PEMPTOUSIA TV
27 Ιουλίου, 2024

Εκπομπές και αφιερώματα για τον Άγιο Παντελεήμονα στην Pemptousia TV

Διαδώστε:

Την ιερή μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρα και ιαματικού Παντελεήμονος εορτάζει και τιμά σήμερα, 27 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε τον 3ο αιώνα στην Νικομήδεια της Μ. Ασίας και ήταν ιατρός. Ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά από τη γνωριμία του με τον Άγιο Ερμόλαο. Η μητέρα του Ευβούλη είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό, είναι Αγία της Εκκλησίας μας και η μνήμη της τιμάται στις 30 Μαρτίου.

Με τις ιατρικές του γνώσεις και κυρίως με την φώτιση του Θεού, ο Άγιος θεράπευε πολλούς ασθενείς και μάλιστα δύσκολες περιπτώσεις, χωρίς να ζητάει αμοιβή. Ο Άγιος Παντελεήμων υπήρξε ένα από τα ένδοξα θύματα του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού, και επειδή δεν απαρνήθηκε την πίστη του στον Χριστό, παραδόθηκε στους βασανιστές και αποκεφαλίστηκε. Η Ιερή Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα θησαυρίζεται στην Ι. Μονή Παναχράντου και Αγίου Παντελεήμονα στην Άνδρο.

Στο On Demand περιεχόμενο της Pemptousia TV παρακολουθήστε εκπομπές και αφιερώματα στον Άγιο Παντελεήμονα.

 

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Παναχράντου Άνδρου, π. Ευδόκιμος, μας μιλά για την θαυματουργή κάρα του Αγίου Παντελεήμονος που θησαυρίζεται στο μοναστήρι του.

Πατήστε εδώ ή στην εικόνα για να δείτε την εκπομπή στην Pemptousia TV

 

Ο πατήρ Παύλος Πατσιαούρας, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου, μας μιλάει για το Εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος στην Ανάβυσσο, που πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου. Η Εκκλησία είναι καμαροσκέπαστη Βασιλική με δίκλινη στέγη, μοναδικό σημάδι του παλιού Μετοχίου της Αναβύσσου. Άλλοτε, υπήρχε μοναστικός οικισμός που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Επρόκειτο για τα κτίσματα του παλιού μετοχιού της μονής Καισαριανής.

Πατήστε εδώ ή στην εικόνα για να δείτε την εκπομπή στην Pemptousia TV

 

Για την ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελήμονος Ιλισσού μας μιλά ο π. Σπυρίδων Λόντος, προϊστάμενος της Εκκλησίας. Κάτω από το λόφο Κυνοσάργους, ανάμεσα σε πλούσιο οικοσύστημα, κοντά σε μια όχθη του Ιλισσού βρισκόταν ο παλαιός μικρός ναός του Αγίου Παντελεήμονος, στον οποίο ήταν εφημέριος ο Όσιος ιερεύς Νικόλαος Πλανάς. Στα ληξιαρχικά βιβλία του ναού φαίνεται ότι ο Όσιος τέλεσε το τελευταίο Μυστήριο της Βαπτίσεως στις 17 Φεβρουαρίου 1891.

Πατήστε εδώ ή στην εικόνα για να δείτε την εκπομπή στην Pemptousia TV

 

Για τον βίο και τη δράση του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, μίλησε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Ο Πανιερώτατος παραβρέθηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, στις 27 Ιουλίου 2020, όπου και μίλησε στην τράπεζα της Ιεράς Μονής.

Πατήστε εδώ ή στην εικόνα για να δείτε την ομιλία στην Pemptousia TV

Διαδώστε: