Πνευματικά Αποσπάσματα
26 Σεπτεμβρίου, 2024

Θαύματα του Αγίου Ιωάννη του Σπηλαιώτη

Διαδώστε:

α) Ο Άγιος εθεράπευσε δεκαπεντάχρονον παιδί από τον Κόρνον το οποίον έπασχε από λευχαιμίαν, όταν προσέτρεξαν οι γονείς του προς τον Άγιον ζητούντες την βοήθειάν του.

β) Νέος από τα Κοκκινοχώρια, ο οποίος έπεσεν από σκαλωσιάν – κατ’ άλλους από ανσανσέρ (αναβατόριον) όταν το επιδιόρθωνεν – έμεινεν παράλυτος εξ’ αιτίας βλάβης της σπονδυλικής του στήλης.

Ακολούθως είδε τον Άγιον στον ύπνον του και του είπεν:
«Έλα στο σπήλαιόν μου και ξάπλωσε στο κρεβάτι μου και θα ιατρευθής».

Και έτσι πήγε στην Σιά και αφού προσκύνησε στην εκκλησίαν του Αγίου, ακολούθως πήγε στο σπήλαιον και όταν εξάπλωσε στο πέτρινον κρεβάτι του Οσίου και επικαλέσθηκεν την βοήθειάν του, σηκώθηκεν υγιής, δοξάζοντας τον Θεόν και ευχαριστώντας τον Άγιον.

Ο Όσιος Ιωάννης ήταν ένας από τους «Τριακόσιους» ξένους Αγίους που εκατοίκησαν στο νησί [στην Κύπρο]. Ελάξευσεν όπως φαίνεται το σπήλαιόν του έτσι μικρόν, όσο για να τον χωρή να ξαπλώνη στην επί της πέτρας λαξευμένην κλινήν του.

Το πιθανότερον ο τοπικός αυτός Άγιος, να είναι ο Όσιος Ιωάννης, ο ένας από τους πέντε Οσίους που αναφέρει ο χρονογράφος Αρχιμανδρίτης Κυπριανός οι οποίοι ασκήτευσαν στην περιφέρειαν Λυθροδόντα (Ιωσήφ, Φράσης, Ευτύχιος, Θέλθας, και Ιωάννης) και είναι από τους «ξένους οπού εκατοίκησαν εις την Νήσον», καθώς αναφέρει.

Η μνήμη του Οσίου Ιωάννου τιμάται με Λειτουργίαν που γίνεται στην νέαν εκκλησίαν του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου στις 26 του μηνός Σεπτεμβρίου.

 

Άγιος Ιωάννης ο Σπηλαιώτης ο οποίος ασκήτεψε στο χωριό Σια της Κύπρου.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Βλασίου Σταυροβουνιώτου, «Πατερικόν της νήσου Κύπρου, (Άγιοι Ασκητές και Σπήλαια της Κύπρου)», γ’ έκδοση, Θεσσαλονίκη.

 

(Επιμέλεια: Στέλιος Κούκος / Πηγή: pemptousia.gr)

Διαδώστε: