PEMPTOUSIA TV
08 Νοεμβρίου, 2023

Η Pemptousia TV μας ταξιδεύει σε προσκυνήματα των Ταξιαρχών στην Ελλάδα

Διαδώστε:

Στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη σύναξη των Παμμεγίστων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.

Από το αρχείο της pemptousia.tv παρακολουθήστε εκπομπές, ομιλίες και αφιερώματα στους Ταξιάρχες.

Προσκύνημα στον Πανορμίτη της Σύμης

Μια λαοθάλασσα πίστεως και ευσέβειας κατακλύζει κάθε χρόνο στη γιορτή των Ταξιαρχών, την προβλήτα, τον αυλόγυρο, το ναό του Πανορμίτη της Σύμης. Ο Μέγας Ταξιάρχης και η θαυματουργή εικόνα με την επιβλητική Θωριά και την ουράνια γλυκύτητα, τραβά κοντά του σαν μαγνήτης τις ψυχές που επιζητούν στους χαλεπούς καιρούς μας στήριξη και προστασία.

Πανορμίτης Σύμης – Ο Αρχάγγελος των θαυμάτων

Πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου, των ναυτικών και των σφουγγαράδων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης τιμάται από τους Συμιακούς, αλλά και τους Δωδεκανησίους, σε όλη την οικουμένη, που τον ευλαβούνται αφού όπως υποστηρίζουν, επιτελεί καθημερινά δεκάδες θαύματα. Θαύματα που αφορούν στη διάσωση πιστών, στην υγεία, στην οικογενειακή γαλήνη τους… Μπουκάλια πιστών, δοχεία και δέματα με τις προσευχές Χριστιανών από κάθε μέρος της γης φτάνουν στο νησί… μόνα τους!

Το Ιστορικό Εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών Αμαρουσίου

Το ιστορικό παρεκκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών Αμαρουσίου, χτισμένο κατά την Τουρκοκρατία, αντέχει στο χρόνο και μαρτυρά την ιστορία του από τις μισοξεθωριασμένες μορφές των Αγίων του που σώζονται ακόμα. Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Μαρούδας μας μιλάει για τις τοιχογραφίες που σώζονται στο εσωτερικό του, οι οποίες χρονολογούνται το 17ο αιώνα και απεικονίζουν τη Σταύρωση, τη Μεταμόρφωση, την Κάθοδο στον Άδη και Αγίους.

Ιερά Μονή Αστερίου – Ένα βυζαντινό κόσμημα στην κορυφή του Υμηττού

Σε μια κατάφυτη πλαγιά του Υμηττού, με πανοραμική θέα προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας, στα βορειοανατολικά της Μονής Καισαριανής, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αστερίου, μετόχι της Μονής Πετράκη. Στο Μοναστήρι περί το 920 μ.Χ. μόνασε ο Όσιος Λουκάς ο “εκ Στειρίου”, από τον οποίο φέρει και το όνομά της έως και σήμερα. Στο εσωτερικό του Ναού διασώζονται τοιχογραφίες από τον 16ο αιώνα.

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου

Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται στον Μανταμάδο της Λέσβου και χτίστηκε πάνω στο μοναστήρι του Άγιου Ταξιάρχη. Είναι γνωστός για την θαυματουργή και ανάγλυφη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ γνωστού και ως Ταξιάρχη η οποία είναι φτιαγμένη με χώμα και αίμα μαρτύρων μοναχών που σφάχτηκαν από πειρατές.

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πεδίον του Άρεως

Παρακολουθήστε το αφιέρωμα στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Πεδίον του Άρεως, στο οποίο ο π. Πέτρος Πετρόπουλος, μιλά για την ιστορία του ναού, τις εικόνες των Ταξιαρχών αλλά και για τους βανδαλισμούς που υπέστη ο Ναό μέσα στα χρόνια.

Προσκύνημα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Ντούρμας, εφημέριος του ιερού προσκυνήματος Ταξιάρχη Χαλκιδικής μιλάει για την ιστορία και παρουσία της θαυματουργού εικόνας του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ.

«Οι μοναχοί αγωνιζόμαστε να γίνουμε επίγειοι άγγελοι»

Παρακολουθήστε την ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, κατά την υποδοχή της ιεράς εικόνος των Εφόρων Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, στις 13 Ιουλίου 2019. Οι μοναχοί αγωνιζόμαστε να γίνουμε επίγειοι άγγελοι, είπε μεταξύ άλλων ο Γέροντας Εφραίμ.

Διαδώστε: