Σήμερα, 4 Μαρτίου, εορτίου μνήμης του Οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, ξαναθυμόμαστε τη συνέντευξη του Γέροντος Χρυσοστόμου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, στην Μαρία Γιαχνάκη και στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία».
Ο Γέροντας, πριν λίγους μήνες, σχολίασε την επικαιρότητα και την κατάσταση που επικρατεί τόσο στους Αγίους Τόπους όσο και στο Μοναστήρι του, αλλά και στην ανθρωπότητα γενικότερα δεδομένης της δυσάρεστης συγκυρίας του κορωνοϊού.
Ακούστε το απόσπασμα:
«Περάσαμε πολλά εδώ πέρα, αυτό είναι κάτι που δεν το είχαμε φανταστεί ότι θα γίνει» σχολίασε ο Γέροντας για τον κορωνοϊό, ενώ, τόνισε, «τα προσκυνήματα έχουν αδειάσει, το αεροδρόμιο είναι κλειστό γίνεται μια πτήση τη βδομάδα για διπλωμάτες».
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω λίγους φίλους οι οποίοι δεν μας έχουν ξεχάσει και μας στηρίζουν. Όλοι οι πατέρες περιμένουμε από το επίδομα του Πατριαρχείου κάθε μήνα και έχει ο Θεός».
Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής μίλησε για την πρώτη του επίσκεψη του 1974 ως διάκονος στο εγκαταλελειμένο μοναστήρι όπου υπήρχαν μόνο ύαινες, φίδια και σκορπιοί ενώ δεν υπήρχε δρόμος και δεν μπορούσε να έρθει κανείς χωρίς να πάρει άδεια από τον στρατιωτικό διοικητή. Ενώ τόνισε ότι μετέφερε το νερό από την Ιεριχώ ενώ δεν υπήρχε τίποτα ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό ούτε τηλέφωνο τίποτα»
Έπειτα ο Γέροντας ανέφερε ότι έβγαινε ξυπόλητος και ζήταγε βοήθεια από τα λεωφορεία που περνούσαν ενώ σημείωσε «Το 1982 υπήρχε μεγάλη φτώχεια και έβγαινα σε ένα σημείο μακριά από το μοναστήρι που περνούσαν λεωφορεία στο δρόμο για το Σινά και έμπαινα μέσα στο λεωφορείο και ζήταγα με το χέρι, τότε δεν μπορούσε να έρθει κανείς. Μια φορά έτρεχα να προλάβω ένα λεωφορείο, και σταματάει το λεωφορείο και μπαίνω μέσα και βλέπω ένα γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη και έκλαιγαν όλοι».
Ο Γέροντας Χρυσόστομος περιέγραψε μια ιστορία με μια γιαγιά που έφερε μια στολή στα Ιεροσόλυμα και στον Πανάγιο Τάφο ενώ η Αγιοταφική αδελφότητα την παρότρυνε να την δώσει σε κάποιον φτωχότερο και περίλυπη η γιαγιά έπεσε για ύπνο απογοητευμένη. Το βράδυ είδε ένα όνειρο με έναν μοναχό που της έλεγε να δώσει τη στολή σε έναν ξυπόλητο μοναχό που τρέχει στην έρημο και του έδωσε τη στολή.
«Κάνω έκκληση μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό να έρθουν στα Ιεροσόλυμα οι νέοι, να υπηρετήσουν στον Πανάγιο Τάφο, εμείς γεράσαμε» ανέφερε με πόνο ψυχής ο Ηγούμενος ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί Γέροντες που «έχουν φάει ξύλο, είναι πρωταθλητές στο ξύλο» όπως και ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν.
«Όλοι οι Αγιοταφίτες Μοναχοί φυλάνε τα προσκυνήματα και σηκώνουν την Ελληνική σημαία στα μοναστήρια είναι κοιτίδες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού» τόνισε ο Ηγούμενος. «Προσέχετε τα προσκυνήματα» σημείωσε ο Γέροντας Χρυσόστομος ότι τους έλεγαν οι παλαιότεροι πατέρες ενώ τους τόνιζαν να «μην παραχωρούν δικαιώματα σε κανέναν γιατί ο Θεός θα μας κρίνει σαν φύλακες των προσκυνημάτων».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Δεν πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στους χριστιανούς και στους μουσουλμάνους. Ο Αραφάτ μου είχε δώσει μετάλλιο όπως και ο σημερινός πρόεδρος και ας μην πηγαίνω εγώ από εδώ και από εκεί».
Το Μοναστήρι έχει πολλές δραστηριότητες. «Έχω διεκδικήσει και τα έχω πάρει, πήρα νερό και πλέον φυτεύουμε 300 στρέμματα, έχουμε πρόβατα, κατσίκια και οικοδομούμε προς όφελος του Μοναστηριού και των πατέρων που θα έρθουν μετά».
Ακόμα ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ τον επισκέφτηκε πριν μισό χρόνο περίπου και του ανέφερε ότι τον παρακολουθεί 35 χρόνια και ήρθε να τον ευχαριστήσει από κοντά επειδή πηγαίνουν όλοι στο μοναστήρι. Ενώ ανέφερε ότι και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Κοινότητας τον παρασημοφόρησε.
«Να κάνουμε υπομονή και να μην κάνουμε σπατάλες» ανέφερε για τους Έλληνες και την πανδημία.
«Εύχομαι σε όλο τον κόσμο αλλά αναπολώ τα πρώτα χρόνια που δεν είχα τηλέφωνο, είχα δύο κότες όλα και όλα. Τώρα πέφτω για ύπνο και κοιμάμαι με σκέψεις και ξυπνάω με αγωνία σε ποιον να δώσω και πόσο. Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να είστε καλά. Η Χάρις του Παναγίου Τάφου να σκεπάζει όλη την Ελλάδα και όλη την Ορθοδοξία. Είμαστε απόγονοι σοφών και φιλοσόφων» κατέληξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αββά Γερασίμου, Γέροντας Χρυσόστομος.