψει ο Θεολόγος Λάμπρος Σκόντζος ο Άγιος «Κάθε βράδυ ήταν απένταρος και συνήθως κοιμούνταν νηστικός! … Νήστευε όλες τις νηστείες του έτους και απείχε ακόμη και από το λάδι. Ήταν απλός και καταδεκτικός. Δεν απόπαιρνε κανέναν, ούτε τον μεγαλύτερο αμαρτωλό, αλλά με πνεύμα αγάπης και με παιδική αφέλεια νουθετούσε τους πάντες. Αν και σχεδόν αγράμματος, τον διέκρινε μια ακατανόητη σοφία, η οποία εξέπληττε τους μορφωμένους συνομιλητές του. Όταν εξομολογούσε έκλαιε σα μικρό παιδί με τους εξομολογουμένους του!… Ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς ενσαρκώνει τον αληθινό τύπο του ορθοδόξου κληρικού, ο οποίος είναι διαποτισμένος από την ησυχαστική και κολλυβαδική παράδοση της Εκκλησίας μας».

 

Στην τηλεόραση της Pemptousia TV παρακολουθήστε αφιερώματα στον Άγιο Νικόλαο Πλανά.

  • Παπά Νικόλας Πλανάς, ο Άγιος των Αθηνών

Η ενορία του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, αποτελεί μια από τις παλαιότερες και επιφανέστερες ενορίες των Αθηνών και κατέχει ένα σπουδαίο και σημαντικό θησαυρό, τα Άγια Λείψανα και την Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά. Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός μας μιλά για τον Άγιο των Αθηνών.

Δείτε το αφιέρωμα στην Pemptousia TV

 

  • Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού

Για την ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελήμονος Ιλισσού μας μιλά ο π. Σπυρίδων Λόντος, προϊστάμενος της Εκκλησίας. Κάτω από το λόφο Κυνοσάργους, ανάμεσα σε πλούσιο οικοσύστημα, κοντά σε μια όχθη του Ιλισσού βρισκόταν ο παλαιός μικρός ναός του Αγίου Παντελεήμονος, στον οποίο ήταν εφημέριος ο Όσιος ιερεύς Νικόλαος Πλανάς. Στα ληξιαρχικά βιβλία του ναού φαίνεται ότι ο Όσιος τέλεσε το τελευταίο Μυστήριο της Βαπτίσεως στις 17 Φεβρουαρίου 1891.

Δείτε το αφιέρωμα στην Pemptousia TV

 

  • Περί της εν Χριστώ ζωής και της αίσθησης του Θεού μέσα μας

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ σε κήρυγμα του, στον Ιερό Μητροπολιτικό Nαό Aγίου Νικολάου Τρικάλων, κατά τον Εσπερινό της μνήμης του Αγίου Νικολάου του Πλανά, αναφέρεται στη μυστική εν Χριστώ ζωή, το μυστήριο της κάθαρσης της καρδιάς και το ιδιαίτερο χάρισμα της αγάπης, με το οποίο χαριτώθηκε ο όσιος Παΐσιος. Η ομιλία του στάθηκε και σε επίκαιρα θέματα και συνέστησε προσευχή και νηστεία, η οποία δεν είναι δίαιτα αλλά πνευματικός αγώνας.

Δείτε την ομιλία στην Pemptousia TV

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων