Για τη μεγάλη μορφή του Αγίου Γερασίμου, την πνευματική του παρακαταθήκη και τα διδάγματα του Αγίου στο ”σήμερα” αλλά και τη σχέση του με το νησί της Κεφαλονιάς μίλησε αποκλειστικά – και με αφορμή την εορτή του Αγίου στις 16 Αυγούστου-, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μεσολωράς, Δρ. Θεολογίας- Μουσικοδιδάσκαλος στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr).
Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική συνέντευξη και τον δημοσιογράφο του ope.gr, Αντώνη Μακατούνη:
“Στις 16 Αυγούστου εορτάζουμε την κοίμηση του Αγίου, βέβαια εκοιμήθη 15 Αυγούστου την ημέρα της Παναγίας, αλλά μετετέθη η εορτή για 16 Αυγούστου. Μία άλλη μεγάλη εορτή είναι 20 Οκτωβρίου, που είναι ιστορική θα έλεγα ημέρα γιατί έγινε η ανακομιδή του λειψάνου του το οποίο βρέθηκε άφθαρτο συγκλονίζοντας τους πιστούς μέχρι και σήμερα γιατί είναι εντυπωσιακό γεγονός η αφθαρσία ενός λειψάνου“, ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου, π. Ιωάννης.
Στη συνέχεια, ο π. Ιωάννης Μεσολωράς αφού εξιστορεί τις καταβολές του Αγίου αλλά και τους σημαντικότερους σταθμούς του βίου του Αγίου Γερασίμου, συμπληρώνει μεταξύ άλλων: “Στους Αγίους δίνουμε ”χαρτάκια” με ονόματα για μνημόνευση εμείς οι Ορθόδοξοι, υπέρ υγείας. Κατά μίμηση αυτών και οι ξένοι βρίσκουν ”χαρτάκια” που διαθέτει το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου και γράφουν διάφορα αιτήματα. Είχα μαζέψει αρκετά από αυτά, Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών και διαπίστωσα πώς επηρεάζονται -παρόλο που έρχονται ως επισκέπτες, ως τουρίστες-, εντούτοις κάποιοι από αυτούς αισθάνονται κάποια θρησκευτική νύξη και απευθύνουν τις προσευχές τους”.
Βιογραφία του Αγίου
Σύμφωνα με την wikipedia, ο Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1506.
Ο πατέρας του, Δημήτριος από το γνωστό Βυζαντινό γένος των Νοταράδων, και κατά την παράδοση συγγενής του μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά που καθαιρέθηκε κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και η μητέρα του Καλή, του ενεφύσησαν την αγάπη για τον Χριστό. Το κοσμικό όνομα του αγίου ήταν Γεώργιος.
Ο άγιος έφυγε έφηβος από το σπίτι του και το 1527 πήγε στη Ζάκυνθο για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του. Αργότερα πήγε στην Ιερουσαλήμ όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό με το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Εκεί έμεινε δώδεκα χρόνια υπηρετώντας στο ναό της Αναστάσεως. Περιόδευσε στην Αίγυπτο και τη Συρία για να επιστρέψει το 1559 στην Κεφαλονιά όπου και ίδρυσε το μοναστήρι του.
Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε την 15η Αυγούστου του 1579. Επειδή την ημέρα αυτή γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, η γιορτή του Άγιου Γεράσιμου είναι ακριβώς την επόμενη μέρα. Ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται επίσης και στις 20 Οκτωβρίου, η οποία μέρα αποτελεί και επίσημη αργία στο νησί της Κεφαλονιάς. Το όνομα “Γεράσιμος” είναι από τα πιο κοινά αντρικά ονόματα στο νησί, ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες με το όνομα “Γερασιμούλα”. Η πατρική του οικία βρίσκεται στην Άνω συνοικία Τρικάλων, όπου δίπλα της έχει ανεγερθεί περικαλλής ναός.
Το ανέπαφο σκήνωμα
Το σκήνωμα του Άγιου Γεράσιμου έμεινε ως εκ θαύματος ανέπαφο. Όταν στις 20 Οκτωβρίου 1581 ανακτίθη, ο παριστάμενος πατριαρχικός έξαρχος Γαβριήλ Σεβήρος αποφάσισε τον εκ νέου ενταφιασμό, μέχρι που την 20ή Οκτωβρίου 1582 ανακτήθηκε εκ νέου, πάλι ανέπαφο από τη φθορά του χρόνου. Είναι ένα από τα τέσσερα άφθορα λείψανα στο Ιόνιο, του Άγιου Σπυρίδωνα, της Αγίας Θεοδώρας, του Αγίου Γερασίμου και του Αγίου Διονυσίου.