18/05/2023 18/05/2023 Την τιμητική τους έχουν σήμερα τα Μουσεία καθώς, από το 1977, η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την...
18 Μαΐου, 2023 - 8:37
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2023 - 9:04

Η Pemptousia.tv αναζητεί “Μες στο μουσείο” τη σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον

Διαδώστε:
Η Pemptousia.tv αναζητεί “Μες στο μουσείο” τη σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον

Την τιμητική τους έχουν σήμερα τα Μουσεία καθώς, από το 1977, η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την επιλογή του φετινού θέματος το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Σήμερα η είσοδο σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη. Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 εδώ: https://icom-greece.mini.icom.museum/…/IMD_2023

Η Pemptousia.tv αναζητεί “Μες στο μουσείο” τη σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον

Η ψηφιακή τηλεόραση της Pemptousia.tv περιλαμβάνει στο πλούσιο πρόγραμμα της και την εκπομπή “Μες στο μουσείο”. Με τη βοήθεια της ψηφιακής εικόνας η κάμερα της Pemptousia.tv βρίσκεται μέσα σε μουσεία και αναζητεί την κάθε στιγμή που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Η ιστορία των μουσείων και των εκθεμάτων μέσα από μια επιστημονική προσέγγιση και περιήγηση.

Στο σημερινό πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης μπορείτε να δείτε αφιερώματα σχετικά με τα μουσεία.

Στις 11:05 και στις 19:05 δείτε αφιέρωμα στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού – Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.

Στις 15:35 και στις 23:35 δείτε αφιέρωμα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας.

Όλες τις εκπομπές και τα αφιερώματα στα μουσεία μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ

Οι στόχοι του φετινού εορτασμού

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής

Στόχος 13 Δράση για την κλιματική αλλαγή

Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων