ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – “Μία δηλητηρίαση της κοινωνίας από ανέμους αθεΐας”
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος μίλησε στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» και στον συντάκτη Κώστα Παναγόπουλο, αναφερόμενος σε πτυχές του Βίου του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου εορταζομένου την 3ην Οκτωβρίου εκάστου έτους και προστάτου του δικαστικού σώματος.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:
Ο Σεβασμιώτατος, ως πρώην δικαστικός ο ίδιος, αναφέρθηκε και στο κατ’ ευδοκίαν Θεού θέλημα για το πως πρέπει να λειτουργούν, να δρουν και να αποφασίζουν οι σύγχρονοι δικαστικοί λειτουργοί.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος απαντά στο κρίσιμο ερώτημα της επικαιρότητας για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Εκκλησία από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της εξαπλώσεως του κορονοϊού, αλλά και την προσβολή που δέχεται από ορισμένους το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρεμβάσεων. “Θα αντέξει το καράβι της Εκκλησίας;” ερωτήθηκε. Έκανε λόγο για αντιεκκλησιαστικό πνεύμα που διαχέεται στην κοινωνία και για λανθασμένες αντιλήψεις περί της Θεία Κοινωνίας. “Αν θα αντέξει, το καράβι της Εκκλησίας; Αυτά δεν είναι τίποτα, μπροστά στους αιώνες, μπροστά στις τρικυμίες και θύελλες που έχει περάσει η Εκκλησία ανά τους αιώνες” είπε.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΟΝ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
“Εδώ, απο τη μία πλευρά, έχουμε τον Απόστολο Παύλο, τον μεγάλο αυτόν Απόστολο, και απο την άλλη έχουμε ένα αρεοπαγίτη, έναν σοφό αρεοπαγίτη, έναν δικαστή, ανώτατο δικαστή. Και έχουμε μία συνάντηση. Εδώ, πραγματοποιείται μία πνευματική συνάντηση. Μιλάνε οι δυο καρδιές, οι εκλεκτές ψυχές τους. Συναντήθηκε η σοφία του κόσμου, του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, της δικαιοσύνης, του δικαίου, και του χριστιανικού πνεύματος που εξέφραζε ο Παύλος. Αυτή η συνάντηση είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι η συνάντηση του ελληνικού πνεύματος και του χριστιανισμού”.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ
“Αν θα αντέξει, το καράβι της Εκκλησίας; Αυτά δεν είναι τίποτα, μπροστά στους αιώνες, μπροστά στις τρικυμίες και θύελλες που έχει περάσει η Εκκλησία ανά τους αιώνες”.
“Ζούμε σε μία θάλασσα ασεβείας. Άνεμοι αποιεροποιήσεως. Έχουμε, απο την άλλη, μία θρησκευτική επιπολαιότητα. Και, κυρίως, έχουμε μία δηλητηρίαση της κοινωνίας απο ανέμους αθεϊας, απο ανέμους μηδενισμού. Δηλητηριάζεται πρωτίστως η νέα γενιά”.
“Πάνε, να δημιουργηθεί ένας νέος άνθρωπος χωρίς τον Θεόν”.
“Υπάρχει ένα αντιεκκλησιαστικό πνεύμα με λανθασμένες αντιλήψεις στο τι είναι η Εκκλησία, στο τι είναι η Θεία Κοινωνία, τι είναι η Θεία Μετάληψη, τι είναι η προσευχή”.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
“Οι δικαστές μας εκδηλώνουν μία βαθιά εκτίμηση προς την Εκκλησία και προς την Πίστη, προς την Ορθοδοξία μας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ
“Ο δικαστής, όταν δικάζει, και κυρίως όταν είναι μετά απο συμβούλιο και μετά από σύσκεψη να λάβει μία απόφαση, ακούει πρώτον την φωνή της συνειδήσεώς του, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, και δεύτερον, υπακούει και εφαρμόζει και ερμηνεύει τον νόμο”.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.