Στους εορτασμούς του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας αλλά και στην ιστορική δεύτερη περιοδεία του Αποστόλου των Εθνών στη Μακεδονία αναφέρθηκε αποκλειστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη.
«Η περίοδος του κορωνοϊού δημιούργησε μία απόσταση, οπότε ο φετινός εορτασμός για τον Απόστολο Παύλο ήταν πολύ ζωντανός, πολύ έντονος και ωφέλιμος στη ψυχή και στη ζωή μας»
«Η εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ιδιαιτέρως του Αποστόλου Παύλου για την Εκκλησία της Ελλάδος και τις τοπικές εκκλησίες μας αποτελεί ένα μεγάλο πνευματικό διαμάντι το οποίο κυριολεκτικά στολίζει τη Χριστιανική μας Εκκλησία. Μέσα λοιπόν στην εκκλησιαστική μας ιστορία από τα μέσα περίπου του πρώτου μ. Χ. αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, μας δίνεται η ευκαιρία -αλλά συγχρόνως και η πνευματική διάσταση- να κατανοήσουμε πόση μεγάλη αξία έχει η έλευση του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα. Διότι άνευ αυτής δεν θα υπήρχε μία τέτοια εκκλησιαστική πραγματικότητα στην πορεία των μετέπειτα χρόνων» αναφέρει αρχικά ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος προσθέτει για την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στη Μακεδονία και μεταξύ άλλων στους Φιλίππους και στη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) κατά τη δεύτερη περιοδεία του, «Ιδιαιτέρως στην περιοχή μας εδώ στους αρχαίους Φιλίππους παρουσιάζεται για πρώτη φορά η φωνή του Αποστόλου Παύλου, στην Ελλάδα, στη Μακεδονία των Ελλήνων που τότε ήταν κατεχόμενη από του Ρωμαίους. Για πρώτη φορά εμφανίζεται ο Απόστολος Παύλος με τους συνεργάτες του στο χώρο αυτό τον ευλογημένο και όλα αυτά τα καταγράφει με μοναδικό, λαογραφικό και θεολογικό τρόπο ο Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς με τον οποίο βεβαίως είχε συνεργαστεί ο Απόστολος Παύλος και τον οποίο μετέφερε μαζί του, μαζί με τον Σίλα και τον Τιμόθεο. Η ίδρυση της Εκκλησίας εδώ των Φιλίππων είχε ως αποτέλεσμα τη βάση του Αποστόλου Παύλου για το μετέπειτα (έργο του). Επανειλημμένως αγάπησε με τα λόγια του και τις πράξεις του ο Απόστολος Παύλος τους Φιλιππησίους και τους χάρισε την επιστολή της χαράς αλλά και της ταπεινοφροσύνης… Επίσης, θέλω να πω ότι η περίοδος του κορωνοϊού δημιούργησε μία απόσταση εδώ και δύο χρόνια, οπότε ο φετινός εορτασμός ήταν κάτι πολύ ζωντανό, κάτι πολύ έντονο και κάτι πολύ ωφέλιμο στη ψυχή και στη ζωή μας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις και τα «Ελευθέρια»
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας, η οποία εορτάζει και τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της, στον πανηγυρίζοντα ιερό καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κατά το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου.
Το απόγευμα της Τρίτης 28.06.2022 εψάλη ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και τελέσθηκε η αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου, ο οποίος προ της Απολύσεως ανέλαβε και την διακονία του θείου λόγου. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η καθιερωμένη λιτανεία της ιεράς Εικόνος του Αγίου μετετέθη για την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής και αντ’ αυτής πραγματοποιήθηκε η λιτή της Εορτής εντός του ιερού Ναού.
Το πρωί της Τετάρτης 29.06.2022 τελέσθηκε το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου και προ της απολύσεως εκκίνησε η Λιτανεία «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», με την λιτάνευση της ιεράς Εικόνος από ένστολα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δια των οδών Ομονοίας και Κουντουριώτου, με την συνοδεία του ιερού Κλήρου και των Αρχών της Πόλης, της φιλαρμονικής μουσικής του Δ΄ Σώματος Στρατού και του Δήμου Καβάλας, τμημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων, και με κατάληξη το Μνημείο της αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη παραπλεύρως του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, έμπροσθεν του οποίου εψάλη υπαιθρίως η επετειακή Δοξολογία για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καβάλας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, επί τόπου, ο αξιότιμος Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αλέξης Πολίτης.
Η επιμνημόσυνη δέηση
Εν τέλει στο ΗΡΩΟΝ της Πόλεως επί του Δημοτικού Κήπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στον απελευθερωτικό αγώνα ηρωϊκών προγόνων μας, με την παρουσία των Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Ο εφετινός εορτασμός ολοκληρώνεται το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής με τον μεθέορτο υπαίθριο Εσπερινό έμπροσθεν της μαρμαρίνης ψηφιδογραφημένης κόγχης του Μνημείου αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη, παραπλεύρως του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, αντί της καθιερωμένης Αγρυπνίας στους αρχαίους Φιλίππους και εξ αιτίας των εξελισσομένων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο, όπου και τα ερείπια των παλαιοχριστιανικών Βασιλικών.
Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες τελέσθηκαν σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Ἐκκλησίας, μετείχαν μαζύ με τον επιχώριο Μητροπολίτη μας κ. Στέφανο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, κατόπιν της σχετικής αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Για την διασφάλιση και την επιτυχία των όρων και των προϋποθέσεων των εορταστικών εκδηλώσεων είχε προηγηθεί ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκομένων Υπηρεσιών του Δήμου και της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας, ενώ οι ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube μέσω της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου, συναισθανόμενη άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους φυτουργούς της πίστεώς μας, καυχάται εν Κυρίω για τα «πρωτεία τιμής» που χάριτι Θεού κατέχει, ως η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τα ΒΗΜΑΤΑ του οποίου διέβησαν για πρώτη φορά στην ανθρωπίνη ιστο¬ρία το ευρωπαϊκὸ έδαφος της Ελλάδος και της ελληνίδος γής της Μακεδονίας.
Ώστε δικαίως η Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και η περιώνυμη αρχαία πόλη των Φιλίππων, από της πρώτης και δια της Νεαπόλεως ελεύσεως του Αποστόλου Παύλου την άνοιξη του 50 μ.Χ. στην τότε γνωστή Ελλάδα, να αποτελούν εν τοις πράγμασι την ωραία πυλη της εισόδου του ευαγγελικού μηνύματος της χριστιανικής πίστεως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.