01/08/2024 01/08/2024 Την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού εορτάζουμε σήμερα. Πρόκειται για την περιφορά του από το Παλάτι στις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογία των πιστών και τη βεβαιότητα ότι μάς απαλλάσσει από επιδημίες και ασθένειες. «Σήμερον Σταυρός υψούται και κόσμος εκ πλάνης ελευθερούται. Σήμερον του Χριστού η Ανάστασις εγκαινιάζεται, και τα πέρατα της γης αγάλλονται». Ο Σταυρός...
01 Αυγούστου, 2024 - 8:00

1 Αυγούστου: Η Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Διαδώστε:
1 Αυγούστου: Η Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού εορτάζουμε σήμερα. Πρόκειται για την περιφορά του από το Παλάτι στις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογία των πιστών και τη βεβαιότητα ότι μάς απαλλάσσει από επιδημίες και ασθένειες.

«Σήμερον Σταυρός υψούται και κόσμος εκ πλάνης ελευθερούται. Σήμερον του Χριστού η Ανάστασις εγκαινιάζεται, και τα πέρατα της γης αγάλλονται».

Ο Σταυρός αναδεικνύεται δια του Εσταυρωμένου μέτρο αγάπης και συγχώρεσης.

«Σταυρὸς ἁπάντων τῶν καλῶν, παρεκτικὸς καθορᾶται, προσκυνούμενος· καὶ πᾶσα ἡ κτίσις, ἑορτάζει ἐν χαρᾷ, φωτιζομένη χάριτι, τοῦ ἐν αὐτῷ βουλήσει, ἀνυψωθέντος Θεοῦ ἡμῶν». (Κανών α’, ᾨδὴ γ’, τοῦ τιμίου Σταυροῦ Ἦχος πλ. δ’. Ὁ στερεώσας)

Λιτανεύεται από τους πιστούς ο Τίμιος Σταυρός και στην πατρίδα μας σήμερα, όπως στο Όμοδος, την Ανώγυρα και τον Πεδουλά.

Επίσης, τιμούμε τη μνήμη των Επτά Μαρτύρων Παίδων, των Μακκαβαίων (Αβείμ, Αντωνίου, Αχείμ, Γουρίου, Ελεαζάρου, Ευσεβωνά και Μαρκέλλου), της μητρός αυτών Σολομονής και Ελεαζάρου (†166 π.Χ.) του διδασκάλου αυτών, καθώς και των εν Πέργη Εννέα Μαρτύρων (Αλεξάνδρου, Άττου, Ευκλέους, Κατούνου, Κινδέου, Κυριακού, Λεοντίου, Μηναίου και Μνησιθέου), οι οποίοι έζησαν επί Διοκλητιανού. Ο Χριστιανισμός είχε στερεωθεί στις καρδιές τους από μικρή ηλικία θρεφόμενοι με τη μελέτη των ιερών κειμένων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων