PEMPTOUSIA TV
11 Ιουνίου, 2024

Ο βίος, τα Θαύματα και το σπίτι του Αγίου Λουκά στη Μονή Σαγματά (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

Σήμερα 11 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός γεννήθηκε στο Κέρτς της Κριμαίας, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, αφιερώθηκε στην υπηρεσία του πάσχοντος ανθρώπου και εξελέγη καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Το 1921 χειροτονήθηκε Ιερέας και αργότερα Επίσκοπος. Έζησε 11 χρόνια σε φυλακές και εξορίες για το λόγο του Θεού και για τη μαρτυρία του Χριστού. Στις 11 Ιουνίου του 1961 εκοιμήθη εν Κυρίω στη Συμφερούπολη, έχοντας υπηρετήσει με αυταπάρνηση το λαό του Θεού ως Αρχιεπίσκοπος και ιατρός.

Στην τηλεόραση της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε αφιερώματα και εκπομπές στον Άγιο Λουκά τον ιατρό.

Βίος και δράση του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Πατήστε ΕΔΩ για να μεταβείτε στο περιεχόμενο 

Ο Θαυματουργός Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, επιτελεί ακόμα και σήμερα θαύματα σε πιστούς που ζητούν την χάρη του και την ίασή τους. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά Αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος, περιγράφει στην Pemptousia TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο, μέσα στο παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά, κάποια από αυτά τα σύγχρονα θαύματα, δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό και τους Αγίους μας.

Πατήστε ΕΔΩ για να μεταβείτε στο περιεχόμενο 

Ο Προσκυνηματικός Ι.Ν. Αγίου Λουκά του Ιατρού στο Ναύπλιο

Ο Προσκυνηματικός Ιερός Ναός Αγίου Λουκά του Ιατρού στα Λευκάκια Ναυπλίου είναι ένα υπέροχο έργο Ρωσικής αρχιτεκτονικής. Με την φροντίδα του Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκταρίου, ο οποίος έχει αναδείξει τον Άγιο Λουκά στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί ένας κατανυκτικός λατρευτικός χώρος, όπου τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται τεμάχιο της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου και χώμα από τον τάφο του.

Πατήστε ΕΔΩ για να μεταβείτε στο περιεχόμενο 

Μουσείο Αγίου Λουκά Ιατρού στα Λευκάκια Ναυπλίου

Στην περιοχή Λευκάκια Ναυπλίου βρίσκεται ο Προσκυνηματικός Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού. Με την φροντίδα του Μητροπολίτου Αργολίδας κ. Νεκταρίου έχει δημιουργηθεί κάτωθι του Ναού μουσείο αφιερωμένο στον Άγιο, όπου φυλάσσονται και εκτίθενται άμφια, ιατρικά εργαλεία, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία του και έργα τέχνης, τα οποία ο ίδιος είχε φιλοτεχνήσει, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του Αγίου και την ιστορία του Ναού.

Πατήστε ΕΔΩ για να μεταβείτε στο περιεχόμενο 

Το σπίτι του Αγίου Λουκά Κριμαίας στην Ιερά Μονή Σαγματά

Στην ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Σαγματά, υπάρχει παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά, το οποίο θεωρείται και ως το “σπίτι” του στη χώρα μας. Με μέριμνα του τότε Ηγουμένου της Μονής και νυν Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, έγινε ιδιαίτερα γνωστός. Στη Μονή, επίσης, φιλοξενείται ιερό λείψανο του Αγίου καθώς και προσωπικά του αντικείμενα.

Πατήστε ΕΔΩ για να μεταβείτε στο περιεχόμενο 

Διαδώστε: