01/04/2024 01/04/2024 Σήμερα, 1η Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (†522), για την οποία είναι αφιερωμένη και η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (21/4/2024). Επίσης, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου, των Οσίων Μακαρίου του ομολογητού και Ευθυμίου του Ρώσου. O Όσιος Μακάριος σε νεαρή ηλικία, ένεκα της αγάπης του...
01 Απριλίου, 2024 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2024 - 8:10

1 Απριλίου: Εορτάζει ο Όσιος Μακάριος ο Ομολογητής

Διαδώστε:
1 Απριλίου: Εορτάζει ο Όσιος Μακάριος ο Ομολογητής

Σήμερα, 1η Απριλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (†522), για την οποία είναι αφιερωμένη και η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (21/4/2024). Επίσης, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου, των Οσίων Μακαρίου του ομολογητού και Ευθυμίου του Ρώσου.

O Όσιος Μακάριος σε νεαρή ηλικία, ένεκα της αγάπης του για την Εκκλησία και τον τρόπο ζωής των μοναχών, πήγε στο Μοναστήρι της Πελεκητής στην Τρίγλεια της Προύσας της Μ. Ασίας, για να δοκιμάσει τις αντοχές του για το δύσβατο όρος του μοναχισμού, με αφοσίωση στο θέλημα του Θεού.

Εκεί, με καλλιέργεια του έσω ανθρώπου έλαβε την απόφαση και εκάρη μοναχός. Δεν άργησαν όμως να φανούν, ταπεινά και αθόρυβα, το βάθος της απλότητας, της εργατικότητας και της καταδεκτικότητάς του και εν γένει τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα και γι’ αυτό οι αδελφοί της Μονής, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τον εξέλεξαν Ηγούμενο.

Αργότερα, ο Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο αφού εκτίμησε τη γόνιμη παρουσία του στην Εκκλησία, με πραγματική υπακοή και απαλλαγή από το κοσμικό φρόνημα. Κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας, βίωσε όλη εκείνη την αναστάτωση που για έναν αιώνα συγκλόνισε την Εκκλησία, ένεκα των ακραίων που έφθαναν μέχρι και στην ειδωλολατρία απολυτοποιώντας τα υλικά κατασκευής της εικόνας. Το θρίαμβο της Ορθοδοξίας εορτάσαμε την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, εφέτος στις 24 Μαρτίου.

Ο Όσιος Μακάριος για τους αγώνες του υπέρ του Ορθόδοξου φρονήματος και τη στερεή πίστη του φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Εκοιμήθη οσιακά εν μέσω κακουχιών και στερήσεων στο νησί Αφουσία στην Προποντίδα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων