09/03/2021 09/03/2021 “Αισθανόμαστε εξοργισμένοι και δεν μπορούμε να δεχτούμε για οποιονδήποτε λόγο βανδαλισμούς σε χώρους λατρείας οποιασδήποτε θρησκείας” τονίζει ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κ. Erik Haupt σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ορθοδοξία και στην Ναταλία Δανδόλου, αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση που παρείχε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για την ανοικοδόμηση των εκκλησιών που βανδαλίστηκαν στην...
09 Μαρτίου, 2021 - 8:09
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2021 - 17:51

Πρέσβης της Ουγγαρίας: Η στήριξη των βανδαλισμένων εκκλησιών

Διαδώστε:
Πρέσβης της Ουγγαρίας: Η στήριξη των βανδαλισμένων εκκλησιών

“Αισθανόμαστε εξοργισμένοι και δεν μπορούμε να δεχτούμε για οποιονδήποτε λόγο βανδαλισμούς σε χώρους λατρείας οποιασδήποτε θρησκείας” τονίζει ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κ. Erik Haupt σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ορθοδοξία και στην Ναταλία Δανδόλου, αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση που παρείχε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για την ανοικοδόμηση των εκκλησιών που βανδαλίστηκαν στην Λέσβο και πρόσθεσε : Θέλαμε να δώσουμε αυτό το – ίσως μικρό αλλά εγκάρδιο – σήμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες φίλους μας”

Ο κ. Haupt μίλησε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα του για την στήριξη του Χριστιανισμού, τη συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και την εμπειρία του από την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιδεικνύει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και υποστήριξη της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού. Τι οδήγησε σε αυτές τις πρωτοβουλίες;

Το Σύνταγμα της Ουγγαρίας αναφέρει μεταξύ των βασικών αρχών του ότι αναγνωρίζουμε τον ρόλο του Χριστιανισμού στη διατήρηση του Έθνους μας και ότι εκτιμούμε τις διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις της χώρας μας. Αυτό δεν είναι απλώς η αναγνώριση των ιστορικών γεγονότων αλλά και ένα πρόγραμμα για το παρόν και το μέλλον. Η Ουγγαρία ακολουθεί κυρίως τη δυτική χριστιανική παράδοση. Παρόλα αυτά, η Ορθοδοξία είναι επίσης παρούσα για περισσότερα από 1000 χρόνια, εμπλουτίζοντας τις παραδόσεις μας. Από την άλλη πλευρά, ο πρώτος Βασιλιάς μας, ο Στέφανος της Ουγγαρίας (1000-1038) αναγνωρίστηκε επίσημα ως άγιος και από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη.

Διαβάσαμε πρόσφατα από το Πατριαρχείο Ιερουσολύμων ότι χορηγείτε υποτροφίες σε Χριστιανούς φοιτητές για σπουδές. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτήν την πρωτοβουλία;

Το παραδοσιακό διεθνές πρόγραμμα υποτροφιών μας, που ονομάζεται “Stipendium Hungaricum”, απευθύνεται στους διεθνείς εταίρους μας γενικά. Εκτός αυτού, έχουμε μια ειδική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2016 στο πρόγραμμα Βοήθειας της Ουγγαρίας, με στόχο ευάλωτες κοινότητες. Το «Πρόγραμμα Υποτροφιών για Χριστιανούς Νέους» απευθύνεται σε νέους που στις χώρες τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συστημικές δυσκολίες στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είμαστε πολύ περήφανοι που προσφέρουμε τα προγράμματα αυτά, ως συνεισφορά της Ουγγαρίας στο να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο μέρος. Στην πραγματικότητα, θα θέλαμε να βοηθήσουμε εκείνους τους νέους που, αφού αποκτήσουν χρήσιμες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δεξιότητες, έχουν δεσμευτεί να επιστρέψουν στο σπίτι και να εργαστούν για το μέλλον των δικών τους κοινοτήτων. Επομένως, στη διαδικασία επιλογής λαμβάνουμε υπόψη τις συμβουλές των τοπικών ηγετών της Εκκλησίας από τις χώρες καταγωγής τους.

Η ουγγρική κυβέρνηση προσέφερε πρόσφατα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανοικοδόμηση εκκλησιών που είχαν βανδαλιστεί στη Λέσβο. Τι οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

Αισθανόμαστε εξοργισμένοι και δεν μπορούμε να δεχτούμε για οποιονδήποτε λόγο βανδαλισμούς σε χώρους λατρείας οποιασδήποτε θρησκείας. Αυτό είναι πάντα ένα ανησυχητικό σημάδι και νομίζω ότι πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη στον τομέα του. Κατά την παροχή χρημάτων για μια εκκλησία που υπέστη ζημία από σεισμό πριν από μερικά χρόνια, ο πρωθυπουργός μας είπε ότι, δεδομένου ότι οι χριστιανικές αξίες αντιπροσωπεύουν τον σημαντικότερο παράγοντα συνοχής για πόλεις και χώρες της Ευρώπης, η ανοικοδόμηση των εκκλησιών θα πρέπει να θεωρηθεί ως η ανοικοδόμηση των σπιτιών μας. Στην πραγματικότητα, η ιστορική και η τρέχουσα εμπειρία μας μας έκανε να αναγνωρίσουμε ότι εκτός από την εκπαίδευση, αυτός είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για τη ζωή και την επιβίωση οποιασδήποτε κοινότητας. Μέσω του προγράμματος «Βοήθεια Ουγγαρίας» θέλαμε να δώσουμε αυτό το – ίσως μικρό αλλά εγκάρδιο – σήμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες φίλους μας. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να προσφέρουμε , αλλά αυτό ήταν σίγουρα εντός των δυνατοτήτων μας και η Ουγγαρία ήταν πρόθυμη να βοηθήσει.

Υπάρχουν άλλα σχέδια για την υποστήριξη της Ορθοδοξίας και ποια είναι αυτά;

Σήμερα έχουμε συμφωνίες συνεργασίας με διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες που υπάρχουν στην Ουγγαρία. Η συμφωνία μεταξύ της Ουγγαρίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπεγράφη το 2014 από τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με τη Συμφωνία, η Κυβέρνηση προωθεί την παρουσία της Ορθοδοξίας σε δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος, όπως η εκπαίδευση, οι κοινωνικές δραστηριότητες και πολιτιστική ζωή. Το 2017 εγκαινιάστηκε στο κέντρο της Βουδαπέστης, ένα εκκλησιαστικό κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η ιστορική έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Szentendre, με το όμορφο εκκλησιαστικό μουσείο της, ολοκλήρωσε τις εργασίες ανακαίνισης το 2019. Η Ρωσική και η Βουλγαρική Ορθόδοξη κοινότητα στη Βουδαπέστη έχουν δει επίσης σημαντικά έργα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, η Ουγγαρία ιστορικά ήταν μια ισχυρή χώρα όταν θεωρούσε τις Εκκλησίες ως συμμάχους και όχι ως εχθρούς. Οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες δείχνουν ότι η Ουγγαρία θεωρεί την Ορθοδοξία ως εταίρο τόσο στην Ουγγαρία όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πώς κρίνετε τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών; Σε ποιους τομείς υπάρχει συνεργασία;

Η συνεργασία της Ουγγαρίας και της Ελλάδας είναι εξαιρετική, με το πνεύμα της αληθινής συνεργασίας. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία εκτιμούν ιδιαίτερα τον χριστιανικό πολιτισμό τους θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας τομέας συνεργασίας εντός της Ευρώπης.

Βλέπετε ευκαιρίες συνεργασίας στον θρησκευτικό τουρισμό;

Νομίζω ότι μετά από αυτήν την πανδημία θα αναβιώσει και ο θρησκευτικός τουρισμός. Αυτή ήταν ήδη μια διεθνής τάση τα τελευταία χρόνια. Οι τουρίστες από την Ουγγαρία θα ενδιαφέρονται σίγουρα να επισκεφθούν την πολύτιμη Ορθόδοξη κληρονομιά στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι προτεραιότητες της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Αθήνα;

Εκτός από το καθήκον μας να εκπροσωπούμε την Ουγγαρία στην Ελλάδα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πολιτιστική συνεργασία, ενισχύοντας επίσης τους δεσμούς μας σε αυτόν τον τομέα. Είναι πάντα συγκινητικό όταν οργανώνουμε μια έκθεση ζωγραφικής ή μια συναυλία, ή όταν βλεπουμε έργα Ούγγρων συγγραφέων σε ελληνικές μεταφράσεις.

Τέλος, μια προσωπική ερώτηση. Πώς είναι η ζωή σου στην Ελλάδα; Τι σας αρέσει περισσότερο και τι σας εντυπωσίασε;

Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, με φυσική ομορφιά και πολιτιστικό πλούτο. Η φιλοξενία του ελληνικού λαού είναι καταπληκτική και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων