“Η συντήρηση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων είναι μια ιεροτελεστία”
Στην Ιεραρχία παρέπεμψε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, το οποίο συμπεριλαμβάνει στις διατάξεις του και την σταδιακή κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, γεγονός το οποί είχε θορυβήσει τις τελευταίες ημέρες Ιεράρχες, Καθηγητές , αποφοίτους και φοιτητές των ΑΕΑ.
Για το ζήτημα αλλά και το υψηλό ακαδημαϊκό έργο το οποίο επιτελείται στις σχολές αυτές μίλησε στο ope.gr και τον Ρωμανό Αλβέρτη, ο κ. Θεόδωρος Μπούρας, Συντηρητής Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και απόφοιτος του Προγράμματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της ΑΕΑ Αθηνών.
Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που διανύουν τόσο οι φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών όσο και για το μέλλον τους, για την πολύτιμη παρακαταθήκη που αφήνει στη σύγχρονη κοινωνία η Διαχείριση των Εκκλησιαστικών κειμηλίων και την άδικη υποβάθμιση που βιώνουν ως συντηρητές σε σχέση με απόφοιτους άλλων τμημάτων. “Η συντήρηση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων όμως είναι μια ιεροτελεστία, είναι μια διαδικασία του να φροντίζεις και να συντηρείς με απόλυτη ευλάβεια και πίστη όλα εκείνα που δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν Εκείνον για τον οποίο θυσιάστηκε για την σωτήρια του ανθρώπου, τον Χριστό μας, που σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε την Ανάστασή Του”, σημείωσε.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις με το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά οδηγεί σε κλείσιμο τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Πώς αισθάνεστε για αυτή την απόφαση ως απόφοιτος του Τμήματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων; Είστε σύμφωνος με αυτήν την απόφαση;
Αρχικά εύχομαι καλό υπόλοιπο Σαρακοστής. Η αλήθεια είναι ότι η Εβδομάδα των Παθών των Εκκλησιαστικών Σχολών ήρθε νωρίτερα από την κανονική και αυτό με την βόμβα αν θέλετε του νέου σχεδίου νόμου που έφεραν προς συζήτηση στη ΔΙΣ και που αναδείξατε και μέσα από το Πρακτορείο σας. Προφανώς και δεν είμαι σύμφωνος, όχι μόνο από συναισθηματικής πλευράς, αλλά και ηθικής. Εννοώ με αυτό ότι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών είναι μια σχολή η οποία δημιουργήθηκε με το όραμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου με στόχο να υπάρξει μια σχολή συντηρητών που θα ειδικευόταν εξ’ ολοκλήρου σε Συντήρηση και Διαχείριση των Εκκλησιαστικών μας κειμηλίων, μιας τεράστιας πολιτισμικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, με κύρια διαφορά από τους υπόλοιπους συντηρητές να είναι χριστιανοί ορθόδοξοί με αληθινή πίστη με στόχο πάντα να ενεργούν με αγάπη και σεβασμό προς το οποιοδήποτε κειμήλιο. Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι με το κλείσιμο αυτών των σχολών σβήνει μαζί του αυτό το όραμα που γεννήθηκε μέσα από μια τόσο όμορφη και ευλογημένη σκέψη του μακαριστού Χριστοδούλου. Ελπίζω έστω και τώρα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είναι οραματιστής αλλά και η Ιεραρχία να διατηρήσουν το όραμα του μακαριστού Χριστοδούλου και με την πατερική τους αγάπη να ενισχύσουν τα αιτήματα των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Εύχομαι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για όλους αυτούς τους σπουδαστές με το αμφίρροπο αυτή τη στιγμή μέλλον.
Προερχόμενος από ένα τμήμα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για τον Ελληνικό Πολιτισμό θεωρείτε ότι υπονομεύεται το έργο σας;
Όπως προανέφερα η σημαντικότητα του έργου αυτού του τμήματος είναι μεγάλη τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για τον Ελληνικό πολιτισμό, θα μπορούσα να πω ότι υπονομεύεται ίσως αν όλα ήταν ουτοπικά και ξέσπαγε ξαφνικά μια καταιγίδα. Αλλά οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες από την έναρξή τους την ακαδημαϊκή χρονιά 2007-2008 βρίσκουν μόνο εμπόδια και παλεύουν να μην «πνιγούν», με καθηγητές που με ζήλο μεταλαμπαδεύουν με λεπτομέρεια τις γνώσεις τους, με μαθητές που προχωρούν σε ένα άγνωστο αύριο και με μεγάλο αριθμό μαθημάτων. Πιστεύω πως αν δινόταν η σωστή βαρύτητα στο συγκεκριμένο τμήμα θα υπήρχε μια τόσο αρμονική όσο και εποικοδομητική συνεργασία με το ΠΑΔΑ και το τμήμα Συντηρητών. Ένα τμήμα που τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοί μου δίνουμε κατακτήριες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τις εργασίες που μας αναλογούν. Τελειώνω το τρίτο μου πτυχίο πάνω σε αυτόν τον τομέα, την συντήρηση όμως μόνο στην Α.Ε.Α.Α. δίνεται βαρύτητα στην σωστή διαχείριση της Εκκλησιαστικής κληρονομιάς μας.
Υπάρχει απορρόφηση των αποφοίτων στον ιδιωτικό τομέα; υπάρχει η αντίληψη ότι πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια δεν τα αναλαμβάνουν ειδικευμένοι συντηρητές από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες αλλά Αρχαιολόγοι ή Συντηρητές Έργων Τέχνης. Συμφωνείτε με αυτό και αν ναι γιατί πιστεύετε ότι γίνετε;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει απορρόφηση και αυτή, αν υπάρχει, δεν θα μπορεί να είναι με τον ανάλογο τίτλο του πτυχίου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία να βρεθεί λύση περί απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων, από την στιγμή της ίδρυσης της σχολής έως και τις μέρες μας. Η μεγάλη μου αγάπη για συντήρηση εκκλησιαστικών κειμηλίων με οδήγησε στις κατατακτήριες εξετάσεις όπως προ είπα, ώστε να ασχοληθώ με τα τόσο πολύτιμα για μένα εκκλησιαστικά κειμήλια, με αποτέλεσμα να σπουδάζω στην εξαιρετική σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου με άλλες, πιο γενικής εμβέλειας, για τη συντήρηση έργων πολιτισμικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, όχι επικεντρωμένα εκκλησιαστικών όπως και είχα διδαχθεί. Η συντήρηση των εκκλησιαστικών κειμηλίων γίνεται κυρίως από Συντηρητές που είναι απόφοιτοι του ΠΑ.Δ.Α. (πρώην Τ.Ε.Ι. Αθηνών) όπου και είναι οι αρμόδιοι στο να επιτελούν αυτό το έργο. Συμφωνώ να γίνεται από αυτούς τους πτυχιούχους του ΠΑ.Δ.Α. Θα σημειώσω όμως, πως είναι άδικη η μη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων προς τους φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και όλων των Εκκλησιαστικών Σχολών Συντήρησης και Διαχείρισης κειμηλίων, καθώς παιδιά με τόσο πλούσιες γνώσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα τους, που τόσο καλά γνωρίζουν.
Τί είναι για εσάς η συντήρηση Εκκλησιαστικών κειμηλίων; Τι σας οδήγησε στην απόφαση να σπουδάσετε αυτό το αντικείμενο;
Για μένα η συντήρηση έργων τέχνης είναι μια υποχρέωση των σημερινών ανθρώπων για την διάσωση αυτού του πολιτισμού για τις μετέπειτα γενιές και η διάσωση τους σε όσο είναι δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Η συντήρηση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων όμως είναι μια ιεροτελεστία, είναι μια διαδικασία του να φροντίζεις και να συντηρείς με απόλυτη ευλάβεια και πίστη όλα εκείνα που δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν Εκείνον για τον οποίο θυσιάστηκε για την σωτήρια του ανθρώπου, τον Χριστό μας, που σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε την Ανάστασή Του. Εύχομαι να μας φωτίσει όλους, να φωτίσει και τους Ιεράρχες μας να λάβουν τις σωστές αποφάσεις τόσο για εμάς τους απόφοιτους όσο και για τους φοιτητές. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά. Καλή Ανάσταση!
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.