Βίοι Αγίων
01 Ιουνίου, 2022

1 Ιουνίου: Απόδοση του Πάσχα και μνήμη του Αγίου Ιουστίνου

Διαδώστε:

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση της εορτής του Πάσχα, δηλ. ολοκληρώνονται οι ημέρες από την Ανάσταση του Κυρίου (εφέτος 24 Απριλίου).

Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, τελούμε την ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, αφού συμπληρώνεται ο κύκλος των αναστάσιμων ημερών και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα. Βέβαια, κάθε Σάββατο απόγευμα με τον Εσπερινό και Κυριακή με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί ζουν διαρκώς το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Αφού το ιστορικό και θαυμαστό γεγονός της Αναστάσεως στερεώθηκε η δημιουργία ολόκληρη.

Επίσης, σήμερα, 1η Ιουνίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μάρτυρος Ιουστίνου του φιλοσόφου και των Μαρτύρων Ιούστου, Χαρίτωνος και Χαριτούς.

Ο Άγιος Ιουστίνος γεννήθηκε στη Νεάπολη της Παλαιστίνης το 100 μ.X. Οι γονείς του ήσαν Έλληνες ειδωλολάτρες, οι οποίοι φρόντισαν ώστε ο Ιουστίνος να λάβει εξαιρετική ανατροφή αλλά και ευρεία φιλοσοφική μόρφωση. Η πλούσια θύραθεν παιδεία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η ανήσυχη ψυχή του.

Ο Θεός, βλέποντας την ειλικρινή πρόθεση των αναζητήσεων του Ιουστίνου, ανταποκρίθηκε θαυμαστά. Έτσι, κάποια ημέρα πού βάδιζε κοντά στη θάλασσα, συνάντησε ένα γέροντα, βαθύτατα καταρτισμένο στις αλήθειες των Θείων Γραφών και την Παράδοση της Εκκλησίας, ο οποίος δίδαξε στον Άγιο Ιουστίνο τη χριστιανική διδασκαλία, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε σπουδαίο εκκλησιαστικό συγγραφέα.

Ο Ιουστίνος μετέβη στη Ρώμη, επί αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου, όπου του παρέδωσε απολογία, στην οποία κωδικοποίησε τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και αποδείκνυε την πλάνη των ειδώλων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από τα κείμενα της Αγίας Γραφής, τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης. Για την ενέργειά του αυτή, εκλήθη Απολογητής της Ορθοδόξου Πίστεως.

Η θαρραλέα δράση του Ιουστίνου, ο οποίος δεν έπαυε να κηρύττει το λόγο του Θεού και να συγγράφει έργα απολογητικού και ποιμαντικού χαρακτήρα, προκάλεσε τη μήνι των ειδωλολατρών, καθώς επίσης και η αναφορά του περί «σπερματικού λόγου», δηλ. η ύπαρξη στοιχείων και ψηγμάτων από τον αληθινό λόγο του Θεού στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων φιλοσόφων. Επιβεβαιώνεται ο λόγος του Απ. Παύλου ότι «ὅταν γὰρ ἔθνη τὰ μὴ νόμον ἔχοντα φύσει τὰ τοῦ νόμου ποιῇ, οὗτοι νόμον μὴ ἔχοντες ἑαυτοῖς εἰσι νόμος» Ρωμ. 2, 14.

Για τους λόγους αυτούς συνελήφθη και αφού υπέστη βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε το 165 μ.X., αναδεικνυόμενος όχι μόνο σε απολογητή της Ορθόδοξης πίστης, αλλά και σε αθλοφόρο Μάρτυρα της Εκκλησίας.

Είναι σημαντικό γεγονός ότι σε νάρθηκες ναών Μοναστηριών βρίσκουμε και μορφές σημαντικών προσώπων της αρχαιότητας, όπως του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Τούτο συμβαίνει, διότι με το ήθος και το φιλοσοφικό τους έργο θεωρούνται «προ Χριστού Χριστιανοί».

Να σημειωθεί ότι απόψε τελείται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου στους ουρανούς.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Διαδώστε: