Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο ope.gr και τη Ναταλία Δανδόλου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Χαρακόπουλος περιέγραψε τους στόχους της ΔΣΟ για το τρέχον έτος, αναλύοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες, παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία. “Προχωρούμε στην εκπόνηση ενός μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του οποίου θα συστήσουμε από κοινού μια πλατφόρμα μελέτης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής” αναφέρει μεταξύ άλλων και αναλύει παράλληλα τις κινήσεις που γίνονται ώστε να ανατραπεί η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο Έλληνας βουλευτής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις διώξεις εναντίον των Χριστιανών, ακόμα και στη χώρα μας.
Στο τέλος της συνέντευξης ο κ. Χαρακόπουλος μιλά για το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, τις λύσεις που προτείνονται αλλά και τον ρόλο που καλείται να παίξει η Εκκλησία σε αυτό το μείζον ζήτημα.
Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για το 2021;
Η δράση της ΔΣΟ, όπως και όλων των Οργανισμών και Θεσμών δεν μένει ανεπηρέαστη από την πανδημία. Τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και το απαγορευτικό σε εκδηλώσεις και συναθροίσεις μας αναγκάζουν να αναπροσαρμόζουμε τον προγραμματισμό μας. Βεβαίως, ακόμη και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προσπαθούμε να προωθούμε φλέγοντα ζητήματα για το θεσμό και για τους χριστιανούς. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και παρεμβαίνουμε δημόσια, όπως πράξαμε με την καταδίκη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και των τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη. Εκδώσαμε για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο ημερολόγιο για το 2021, όπου αναγράφονται οι μεγάλες εορτές όλων των ορθοδόξων, και μάλιστα σε 4 γλώσσες -ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά- αφιερωμένο στη Μονή της Χώρας με τα μοναδικά ψηφιδωτά, που οι Τούρκοι τη χρονιά που πέρασε μετέτρεψαν σε τζαμί. Προχωρούμε στην εκπόνηση ενός μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του οποίου θα συστήσουμε από κοινού μια πλατφόρμα μελέτης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Επιχειρώντας να συμβάλουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και της παγκόσμιας κατακραυγής για τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς στην Πόλη ετοιμάζουμε την έκδοση ενός τόμου για τις Αγίες Σοφίες σε όλο τον χριστιανικό κόσμο που θα καταδείξει την δοξολογική σχέση των Ορθοδόξων με τη Σοφία του Θεού. Προχωρούμε στην έκδοση των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ενότητα στην Πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή: Συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου», που πραγματοποιήσαμε το 2018 στην Βηρυτό του Λιβάνου, με συμμετοχή χριστιανών και μουσουλμάνων κοινοβουλευτικών, όπου συζητήθηκαν εξαιρετικής σημασίας θέματα για την προαγωγή της ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες, τη συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων. Στους στόχους μας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες με την υποχώρηση της πανδημίας και την απόκτηση ανοσίας με τον εμβολιασμό, είναι η διενέργεια ενός συνεδρίου με επικαιροποιημένη θεματολογία για την επιβίωση του χριστιανισμού στην Μέση Ανατολή. Είμαστε σε επαφή με τους Αρμένιους φίλους μας για την καταγραφή των χριστιανικών μνημείων -όπως ναών, νεκροταφείων κ.λπ.- του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ιδιαίτερα στα εδάφη που πέρασαν στην κυριότητα του Αζερμπαϊτζάν, μετά τον πρόσφατο πόλεμο, ώστε να αποτρέψουμε πιθανές πράξεις καταστροφής τους ή αλλοίωσης του χαρακτήρα τους, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις, στα κατεχόμενα στην Κύπρο κ.α.. Στόχος μας πάντοτε παραμένει η ενότητα του ορθόδοξου κόσμου και η κοινή δράση όλων των εκπροσώπων από τις 25 χώρες που συμμετέχουν στη ΔΣΟ, προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας.
Πώς σχολιάζετε τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την opendoorusa αναφορικά με τις διώξεις των Χριστιανών στον πλανήτη;
Πράγματι τα στοιχεία της Opendoorsusa (World Watch List 2021) που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, και αφορούν τις διώξεις κατά των χριστιανών, είναι θλιβερά. Κάθε μέρα, 13 χριστιανοί σκοτώνονται λόγω της πίστης τους, 12 εκκλησίες ή χριστιανικά κτίρια δέχονται επίθεση και 12 χριστιανοί συλλαμβάνονται ή φυλακίζονται αδικαιολόγητα, ενώ άλλοι 5 απάγονται. Συνολικά για το 2020, 4.761 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν για την πίστη τους και 4.888 εκκλησίες ή χριστιανικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση. Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά στην Αφρική και την Ασία, όπου η χριστιανική πίστη είναι ακόμη και απαγορευμένη, όπως στην Βόρειο Κορέα, ή σε απηνή διωγμό όπως στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στη Σομαλία, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Δυστυχώς, φαινόμενα ρατσισμού κατά του χριστιανισμού εντοπίζονται και στον λεγόμενο χριστιανικό κόσμο, ακόμη και στην πατρίδα μας. Θυμίζω την επίσης πρόσφατη «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.Από τα 504 περιστατικά που καταγράφηκαν το 2019, το 96% αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο χριστιανισμός στις μέρες μας βρίσκεται υπό έναν ιδιόμορφο διωγμό από διάφορες πλευρές, και γι’ αυτό απαιτείται μια παγκόσμια αφύπνιση. Δυστυχώς, για χρόνια είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι ο χριστιανισμός ήταν η θρησκεία των αποικιοκρατών, ενώ και στη Δύση έχουν ευρεία διάδοση οι δήθεν προοδευτικές ιδέες, που βλέπουν στον χριστιανισμό κάτι το οπισθοδρομικό από το οποίο πρέπει να απαλλαχθούμε. Αυτό συμβαίνει ακόμη και στη χώρα μας, όπου η Ορθοδοξία είναι ταυτισμένη με το έθνος, όπως απέδειξε και η επανάσταση του 1821, τα 200 χρόνια από την οποία εορτάζουμε φέτος. Ωστόσο, όπως όλοι είδαμε, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνον εκκλησιάστηκε πριν ορκιστεί, αλλά ορκίστηκε και στο ευαγγέλιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι διώξεις των χριστιανών είναι ένα ζήτημα, το οποίο η ΔΣΟ το παρακολουθεί στενά σε συνεργασία με φορείς από τον χώρο των Καθολικών, όπως το ευρωπαϊκό τμήμα της Οργάνωσης «Θρησκείες για την Ειρήνη» (Religions for Peace – Europe) και το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών (International Catholic Legislators Network).
Θεωρείτε ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση;
Φαίνεται ότι στις περιοχές που υπάρχουν χριστιανικές κοινότητες σε περιβάλλοντα με χαμηλή ανεκτικότητα προς την χριστιανική θρησκεία, η πανδημία του κορωνοϊού κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, καθώς αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από επισιτιστική, νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση της Opendoorsusa. Η ευθύνη μας για την στήριξη όλων των αναξιοπαθούντων χριστιανών αυτή την περίοδο είναι επομένως ακόμη μεγαλύτερη.
Σχεδιάζεται ως ΔΣΟ να αναλάβετε πρωτοβουλίες ενόψει τη Γενικής Συνέλευσης της UNESCO αναφορικά με την Αγία Σοφία;
Ως ΔΣΟ καταδικάσαμε αμέσως την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος από το τουρκικό καθεστώς, γιατί αποτελεί μια πράξη που εκφράζει θρησκευτική μισαλλοδοξία και προβάλλει το δίκαιο της κατάκτησης ως ισχυρότερο από το διεθνές δίκαιο και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Αυτό το κάναμε γνωστό με ομόφωνο ψήφισμα της Συνέλευσης της ΔΣΟ. Την προσπάθειά μας για την διατήρηση του ζητήματος στην επικαιρότητα θα τη συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, τόσο με παρεμβάσεις σε διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, υπό την προστασία της οποίας είναι η Αγία Σοφία, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλίων, όπου οι δυνατότητες είναι περισσότερες απ’ ότι στις κυβερνήσεις, όπου τα στενά συμφέροντα συχνά επικρατούν επί της προάσπισης μιας δίκαιης υπόθεσης. Και όπως σας είπα προχωρούμε και στην έκδοση του τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που θα αποσταλεί σε διεθνείς οργανισμούς, κοινοβούλια, φορείς και προσωπικότητες, με στόχο να αυξηθεί η πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης για την αναθεώρηση της απαράδεκτης και παράνομης απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Η δράση μας δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την UNESCO, αλλά και όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα και οργανισμούς σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να αναφερθούμε στις συζητήσεις που έχουμε με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχουν τα 47 κράτη της Μεγάλης Ευρώπης, για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων, προκειμένου να υποβληθεί μια πρόταση σχετικά με την αναγόρευση μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που θα απαρτίζεται από ιστορικούς ναούς της «Αγίας Σοφίας» που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πρόκειται για μια κίνηση με μεγάλη συμβολική αξία σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Είδαμε πρόσφατα ότι, ως πρώην Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό είχατε επαφές με την νέα αρμόδια υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα και μάλιστα καταθέσατε και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Πώς θα περιγράφατε τη δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα;
Ασφαλώς με τα πιο μελανά χρώματα! Η δημογραφική απίσχναση της χώρας συνεχίζεται δυστυχώς με τους ίδιους ραγδαίους ρυθμούς. Το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά 41.202 άτομα. Είναι γνωστές άλλωστε και οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει πέσει έως και στα 8 εκατομμύρια, με πολύ υψηλό μέσο όρο ηλικίας, δηλαδή ένα έθνος γερόντων. Νομίζω ότι όλα αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι το δημογραφικό είναι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας, που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε να υπάρχουμε ως διακριτή οντότητα, και τον 22ο αιώνα.
Επιπλέον, είναι φανερό ότι αν διατηρηθούν αυτές οι τάσεις, οι δυσλειτουργίες που θα προκαλούνται σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής θα είναι τεράστιες. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους συνταξιούχους, ένα εκπαιδευτικό σύστημα με μειούμενο αριθμό παιδιών, μια περιφέρεια που θα ερημώσει εντελώς, ένας στρατός χωρίς κληρωτούς και ούτω καθ΄ εξής. Αυτήν την ανησυχητική κατάσταση είχαμε την ευκαιρία να την αναλύσουμε ενδελεχώς επί 2 σχεδόν χρόνια στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, και στην οποία συμμετείχα ως Αντιπρόεδρος, απ’ όπου παρέλασαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αποτέλεσμα αυτής εργασίας ήταν ένα συνεκτικό Πόρισμα, που παρουσιάζει τόσο την υφιστάμενη κατάσταση όσο και συγκεκριμένες προτάσεις για την αναστροφή των καθοδικών δημογραφικών τάσεων. Αυτό το Πόρισμα ήθελα να υπενθυμίσω στην νέα υφυπουργό, η οποία μου έκανε την τιμή να είμαι ο πρώτος που δέχθηκε αναλαμβάνοντας τα νέα της καθήκοντα. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ιδρύθηκε ένα τέτοιο υφυπουργείο, ήταν και δικό μας αίτημα στην Επιτροπή, και δείχνει ότι η παρούσα κυβέρνηση δείχνει μια ευαισθησία για το θέμα.
Τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν;
Κυρίως προς την κατεύθυνση της στήριξης των γεννήσεων, της οικογένειας και την παραμονής των νέων στην χώρα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ένας καταιγισμός μέτρων από κάθε σχεδόν υπουργείο, που θα έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την επίτευξη του κεντρικού στόχου. Διότι εδώ συμπεριλαμβάνονται από οικονομικά κίνητρα, επιδόματα, φοροαπαλλαγές, βοήθεια στον οικογενειακό προγραμματισμό, ενισχυτική διδασκαλία, επαγγελματικός προσανατολισμός κ.α.. Για τον λόγο αυτό και το υφυπουργείο για την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια πρέπει να έχει τον συντονιστικό ρόλο αυτής της τεράστιας προσπάθειας, που τα αποτελέσματά της θα φανούν σε κάποια χρόνια.
Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Εκκλησία προς την κατεύθυνση επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος;
Η Εκκλησία μπορεί να διαδραματίσει πιο κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, κι αυτό το απέδειξε στις περιπτώσεις που είχε άμεση εμπλοκή προς αυτήν την κατεύθυνση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο έργο που ξεκίνησε επί μακαριστού Χριστοδούλου στη Θράκη. Εννοώ με την στήριξη των νέων οικογενειών, των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Επιπλέον, συνεισφέρει προβάλλοντας ένα διαφορετικό οικογενειακό πρότυπο, που πάει κόντρα στην μόδα που καλλιεργείται από κάποια μέσα. Η αξία της οικογένειας, η αξία της απόκτησης τέκνων και της διαπαιδαγώγησής τους ως χρήσιμους ανθρώπους για την κοινωνία, που υπηρετεί η Εκκλησία, έρχεται σε αντίθεση με τον ατομικισμό που επικράτησε για χρόνια ως κυρίαρχο μοντέλο ζωής και συμπεριφοράς. Για όλα αυτά ευχαρίστησα και δημόσια την Εκκλησία στο πρόσωπο του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, με την ευκαιρία της παράδοσης του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της βουλής.
Τέλος θα θέλαμε την ευχή σας για το νέο έτος, προς το αναγνώστες του ope.gr
Να ευχηθώ ολόψυχα για την νέα χρονιά προπαντός Υγεία, διότι η πανδημία μας έχει όλους ταλαιπωρήσει, ενώ έχει αφαιρέσει τη ζωή από χιλιάδες συνανθρώπους μας. Με την βοήθεια του Θεού ελπίζω να ξαναβρούμε σύντομα την κανονικότητα, αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους που αγαπούμε και εκτιμώντας περισσότερο πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα. Κάθε δοκιμασία έχει αξία αν μας κάνει σοφότερους! Εύχομαι, επίσης, ειρήνη σε όλον τον κόσμο και η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις σοβαρές προκλήσεις των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας, βάζοντας τα θεμέλια για μια νέα περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας. Ιδιαίτερα στους συντελεστές του ope.gr εύχομαι να συνεχίσουν να ενημερώνουν για τα θέματα της Ορθοδοξίας με την εγκυρότητα και πληρότητα που τους χαρακτηρίζει έως σήμερα.