21/01/2022 22/01/2022 Για τον αγιασμένο και παραδειγματικό βίο καθώς και τη σπουδαία προσωπικότητα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr). Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Άγιος που γεννήθηκε στην Άρτα γύρω στο 1480, έμεινε στην ιστορία με την προσωνυμία «Γραικός» -όπως προαναφέρθηκε-, δηλαδή «Έλληνας» και είναι ο φωτιστής...
21 Ιανουαρίου, 2022 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2022 - 0:57

Μητροπολίτης Άρτης: «Είναι πολύ επίκαιρος ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός διότι ζούμε σε χρόνους παρακμής»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Άρτης: «Είναι πολύ επίκαιρος ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός διότι ζούμε σε χρόνους παρακμής»

Για τον αγιασμένο και παραδειγματικό βίο καθώς και τη σπουδαία προσωπικότητα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού μίλησε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr).

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Άγιος που γεννήθηκε στην Άρτα γύρω στο 1480, έμεινε στην ιστορία με την προσωνυμία «Γραικός» -όπως προαναφέρθηκε-, δηλαδή «Έλληνας» και είναι ο φωτιστής των Ρώσων. Ανακηρύχθηκε άγιος τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και από το Πατριαρχείο Μόσχας το 1988.

Ακούστε τα όσα είπε στην τηλεφωνική συνέντευξη με τον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη: 


“Ο Άγιος Μάξιμος γεννήθηκε στην Άρτα από λόγιους και ευσεβείς γονείς οι οποίοι είχαν καταγωγή από την Κων/πολη και ζούσαν στο Μυστρά. Από εκεί έφυγαν λίγο πριν από την πτώση του πτώση του Μυστρά και ήρθαν στην Άρτα. Ο Άγιος ήταν ένας άνθρωπος πάρα πολύ μορφωμένος, Μιχαήλ Τριβώλης ήταν το κοσμικό του όνομα. Έλαβε όλη τη μόρφωση της εποχής, στην αρχή με κατ’ οίκον διδασκαλία, πιθανώς και σε σχολείο, αλλά 14 ετών τον έστειλαν αρχικά στην Κέρκυρα οι γονείς του προκειμένου να λάβει εκεί ακόμα περισσότερες γνώσεις” ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος .

Στη συνέχεια προσθέτει, “Όταν φτάνει 20 χρονών μεταβαίνει στην Ιταλία, εκεί είχαν πάει πολλοί λόγιοι Έλληνες όταν η Κων/πολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων και εκεί ασχολήθηκε με Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και Πατέρες. Κατόπιν εγκαταλείπει την Ιταλία και καταφεύγει στο Άγιο Όρος, συγκεκριμένα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και αφιερώνεται ως μοναχός στο Θεό. Εκεί πλέον τον γνωρίζουμε ως Μάξιμο. Η ζωή του είναι ζωή ασκήσεως, προσευχής, μελέτης και υπακοής. Αυτή είναι άλλωστε η μεγάλη αρετή (σ.σ. η υπακοή) των μοναχών και ιδίως του Αγίου Όρους. Κάποια στιγμή έρχεται ένα αίτημα από τον ηγεμόνα της Ρωσίας Βασίλειο Ιβάνοβιτς ο οποίος ζητά από τη μονή Βατοπαιδίου να στείλουν κάποιο μοναχό να βοηθήσει στη μετάφραση εκκλησιαστικών βιβλίων. Το μοναστήρι κρίνει ότι πρέπει να στείλει τον μοναχό Μάξιμο τον Γραικό”.

Δεν άργησαν όμως να στραφούν εναντίον του Αγίου Μαξίμου και της διδασκαλίας του, ιδιαίτερα όταν άρχισε να ασκεί κριτική στις συνήθειες του λαού της Ρωσίας, την σκληρότητα και την αδικία των ισχυρών και την ηθική κατάπτωση του κλήρου. Τον συκοφάντησαν και καταδίκασαν με άδικο τρόπο ως αιρετικό, «Με διάφορες αβάσιμες κατηγορίες δικάστηκε δύο φορές και κλείστηκε στη φυλακή. Εκεί περνά στην απομόνωση 23 ολόκληρα χρόνια, εκ των οποίων στα περισσότερα χρόνια δεν του επιτρεπόταν ούτε η Θεία Κοινωνία, ούτε να γράφει και να διαβάζει» αναφέρει σχετικά ο Σεβασμιώτατος.

Στο ερώτημα τι διδάσκει στη σύγχρονη εποχή ο βίος του Αγίου, ο Μητροπολίτης Άρτης επισημαίνει, «Το μεγάλο δίδαγμα είναι η υπομονή αλλά και η σταθερότητα στην υγιαίνουσα διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι πολύ επίκαιρος ο Άγιος Μάξιμος διότι ζούμε σε χρόνους παρακμής, είναι χρόνοι παράλληλοι με εκείνους που έζησε στη Ρωσία ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός. Δυστυχώς βλέπουμε να διαφεντεύει πολύ δεισιδαιμονία, πολύ πλάνη και η υγιαίνουσα διδασκαλία της Εκκλησίας πολλές φορές όχι απλώς δεν είναι αντικείμενο πίστεως, αλλά καθίσταται αντικείμενο κριτικής».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων