Για το θέμα της αποϊεροποίησης -που ανέπτυξε στην Ιερατική Σύναξη τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας-, αλλά και τις Ιερατικές Κλήσεις που είναι αφιερωμένη η Γ’ Εβδομάδα των Νηστείων που διανύουμε μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr).
Ακούστε τα όσα ανέφερε στον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη:
«Ήταν μία ομιλία περί αποϊεροποιήσεως. Αποϊεροποιούνται πάρα πολλά ιερά του χώρου μας, της Εκκλησίας μας (σταδιακά) και ως παράδειγμα είναι η εικόνα. Παλαιότερα υπήρχε μία εικόνα στο σπίτι ή δύο. Σήμερα υπάρχει μια ‘’πλημμύρα’’ εικόνων, στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο, σε περιοδικά που πετάμε και πατάμε, γεγονός που δείχνει ότι αποϊεροποιείται κάτι που παλαιότερα ήταν ιερό» αναφέρει αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος αναφέρει για τους κληρικούς, «Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει σε πολλές των περιπτώσεων με εμάς τους κληρικούς. Στα μάτια των ανθρώπων έχουμε αποϊεροποιηθεί. Δεν είμαστε αυτό που ήμασταν κάποτε. Έχει κλονισθεί η σχέση μεταξύ των κληρικών και των πιστών, είναι αδιαμφισβήτητο, δεν νομίζω να έχουμε τόσες ψευδαισθήσεις και να νομίζουμε ότι συμβαίνει ότι συνέβαινε παλιά» συμπληρώνει μεταξύ άλλων και δίνει εκ παραλλήλου παραδείγματα από την καθημερινότητα που αποδεικνύουν τα λεγόμενα.
Η ψευδαίσθηση ότι τα ξέρουμε όλα
«Η τεχνολογία και το ίντερνετ έχει δημιουργήσει μία ψευδαίσθηση σε όλους μας ότι ξέρουμε, ότι γνωρίζουμε και αμφισβητούμε τους πάντες και τα πάντα, ποτέ όμως τον εαυτό μας γιατί δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι ‘’εγώ’’ ξέρω, δεν θα μου πεις εσύ» αναφέρει ο Σεβασμιώτατος σε σχετικό ερώτημα για τη μη έλλειψη αυτοκριτικής στους ανθρώπους, ενώ για τις Ιερατικές Κλήσεις που είναι αφιερωμένη η Γ’ Εβδομάδα των Νηστείων που διανύουμε τονίζει, μεταξύ άλλων, «Εκείνο που σήμερα είναι απαραίτητο είναι να είναι ισορροπημένος άνθρωπος (σ.σ. που θα εισέλθει στην ιεροσύνη) γιατί όλη αυτή η κατάσταση έχει κλονίσει τις ‘‘ισορροπίες’’ των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα και εκεί χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή ποιούς επιλέγουμε».
Το θέμα της αποϊεροποίησης στην Ι.Μ. Εδέσσης
Αναλυτικότερα, για το θέμα της αποϊεροποίησης μίλησε τη Δευτέρα στην Ιερατική Σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ο προσκεκλημένος για να μιλήσει σε αυτή, Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι κληρικοί πρέπει να γίνουν αναγκαίοι, σεβαστοί και αγαπητοί στην κοινωνία, προτρέποντας σε κόπους πνευματικούς και ανιδιοτελούς διακονίας.
Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε την έννοια αποϊεροποίηση ως διαδικασία «αποβολής» της ιερότητος και αναφέρθηκε στην υπερβολή της χρήσης των ιερών εικόνων (εντύπων και ψηφιακών), στην απρόσεκτη διαχείριση των ιερών αντικειμένων, στις περιπτώσεις μουσειοποίησης των μνημειακών ιερών ναών και την μουσειακής χρήσης ιερών σκευών και εικόνων, στην υπερβολική διακίνηση ιερών εικόνων και λειψάνων – ορισμένες φορές με μη πνευματικά κίνητρα-, στην παράδοση των ιερών μυστηρίων σε τελετουργική διαχείριση από διαφόρους επαγγελματίες (π.χ. στολισμοί, φωτο/βιντεοσκοπήσεις), στην χρησιμοποίηση ιερών τελετών όπως ο αγιασμός, για πολιτικές/επαγγελματικές επιδιώξεις αλλά και στην μετατροπή των ιερών μυστηρίων σε διαδικασίες αυτο-αποενοχοποίησης των πιστών ή σε μέσα διεκπεραίωσης επιδιώξεων μαγικού χαρακτήρα. Επίσης ως δείγμα αποϊεροποίησης ανέφερε ο Σεβασμιώτατος την διεκπεραίωση της εξοδίου ακολουθίας χωρίς την παραδοσιακή ολονυκτία, την ανάγνωση του Ψαλτηρίου και των άλλων κατ᾿ οίκον επαινετών παραδόσεων αλλά και τις περιπτώσεις «διακόσμησης», φωτισμού, ηχητικών καλύψεων των ιερών ναών με τρόπο απάδοντα προς τον χαρακτήρα τους. Τόνισε ακόμη, ότι από πολλούς πιστούς το μυστήριο της εξομολογήσεως αντιμετωπίζεται ως ψυχοθεραπεία, με σκοπό την προσωπική εκτόνωση και χωρίς καμία διάθεση ακρόασης του πνευματικού.
Όσον αφορά στη στάση των κληρικών, επέστησε την προσοχή στις περιπτώσεις νευρικότητος, βιασύνης και απροσεξίας κατά την τέλεση των ιερών ακολουθιών, στην έλλειψη φιλακόλουθου πνεύματος, στην πλημμελή προετοιμασία για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας καθώς και στην γενικότερη στάση και συμπεριφορά εντός και εκτός του ιερού ναού.
Τόνισε σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις περνούν μηνύματα αρνητικά στον λαό, ενώ προσέθεσε, ότι δυστυχώς σήμερα για τους πολλούς καλός κληρικός θεωρείται ο επικοινωνιακός, αυτός που ασχολείται επιτυχώς με οικοδομικά έργα, που διοργανώνει εκδρομές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Η πλημμελής εκπλήρωση των λειτουργικών του καθηκόντων υποβαθμίζεται.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε σε κόπους πνευματικούς, σε παρουσία κοντά στις δοκιμασίες των ανθρώπων, σε προσευχή, σε ανιδιοτελή διακονία, ώστε οι κληρικοί να γίνουν αναγκαίοι, σεβαστοί και αγαπητοί στην κοινωνία.
Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, κ. Ιωήλ.