Συνεντεύξεις
22 Ιουλίου, 2019

Ο Αμερικανός Πρέσβης ανεβάζει τον πήχη ψηλά για τις σχέσεις Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο Διεθνές Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Διαδώστε:

Ο Αμερικανός Πρέσβης κ Τζ Πάιατ, μίλησε στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία και αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Ορθοδοξία για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και στην διεθνή σκακιέρα σε θέματα διπλωματίας και στρατηγικής.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε μάλιστα και στην θητεία του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οποίας, του δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσει σημαντικά πρόσωπα της Ορθοδοξίας ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και τον σεβασμό του για το Άγιο Όρος. Μιλώντας για τις σχέσεις των Ελλήνων της διασποράς με την Αμερικανική πολιτεία, τόνισε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος  είναι ένα ισχυρό χαρτί που με τη στρατηγική του θα δημιουργήσει ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς σε αυτές τις σχέσεις. 

Συνέντευξη στο συνεργάτη του OPE.gr Χαρίλαο Τζανή

Τι σημαίναι η Ορθοδοξία για σας κύριε Πρέσβη , δεδομένου ότι αναφέρεστε συχνά πυκνά σε αυτήν . Πιστεύετε ότι μπορεί μέσω του Ελληνορθόδοξου στοιχείου να γίνουν πιο στενές οι σχέσεις Ελλάδας Αμερικής;

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, έχω συναντηθεί με πολλούς ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως είναι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος και Ιεράρχες από όλη τη χώρα.
Αυτό που είναι πάντα ξεκάθαρο για μένα, είναι το πόσο σημαντική είναι η Ορθοδοξία για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό λαό, όπως ξεκάθαρο είναι πόσο σημαντική ήταν η Ορθοδοξία για τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία όταν ήμουν Πρέσβης εκεί.
Η Ορθοδοξία κράτησε  τον Ελληνισμό μέσω της οθωμανικής κατοχής και υπήρξε το κλειδί για τη συνύπαρξη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Η Ελληνική Ορθοδοξία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δεσμών μας και στη σύνδεση της ελληνικής διασποράς με την πατρίδα τους.

Διαδραμάτισε μάλιστα, βασικό ρόλο στο κίνημα των αμερικανικών πολιτικών δικαιωμάτων και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στις κοινές μας αξίες της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας.
Γνωρίζω ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ Ελπιδοφόρος, θα συνεχίσει να φέρνει τους λαούς μας πιο κοντά.

Επίσης ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον, αυτό το φθινόπωρο.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Παναγιώτατου ,στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου μια δεκαετία και θα έρθει σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη ζωή της εκκλησίας.

Όταν ο Πρέσβης για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία,  Samuel Brownback επισκέφτηκε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος τον Μάιο, εξέφρασε την  υποστήριξή του για στενότερους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ορθοδοξία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής μας για την εκ νέου έναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Προβλέπω ότι από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών κ Pompeo φιλοξένησε τη δεύτερη υπουργική διάσκεψη για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών τον κ. Δένδια, θα δούμε περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων.

Έχετε επισκεφθεί το Άγιο Όρος και μάλιστα κατά την επίσκεψή σας δημοσιεύσατε διάφορες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις επισκέψεις αυτές. Ο σκοπός των επισκέψεών σας ήταν στα πλαίσια της διπλωματικής σας δραστηριότητας ή ήταν στα πλαίσια του προσωπικού σας ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι το Άγιο Όρος έχει μεγάλη σημασία για την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη ;

Η μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος του κόσμου διότι είναι ένας μοναδικά σημαντικός Ορθόδοξος και παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τόπος που πιστοποιεί τον μακρύ ιστορικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως πολιτιστικό σταυροδρόμι. Πάντα ήθελα να το επισκεφθώ και χάρηκα πολύ που ήμουν καλεσμένος από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο τον περασμένο χρόνο.
Με εντυπωσίασε η θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξαν τα Μοναστήρια, οι σκήτες, και οι εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας και ο πολιτικός διοικητής.
Είχα την τιμή να συναντηθώ επίσης με τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ και την αδελφότητα καθώς και την αδελφότητα στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Το Άγιον Όρος είναι τόσο σημαντικό για την ελληνική ψυχή, που δεν μπορώ να φανταστώ να είμαι Πρεσβευτής των ΗΠΑ εδώ, χωρίς να προσπαθήσω να μάθω περισσότερα γι ‘αυτό.

Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ Ελπιδοφόρο;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής , καθώς τον συνάντησα πολλές φορές και καταλαβαίνω ότι είναι ένας σημαντικός εκπρόσωπος για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.
Ξέρω επίσης ότι θα είναι ένας μεγάλος ηγέτης της διασποράς, με προοπτική . Είναι μια σημαντική δύναμη για την ένωση της ελληνικής διασποράς και θα παίξει ρόλο στην εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Έχει ήδη συναντηθεί με τον Πρόεδρό μας, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και με αρκετούς κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες των ΗΠΑ στο Κογκρέσο και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία καθώς αρχίζει την αποστολή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλες οι κανονικές ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου θεωρούν τις συνδεδεμένες Αρχιεπισκοπές, τις Επισκοπές και τις Μητροπόλεις τους στην Αμερική ως τους σημαντικότερους εκκλησιαστικούς “απογόνους”τους στο εξωτερικό. Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η αμερικανική διπλωματία, τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει περισσότερη προσοχή και έχει αναζητήσει μεγαλύτερη συνεργασία με αυτές τις εκκλησιαστικές οντότητες και τους ορθόδοξους πιστούς στην Αμερική, στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της στο εξωτερικό;

Ναι, θα συμφωνούσα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες διαδραματίζουν ευρύτερα σημαντικό ρόλο ως θρησκευτικοί ηγέτες σε διάφορα θέματα: στη Μέση Ανατολή και φυσικά στην Ουκρανία αλλά στον ευρύτερο Ορθόδοξο κόσμο. Από αυτή την άποψη, εκτιμούμε ιδιαίτερα την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε διάφορα θέματα με γεωπολιτική σημασία, ιδιαίτερα στην ουκρανική αυτοκεφαλία. Και θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι ο Πρεσβευτής Brownback τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επανέναρξη του Θεολογικού Ιδρύματος της Χάλκης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησής μας για θρησκευτική ελευθερία και ανοχή.

Ως Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα έρχεστε συχνά σε επαφή με Αμερικανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής και Έλληνες πολίτες με δεσμούς με την Αμερική, όπως όλοι οι προκάτοχοί σας τις τελευταίες δεκαετίες που βρέθηκαν στην ίδια θέση. Ποια είναι τα πρωταρχικά ζητήματα ή ακόμη και οι ανησυχίες που συνήθως τίθενται προς συζήτηση;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για πολλούς Ελληνοαμερικανούς, ειδικά εκείνους των γενεών μετά τη μετανάστευση, η πρωταρχική τους σύνδεση με την Ελλάδα έρχεται μέσω της εκκλησίας. Αυτό που άκουσα από την ελληνική διασπορά τα τελευταία τρία χρόνια ήταν η έντονη επιθυμία να βοηθήσω την Ελλάδα, να εμβαθύνω τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και να ενισχύσω τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα στην οικονομική της ανάκαμψη, κατά τη διάρκεια τραγικών περιόδων όπως οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, και για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών. Πιστεύω ότι είναι μια απόδειξη για τα ελληνικά θεσμικά όργανα όπως η Εκκλησία ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, έφυγε από το πρόγραμμα διάσωσής της και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Διαδώστε: