Για τον πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανική γη, τη συμβουλή του προς τα παιδιά της επαρχίας του να προσευχηθούν για τα παιδιά που υποφέρουν και για να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά και τις 150 ημέρες που συμπληρώνονται (σ.σ. σε λίγες ημέρες) από την ενθρόνισή του μίλησε αποκλειστικά χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr).
Aκούσετε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη:
“Όταν μιλάω στα σχολεία δεν μπορώ να αποφύγω το θέμα του πολέμου είτε όταν πηγαίνω στα σχολεία, είτε όταν έρχονται εκείνα στην Εκκλησία.
Είναι ένα θέμα τρομαχτικό, ένα μεγάλο αμάρτημα και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και να μιλάμε για άλλα θέματα τουλάχιστον αυτή την περίοδο” αναφέρει αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Τις προσευχές των παιδιών τις ακούει πιο πολύ ο Θεός
Εν συνεχεία συμπληρώνει για το κάλεσμά του προς τους μαθητές του Άργους Ορεστικού -μετά το τέλος της προηγιασμένης θείας λειτουργίας (σ.σ. την Τετάρτη)- να προσευχηθούν για τα παιδιά που υποφέρουν και για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, “Στο τέλος της λειτουργίας κάλεσα τα παιδιά να προσεύχονται και τους είπα ότι τις προσευχές σας τις ακούει πιο πολύ ο Θεός.
Το λέει και το Ευαγγέλιο, είναι πιο αγνές οι καρδιές, πιο ειλικρινείς. Επειδή -τους είπα-, σας ακούει πιο πολύ ο Θεός από εμάς τους μεγάλους θα σας παρακαλέσω να προσευχηθείτε για τα παιδιά που υποφέρουν σε αυτή τη χώρα που γίνεται ο πόλεμος και επίσης να προσευχηθείτε να σταματήσει για να έχουμε ειρήνη. Με μία μεγάλη φωνή είπαν: βεβαίως θα το κάνουμε”.
Αγαπούν την Εκκλησία οι κάτοικοι
Για τις πρώτες 150 ημέρες που συμπληρώνονται (σ.σ. σε λίγες ημέρες) από την ενθρόνισή του (σ.σ. 13 Νοεμβρίου 2021) αλλά και τα συναισθήματα αγάπης προς το ποίμνιο του και την όμορφη πόλη της Καστοριάς ο Σεβασμιώτατος προσθέτει, “Έχει μία φοβερή παράδοση η Καστοριά, είναι ένας χώρος του οικουμενικού ελληνισμού, εδώ υπάρχουν Έλληνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Δηλαδή από τη Μακεδονία, κάποιοι είναι από τη Νότια Ελλάδα, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Η Μακεδονία έχει μεγάλη εκκλησιαστική παράδοση που εμπλουτίστηκε από την παράδοση που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Έχουν ευγένεια και αγαπούν την Εκκλησία, τον Μητροπολίτη και τη Μητρόπολη και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Είναι βέβαια και πάρα πολύ όμορφη επαρχία”.