Στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών στον βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου, αναφέρθηκε αποκλειστικά η καταξιωμένη και πολυβραβευμένη ηθοποιός Γεωργία Ζώη στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ».
Ακούστε ένα απόσπασμα από τα όσα ανέφερε η Γεωργία Ζώη στη συνέντευξη και την δημοσιογράφο του ope.gr, Σβετλάνα Λεβίτσκι:
Κάμερα: Αντώνης Βαραμπούτης
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη
“Αυτό αποτελεί μια χρόνια παθογένεια και νομίζω ότι έχει καταγωγή από τότε που καταργήθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μέχρι τότε η υπήρχαν τρεις, τέσσερις κρατικές Σχολές και κάποιες ιδιωτικές, και ήταν όλες επιπέδου ανωτέρας έως Ανωτάτης κατά τη γνώμη μου, εκπαίδευσης”, είπε αρχικά.
Η αναγκαιότητα της αξιολόγησης των Δραματικών Σχολών
“Στην πορεία όλες αυτές οι σχολές δεν παρήγαγαν το ίδιο έργο που θα έπρεπε να παράγουν οι δραματικές Σχολές. Θα έπρεπε να γίνουν προδιαγραφές οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρχουν όλες αυτές οι Σχολές. Θα έπρεπε να αξιολογηθούν οι υπάρχουσες Σχολές και όποιες καινούργιες δημιουργούνται, να είναι μέσα σε πλαίσια.
Χρειάζεται να αξιολογηθούν οι υπάρχουσες Σχολές έτσι ώστε να καταταγούν στην Ανωτέρα ή Ανωτάτη εκπαίδευση.
Θεωρώ ότι τώρα φάνηκε το πρόβλημα. Και αυτό δεν έχει επίπτωση στη δουλειά του ηθοποιού, καθώς όπως δούλευε έτσι συνεχίζει να δουλεύει. Ωστόσο, για να ταιριάξουν τα πράγματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να γίνει αυτή η κατάταξη των Σχολών”, τονίζει.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή
“Τώρα είναι η στιγμή. Πρέπει αυτή η κυβέρνηση να το κάνει τώρα και όχι να το αφήσει για τις επόμενες κυβερνήσεις. Να γίνουν τα πλαίσια, να αξιολογηθούν οι σχολές, να αναβαθμιστούν και να υπάρχει αυτή η κατάταξη.
Θέλουν να καταργήσουν την Ανωτέρα εκπαίδευση? Τότε ας γίνει Ανωτάτη. Θα πρέπει να υπάρχει μία κατάταξη, και σαφώς μια διαβάθμιση μεταξύ του Λυκείου και της Ανωτάτης εκπαίδευσης. Αν υπάρχει ενδιάμεση τριετής φοίτηση, τότε να επανέλθουμε στην Ανωτέρα εκπαίδευση, διαφορετικά να γίνει τετραετής, πανεπιστημιακή, Ανωτάτη”, αναφέρει.
Γιατί απαιτείται Ανωτάτη εκπαίδευση
“Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η Ανωτάτη εκπαίδευση, γιατί ένας ηθοποιός θα πρέπει, πέρα από τις υποκριτικές ικανότητες, να έχει και τα εργαλεία της εκπαίδευσης, της μόρφωσης, τις γνώσεις και σε σχέση με τη μουσική και σε σχέση με το χορό, και σε σχέση με το θέατρο. Δεν αρκούν οι παραστατικές τέχνες. Ο ηθοποιός πρέπει να έχει γνώση της ιστορίας, της θεολογίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού, όλα. Άρα η τετραετής φοίτηση θεωρώ ότι είναι αναγκαία για να γίνει Ανωτάτη εκπαίδευση. Αλλιώς να μείνουμε σε μία τριετή φοίτηση για να γίνει Ανωτέρα εκπαίδευση, αλλά και πάλι όχι για όλες τις Σχολές”, υπογραμμίζει.
Εμείς έχουμε υποβαθμίσει τον εαυτό μας….οι ηθοποιοί
“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες Σχολές που με κάποια σεμινάρια βγαίνεις ηθοποιός. Και καθώς δεν υπάρχει η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, έρχεται από αυτές τις σχολές κάποιος και λέει «είμαι ηθοποιός». Εμείς έχουμε υποβαθμίσει τον εαυτό μας….οι ηθοποιοί.
Εγώ είχα τελειώσει το εθνικό θέατρο αφού είχα τελειώσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως αρχιτέκτονας. Δεν θεώρησα ότι το πτυχίο μου από το Εθνικό Θέατρο ήταν κατώτερο από το αυτό που είχα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που ήταν Ανωτάτη εκπαίδευση και μάλιστα πενταετής.
Ήταν τριετής και μεστή η εκπαίδευση στο Εθνικό θέατρο. Θα προτιμούσα να γίνει τετραετής, κατά τη γνώμη μου. Και σε αυτούς που έχουν ήδη τελειώσει τις σπουδές τους, να τους δοθεί η δυνατότητα της μετάβασης από την Ανωτέρα στην Ανωτάτη”, καταλήγει.
Η τηλεόραση της Pemptousia TV προβάλει συνέντευξη με αφορμή το θεατρικό έργο “Το Δάκρυ της Παναγίας. Ένας Ύμνος για τη Σμύρνη” στο οποίο πρωταγωνιστεί η κ. Ζώη. Δείτε τη συνέντευξη ΕΔΩ.