Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, Το μαργαριτάρι και η χάρις του Θεού!
Για την παραμυθία που δίνει το έλεος του Θεού σ’ όσους ακολουθούν για χάρη Του τον βίο της ησυχίας
5. Άκου τώρα, πώς πρέπει να καταλάβεις τα λεγόμενά μου.
Αυτοί που καταδύονται στην θάλασσα της ησυχίας και βρίσκουν τα πλούτη της, φθάνοντας μέχρι την καρδιά της γης, είναι οι διδάσκαλοί μας.
Τα όστρακα είναι οι προσευχές που συναντά ο νους, οι θεωρίες, η θεία γνώση, η σοφία, η πνευματική χαρά.
6. Στις περισσότερες καταδύσεις τους, οι δύτες βρίσκουν απλώς και μόνον κοινά όστρακα, και μόνον πολύ σπανίως μπορεί να βρουν μέσα στο όστρακο ένα μαργαριτάρι.
Η εμπειρία τους μοιάζει με την δική μας εμπειρία στο επάγγελμα της προσευχής, γιατί μόνον μία από τις τόσες προσευχές μας θα κρύβει μέσα της την παρηγοριά για τους κόπους μας.
7. Οι επιδέξιοι δύτες, που έχουν δύναμη μεγάλη αλλά και την εμπειρία της ηλικίας και μακρά άσκηση σ’ αυτήν την εργασία, γνωρίζουν πως πρέπει να κινηθούν ώστε να καταδυθούν ως τα βάθη της θάλασσας, εκεί όπου μπορεί να βρουν υπέροχα, ασύγκριτα, βαρύτιμα μαργαριτάρια.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την δύναμη του νου, όταν την ώρα της προσευχής κολυμπά σε βάθη που δεν είναι σ’ όλους προσιτά.
8. Εμείς οι αδύναμοι, που κολυμπάμε κοντά στην ξηρά, βγάζουμε μόνον μικρά μαργαριτάρια, αν βεβαίως το κατορθώσουμε.
Μπορεί να το επιτύχουμε όταν καταδυόμαστε πολλές φορές στην σειρά γεμάτοι αδημονία, κρατώντας την αναπνοή μας, δηλαδή τους λογισμούς του κόσμου τούτου, κατά την προσευχή και την ακολουθία μας. Το μαργαριτάρι είναι μια μικρή παύση των δακρύων.
9. Το μαργαριτάρι είναι μια αίσθηση θερμή, γεννημένη από την Χάρη του Θεού που έρχεται και μας σκεπάζει, την Χάρη αυτήν που θα μας δώσει την άφεση των αμαρτιών. Είναι ένας ζήλος γλυκός και ειρηνικός, χαρά και αίσθηση ανέλπιστης ελαφρότητας. Άλλοτε πάλι, είναι μια θεωρία της μέριμνας του Θεού και του ελέους Του για μας, που επαληθεύει ως μαρτυρία την πίστη μας και την σταθερή μας ελπίδα.
Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=382169
Συνεχίζεται
Απόσπασμα από το βιβλίο, Ισαάκ του Σύρου, «Ασκητικά», τόμος Β3, Λόγοι ΙΒ’-ΜΑ’, των εκδόσεων Θεσβίτης. Μετάφραση από τα Συριακά Νέστωρ Καββαδάς.
Πηγή: pemptousia.gr (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.