Συγκίνηση και δέος προκάλεσε η καθηλωτική παράσταση “Το Δάκρυ της Παναγίας…Ένας ύμνος για την Σμύρνη“, σε κείμενο του Θανάση Σταυρόπουλου και σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον αύλειο χώρο του ιστορικού βυζαντινού Ναού Παναγίας Επισκοπής Θήρας, στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Τζαβέλλας μιλώντας αποκλειστικά στο ope.gr και την δημοσιογράφο Σβετλάνα Λεβίτσκι, μεταξύ άλλων είπε: “Όλοι μαζί ζητήσαμε τη μεσιτεία της Παναγία μας για τους Έλληνες αδελφούς μας, για να μπορέσει η Ελλάδα μας να επουλώσει και αυτές τις πληγές της”.
Σε ένα περιβάλλον μυσταγωγικό, ανάμεσα στον γεμάτο αστέρια ουρανό και τις γήινες ευωδιές του βασιλικού, εκπρόσωποι της εκκλησίας, των συλλόγων και οι θεατές όρθιοι καταχειροκρότησαν τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη της παράστασης κ. Μενέλαο Τζαβέλλα.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζαβέλλας, η παράσταση ήταν αφιερωμένη στους πλημμυροπαθείς, στις οικογένειες που θρηνούν.
Παρακολουθήστε την παράσταση όπως καλύφθηκε από την Pemptousia TV στο θέατρο Αλκμήνη ΕΔΩ. (“Το δάκρυ της Παναγίας” στην Pemptousia TV)
Παρακάτω διαβάστε τη συνέντευξη:
- Μετά την Παναγία της Τήνου, το Δάκρυ της Παναγίας ταξίδεψε στον Ιστορικό Βυζαντινό Ναό Παναγίας Επισκοπής Θήρας. Αναφέρετέ μας πώς έγινε η επιλογή του Ναού για την παρουσίαση της παράστασης, πόσο χρόνο πήραν οι προετοιμασίες;
Ο Ναός Επισκοπής Θήρας είναι μεσοβυζαντινός ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται νότια του χωριού Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης. Είναι γνωστός και με τα ονόματα: Επισκοπή Γωνιάς και Παναγιά η Επισκοπή. Θεωρείται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό. Μετά την Παναγία της Τήνου, το Δάκρυ της Παναγίας ταξίδεψε στον Ιστορικό Βυζαντινό Ναό Παναγίας Επισκοπής Θήρας. Για την παράστασή μας ήταν δέος και Μεγάλη ευλογία να παίξουμε σε ένα Άγιο χώρο με τόση μεγάλη Ιστορία.
Η επιλογή του Ναού για την παρουσίαση της παράστασης έγινε από τον Παγκράτιο Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καμαρίου Θήρας. Οι προετοιμασίες διήρκησαν τρεις μήνες. Επίσης η επιτυχία της παράστασης οφείλεται και στη σωστή διοργάνωση του Παγκράτιου Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Καμαρίου Θήρας μαζί με το Santo Wines, τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας «Παναγία η Επισκοπή» και τον Σύλλογο Εξωγωνιατών Θήρας «ο Άγιος Χαράλαμπος».
- Περιγράψτε μας τι αποκομίσατε από τον κόσμο;
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράστασή μας στην Σαντορίνη. Το δέος και η συγκίνηση δεν περιγράφονται με λόγια, είναι μοναδικό συναίσθημα.
Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των γνωστών ηθοποιών καθήλωσαν τους θεατές, οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί στις θέσεις τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης μας. Το κοινό με δάκρυα στα μάτια μάς υποδέχτηκε με τόση αγάπη. Όρθιοι οι θεατές μας χειροκροτούσαν επί 20 λεπτά. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές φιλοξενίας. Μια ξεχωριστή εμπειρία που χαράχτηκε για πάντα στην μνήμη μας.
- Καθώς στον συγκεκριμένο ναό βρίσκεται η Παναγιά Γλυκοφιλούσα, ζητήσατε την μεσιτεία της για τους πληγέντες;
Στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά, για να τις διαχειριστούμε. Αυτή η αίσθηση μας ακολουθεί την κάθε στιγμή αυτών των τελευταίων ημερών στην μουντή ψυχή μας.
Πολλοί οι αίτιοι, αλλά κανένας δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί την ευθύνη του για τους ανθρώπους, που είδαν τον χάρο με τα μάτια τους, που δεινοπάθησαν. Κι εμείς να μην μπορούμε να διανοηθούμε καν το τι έζησαν. Σταματά το μυαλό. Δεν αντέχει τέτοια φρικαλεότητα. Πόσοι αθώοι, Θεέ μου! Τι πανικός! Πόσος Φόβος!
Όλοι μαζί ζητήσαμε τη μεσιτεία της Παναγία μας για τους Έλληνες αδελφούς μας, για να μπορέσει η Ελλάδα μας να επουλώσει και αυτές τις πληγές της, και οι άνθρωποι που ζουν αυτόν τον εφιάλτη να μπορέσουν να συνέλθουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους . Η Παναγία, αντιπροσωπεύει για όλους τους Χριστιανούς στη Γη, το μέγιστο παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, προστρέχει ως η απόλυτη και πανταχού παρούσα, «μάνα», να παρηγορήσει τα παιδιά της.
Η παράσταση μας ήταν αφιερωμένη στους πλημμυροπαθείς, στις οικογένειες που θρηνούν. Τα έσοδα από την αγορά προϊόντων στην διάρκεια της παράστασης θα διατεθούν στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.
Ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος ΑΕ και το Santo Wines για την Οικονομική συνεισφορά στην εκδήλωση. Επίσης, την Sea Jets για την μετακίνηση, το ξενοδοχείο Μακάριος για την φιλοξενία, τον Πρέκα Ευάγγελο για τις μεταφορές του Θιασου μας, το Βενετσάνος Winery για την Γευσιγνωσία Oίνου κατά το Hλιοβασίλεμα, το Eστιατόριο Λαδόκολλα στα Φηρά για τα γεύματά μας, την εταιρεία Ρούσσος φωτιστικά είδη για την χορηγία του στον ήχο και τα φώτα της εκδήλωσης. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς Θαλλελαία (Θάλεια) Καραμολέγκου, Μπάμπη Μάινα, Κουτουλακη Μιχαλη.
Η πρόσκληση από τον Παγκράτιο Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καμαρίου Θήρας σε συνδιοργάνωση με το Santo Wines, τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας «Παναγία η Επισκοπή» και τον Σύλλογο Εξωγωνιατών Θήρας «ο Άγιος Χαράλαμπος», ήταν ιδιαίτερα τιμητική και η κυρία Γεωργία Ζώη ως Διευθύντρια παραγωγής της ΔΙΩΝΗΣ ΑΙΝΙΓΜΑ τους ευχαριστεί
θερμά.
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Μία γυναίκα, η Ελπίδα, προσπαθεί να βρει τον χαμένο της γιό μέσα στις φλόγες της Σμύρνης. Μία άλλη γυναίκα με έναν νεαρό άντρα της παρουσιάζονται και γίνονται αρωγοί της. Η Ελπίδα δεν μπορεί να κατανοήσει εκείνες τις τραγικές στιγμές που ζει ότι μπροστά της βρίσκονται η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης, ο μαθητής Του. Παρότι εγκλωβισμένη στον προσωπικό της Γολγοθά, η Ελπίδα θα καταλήξει να ακολουθήσει την Παναγία σε ένα διαφορετικό οδοιπορικό όταν πια όλα γύρω της θα είναι χαμένα για την ίδια. Η Παναγία θα της δείξει την Οδό του Μαρτυρίου του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά. Θα της παρουσιάσει την άκρα πικρία της Μητρός μπροστά στο πέρασμα του Υιού της. Εκεί η Ελπίδα θα κατανοήσει ότι το δράμα Του εμπεριέχεται στο προσωπικό δράμα του καθενός μας ξεχωριστά. Η μεγαλοσύνη της Παναγίας θα της διδάξει ότι η καρτερία και η συγχώρεση είναι αρετές σπουδαιότερες και ισχυρότερες του πόνου. Μπροστά από τα μάτια της Ελπίδας θα παρελάσουν πρόσωπα του Θείου Δράματος, αλλά και της Καταστροφής της Σμύρνης. Ο Άγιος Ιωάννης, η Μαρία η Μαγδαληνή, ο Ιούδας, ο Πόντιος Πιλάτος, η Μοιχαλίδα, ο Χρυσόστομος Σμύρνης, ο Νουρεντίν Πασάς, αλλά και απλοί άνθρωποι θα παρουσιαστούν και θα μιλήσουν για τα δρώμενα, ενώ ταυτοχρόνως το υμνολόγιο και τα λόγια των Ευαγγελίων της Εκκλησίας και η προφορική μας παράδοση θα πλαισιώνουν τους λόγους των ηρώων.
Σκοπός της παράστασης:
Ο σκοπός της συγκεκριμένης παράστασης δεν είναι άλλος από το να μπορέσει και ο πιο απλός θεατής να προσεγγίσει μία τόσο σημαντική και εξαιρετικά επίκαιρη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας, από μία πλευρά διαφορετική. Η Σμύρνη, όσο και αν ακουστεί κοινότυπο, δεν αποτελεί ουδεμία εξαίρεση από τις υπόλοιπες πόλεις του Ελληνισμού, που στα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού υπέστησαν διωγμούς, καταστροφές, σφαγές, εξανδραποδισμούς και υποδουλώσεις. Από τη Βασιλεύουσα έως την πρόσφατη μαρτυρική Κύπρο ο κατάλογος των πόλεων είναι αμέτρητος. Η παρουσία όμως της χριστιανικής πίστεως και των ιερέων της, υπήρξε αρωγός βασικός και ουσιώδης. Ήταν το στοιχείο αυτό, που μαζί με το φρόνημα του λαού κράτησαν ψηλά την αντοχή, την ελπίδα, την καρτερία και την υπομονή των διωχθέντων.
Έτσι λοιπόν, με την παρουσία της στο έργο, η Παναγία, που αντιπροσωπεύει για όλους τους χριστιανούς στη Γη, το μέγιστο παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, προστρέχει ως η απόλυτη και πανταχού παρούσα, «μάνα», να παρηγορήσει τα παιδιά της. Τα παιδιά της, αυτά που στο πρόσωπο της Ελπίδας, της Σμυρνιάς μάνας, υποφέρουν και στενάζουν την αποφράδα εκείνη ημέρα της Καταστροφής της Σμύρνης. Η νοητή μεταφορά της Ελπίδας, από την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη, στην Οδό του Μαρτυρίου, υποδεικνύει και επισημαίνει τη μέγιστη στιγμή του ανθρώπινου γένους. Τη στιγμή που ο άνθρωπος ως ελεύθερο ον, κατά Θεού παραχώρηση αλλά και προσωπική επιλογή, αποφασίζει να «σκοτώσει» τον Αθάνατο και Έναν δημιουργό του. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το Θείο Δράμα η Ελπίδα κατανοεί ότι η Καταστροφή της Σμύρνης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ακόμα μία τραγική στιγμή της απώλειας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ουσιαστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία αναβίωση μετά από τέσσερις αιώνες του Λειτουργικού Δράματος που εμφανίστηκε στο Μεσαίωνα και άκμασε μέχρι και το 16ο αιώνα.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ
ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ
ΡΑΦΑΗΛ ΜΑΚΡΗΣ (β’ διανομή ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ)
Εκκλησιαστικοί ύμνοι: ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας
Κείμενο: Θανάσης Ν. Σταυρόπουλος
Διδασκαλία Εκκλησιαστικών ύμνων: Σταύρος Βόλκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου
Σκηνικά/επιμέλεια κοστουμιών: Μενέλαος Τζαβέλλας
Ήχος και Φώς: Χρήστος Φιοράντης
Φωτογραφίες: Μάνος Βλαστός – Ευάγγελος Κάλλοου
Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Αντιγόνη Παναγιωτοπούλου
Διεύθυνση και Οργάνωση παραγωγής: ΔΙΩΝΗΣ – ΑΙΝΙΓΜΑ
Μουσική Επιμέλεια: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας
Hair stylist – Makeup artist: Ευσταθία Τζαβέλλα
Παραγωγή : Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΔΙΩΝΗΣ-ΑΙΝΙΓΜΑ»