Συμβουλές Αγίου Γεωργίου της Δράμας (Καρσλίδη)
Ο Γέροντας ήταν ακούραστος, ταυτιζόταν μ’ όλες τις ηλικίες. Για όλους είχε κάποια συμβουλή. Αντίκριζε πάντα με χαμόγελο και πολλή αγάπη όλους όσους τον επισκέπτονταν. Θυμάμαι τον Γέροντα που έδινε τις κατάλληλες συμβουλές σε όλους, με τους μεγάλους, μεγάλος και με τα παιδιά, παιδί.
Συμβούλευε τις παντρεμένες να τεκνοποιούν και ν’ αποφεύγουν τις εκτρώσεις, τις όποιες θεωρούσε μεγάλο αμάρτημα κι έδινε αυστηρό κανόνα μη επιτρέποντας τη θεία κοινωνία.
Θεωρούσε την έκτρωση φόνο σε άνθρωπο που δεν μπορεί ν’ αμυνθεί…
Όταν μιλούσε ο Γέροντας, συνήθιζε ν’ απευθύνεται σε όλους μαζί. Σαν εξομολόγος είχε για τον καθένα το φάρμακο της συμβουλής του.
Όταν μία κυρία του εξομολογήθηκε ότι είχε πολλούς πονοκεφάλους, αυτός της απάντησε: «Εσύ παιδεύεις τα παιδιά σου και ο Κύριος παιδεύει εσένα». Η κυρία δεν ξαναρώτησε, ίσως γιατί κατάλαβε τι εννοούσε ο Γέροντας.
Εγώ όμως ήθελα να μάθω περισσότερα και. όταν έμεινα μόνος με τον Γέροντα. τον ξαναρώτησα: «Γέροντα, τι είδους παίδεμα μπορεί να κάνει στα παιδιά της»; Είχε δυο κόρες και ήταν πολύ γνωστή μας.
Ο Γέροντας με κοίταξε και μου είπε:
«Γιαβρούμ, δεν καταλαβαίνεις• τα λόγια του Ευαγγελίου μας έχουν βαθύτερο νόημα. Άμα μεγαλώσεις, θα μάθεις τους νόμους της πίστεώς μας. Εσύ στο σχολείο της Ρωσίας δεν κάνατε καθόλου μάθημα θρησκευτικών».
Ο Γέροντας μας συμβούλευε όλους μαζί να διαβάζουμε την Καινή Διαθήκη και τους Ψαλμούς, που πρέπει να τυπώνουμε και να εφαρμόζουμε στη ζωή μας.
«Να μάθετε να κάνετε ελεημοσύνες», μας έλεγε, «να δίνετε στους πτωχούς, να επισκέπτεσθε τους αρρώστους στα νοσοκομεία, να επισκέπτεσθε τις φυλακές. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλη ανάγκη από ένα καλό λόγο. Να θυμόσαστε αυτά που σας λέω, να ακολουθείτε τις συμβουλές μου και να τις μεταδίδετε και σε άλλους».
Φεύγοντας για τη Θεσσαλονίκη μου είπε: «Εκεί που θα πας θα έχεις ορισμένες ταλαιπωρίες, πρόσεχε να μη χάσεις την πίστη σου, να έχεις μπροστά σου την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας μας».
Μας μηνούσε να πιστεύουμε και να προσευχόμαστε.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ο «Όσιος Γεώργιος της Δράμας (1901-1959)», έκδοση Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Ταξιάρχες (Σίψα) Δράμα.
Πηγή:pemptousia.gr/ Eπιμέλεια Στέλιος Κούκος
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.