Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΡΞ ΕΓΕΝΕΤΟ – Χριστουγεννιάτικη παράσταση μουσικής και λόγου
Μία Χριστουγεννιάτικη παράσταση, με ερμηνεία βυζαντινών ύμνων και παραδοσιακών καλάντων και παρεμβάσεις λόγου. Η θεολογία και η φιλοσοφία του Λόγου, μέσα από τη βυζαντινή υμνωδία της Νεκταρίας Καραντζή και τη φιλοσοφική σκέψη του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Δύο διαστάσεις της έννοιας του Λόγου επιχειρείται να αναδειχθούν στην παράσταση αυτή, που παρουσιάστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, στις 22 Δεκεμβρίου 2023. Χορηγός επικοινωνίας της παράστασης ήταν η pemptousia.tv
Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:
Ο Λόγος, μια από τις πιο πολυεπίπεδες και δυσερμήνευτες έννοιες, δομείται με τρόπους διαφορετικούς αν επιχειρηθεί να ιδωθεί ως θεολογική ή ως φιλοσοφική έννοια. Παρά το γεγονός ότι θεολογία και φιλοσοφία υπήρξαν στα σπερματικά τους βήματα συντεταγμένες σε κοινή πορεία, με κοινά θεμελιώδη ερωτήματα, στην ιστορική τους συνέχεια και όσο πλήθαιναν οι απαντήσεις, ενώ ελαττώνονταν τα ερωτήματα, οι κατευθύνσεις τους επαναπροσδιορίστηκαν σε αντιδιαμετρικές συντεταγμένες.
Ωστόσο, ο Λόγος, η προνοητική δύναμη που δημιουργεί τον κόσμο στον φιλοσοφικό στοχασμό και η εναρκτήρια λέξη του Ιωάννειου Ευαγγελίου, είναι σημείο της σκέψης που θεολογία και φιλοσοφία συναντιούνται στον ίδιο τόπο.
Σε αυτόν τον τόπο, ο στοχασμός του Βασίλη Τσαμπρόπουλου επιχείρησε να αναδείξει τη φιλοσοφική διάσταση της πολυεπίπεδης έννοιας του Λόγου, σε μια παράλληλη μουσική διαδρομή συνάντησής του με το θεολογικό νόημα της ενανθρώπησης του Λόγου, όπως αυτό αναδεικνύεται στους βυζαντινούς ύμνους αλλά και στην ποιητική λαϊκή ρίμα των καλάντων που ερμήνευσε η Νεκταρία Καραντζή.
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος εμφανίζεται εδώ με την παράλληλη, προς τη διακεκριμένη διεθνή μουσική του πορεία, ιδιότητα στον χώρο της Φιλοσοφίας, που τον έχει αναδείξει ως έναν από τους σύγχρονους διανοητές ενός σπάνιου συνδυασμού: του φιλοσοφικού στοχασμού με τη μουσική έκφραση στη δεξιοτεχνική και εξευγενισμένη μορφή της.
Ενώ, η Νεκταρία Καραντζή, αφοσιωμένη πιστά στο μουσικό μονοπάτι της ελληνικής βυζαντινής και πατρώας παράδοσης προβάλλει τον ρόλο της γυναίκας ψάλτριας, στην αναβίωση του οποίου έχει αφιερώσει το έργο της και αποδεικνύει με την ερμηνεία της τον λόγο που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μια από τις πιο επιδραστικές φωνές του ιερού μέλους.
Συμμετέχουν η Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαία ελληνική λύρα), ο Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο), ο γυναικείος βυζαντινός χορός “Ψάλτριες”, ο βυζαντινός χορός κοριτσιών “Νέκταρ».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.