11/10/2023 11/10/2023 (Επιμέλεια: Στέλιος Κούκος) Ο όσιος [Ιωνάς ο εν Περγάμω Κύπρου] είχε και κάποιον υποταχτικό που του προμήθευε το νερό*. Ο πειράζων όμως, ο διάβολος δηλαδή, πήρε την μορφή του Γέροντά του Ιωνά και αφού τον συναντούσε στον δρόμον του έπαιρνε το σταμνί με το νερό και το έχυνεν στην γην. Αυτό έγινεν επανειλημμένως μερικές φορές....
11 Οκτωβρίου, 2023 - 18:43
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2023 - 19:10

Όσιος Ιωνάς ο εν Περγάμω Κύπρου: Η δοκιμασία της στέρησης του νερού

Διαδώστε:
Όσιος Ιωνάς ο εν Περγάμω Κύπρου: Η δοκιμασία της στέρησης του νερού
  • (Επιμέλεια: Στέλιος Κούκος)

Ο όσιος [Ιωνάς ο εν Περγάμω Κύπρου] είχε και κάποιον υποταχτικό που του προμήθευε το νερό*. Ο πειράζων όμως, ο διάβολος δηλαδή, πήρε την μορφή του Γέροντά του Ιωνά και αφού τον συναντούσε στον δρόμον του έπαιρνε το σταμνί με το νερό και το έχυνεν στην γην.

Αυτό έγινεν επανειλημμένως μερικές φορές.

Νομίζοντας ο μαθητής του ότι ήταν ο Γέροντάς του και ήταν οργισμένος – για να κάνη τέτοιο πράγμα – ή πως ήθελε να τον δοκιμάση, παραίτησε την υπηρεσίαν του αυτή της μεταφοράς του νερού για αρκετές μέρες, ούτως ώστε να εδίψησε για καλά ο Όσιος.

Μετά όταν επήγε, του λέει ο Όσιος:
«Γιατί άργησες τόσον παιδί μου, και παρ’ ολίγον να πέθαινα από την δίψαν»;

Ο δε μαθητής του του είπε την περίπτωσιν πως τάχα ο Όσιος έπαιρνε το νερόν απ’ τα χέρια του και το έρριχνε κατά γης.

Τότε ο Όσιος είπε στον υποτακτικό του:
«Τέκνον μου είναι επινόησις διαβολική, από τώρα και στο εξής αν με ξαναδής μπροστά σου, όσες φορές επιχειρήσω να σε εμποδίσω μην υπακούσης να μου δώσης ξανά το νερό».

Από τότε έγινεν άφαντος και ο δαίμων και δεν ξαναενόχλησε τον υποτακτικόν του Όσιου.

Μετά το γεγονός αυτό ο Όσιος προσευχήθηκε και αφού κτύπησε με το ραβδί του τον βράχον εκεί στην σπηλιά, πήδηξε κρυστάλλινο νερό και έπινε και αυτός και όσοι ήρχοντο προς αυτόν, προς δόξαν Θεού.

Το νερόν αυτό υπήρχε μέχρι το 1912, οπότε φανατικοί Οθωμανοί κατέστρεψαν και  το σπήλαιον του Αγίου και το νερόν, δηλαδή το άγιασμα, όπως εθεωρείτο από τους πιστούς μετά την κοίμησιν του Αγίου.

* Αυτή η περίπτωσις με την μεταφοράν του νερού είναι η ίδια με τον Όσιον Ιάκωβον που γιορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου που γράφει ο Θεοδώρητος Κόρου στην «Φιλόθεον Ιστορίαν».

Ο άγιος Ιωνάς γιορτάζει στις 11 Οκτωβρίου.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Βλασίου Σταυροβουνιώτου, «Πατερικόν της νήσου Κύπρου, (Άγιοι Ασκητές και Σπήλαια της Κύπρου)», γ’ έκδοση, Θεσσαλονίκη / Πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων