23/10/2024 25/10/2024 Στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Φιλελλήνων δεσπόζει ο επιβλητικός “Ναός της Σωτείρας Λυκοδήμου”, γνωστός και ως Άγιος Νικόδημος ή Ρωσική Εκκλησία. Είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας και ταυτόχρονα το επίκεντρο της ρωσικής κοινότητας στην Αθήνα. Ο ναός κτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα πάνω...
23 Οκτωβρίου, 2024 - 11:09
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2024 - 7:53

Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Φιλελλήνων με τις ρωμαϊκές κατακόμβες (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Φιλελλήνων με τις ρωμαϊκές κατακόμβες (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Φιλελλήνων δεσπόζει ο επιβλητικός “Ναός της Σωτείρας Λυκοδήμου”, γνωστός και ως Άγιος Νικόδημος ή Ρωσική Εκκλησία. Είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας και ταυτόχρονα το επίκεντρο της ρωσικής κοινότητας στην Αθήνα.

Ο ναός κτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα πάνω σε ρωμαϊκό λουτρό, το οποίο κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο είχε μετατραπεί σε βασιλική. Σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του αντλούμε από τα 21 χαράγματα στους τοίχους του, τα οποία μετέγραψε και δημοσίευσε ο αρχιμανδρίτης Αντωνίνος το 1874.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Συνέσιος Βικτωράτος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, μιλάει στην Pemtpousia TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο για την Ιστορία του Βυζαντινού Μνημείου και μας ξεναγεί στις κατακόμβες με τους υπόγειους θαλάμους, με ίχνη νερού του Λυκείου Απόλλωνα, στο υπόκαυστο ενός ρωμαϊκού λουτρού, και στις κρύπτες της Βυζαντινής Μονής των Λυκοδήμων του 11 αιώνα.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων