Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως καθώς και η μνήμη του Αγίου Επιφανίου Επισκόπου Σαλαμίνος της Κύπρου.
Άγιος Γερμανός
Ο Άγιος Γερμανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 640 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο πατρίκιος Ιουστινιανός, που τον ανέθρεψε με μεγάλη ευσέβεια. Φημισμένος για την αρετή, τη μόρφωση και την αγιότητα της ζωής του, είχε εκλεγεί μητροπολίτης Κυζίκου, σε ηλικία 37 ετών. Αργότερα, όταν χήρεψε ο πατριαρχικός θρόνος, με τη γνώμη του βασιλιά Αναστασίου και την ψήφο της συγκλήτου, του κλήρου και του λαού, ανέβηκε στον οικουμενικό θρόνο (715 μ.Χ.).
Από τη θέση αυτή, αφιέρωσε όλες του τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις, διδάσκοντας και νουθετώντας με τα συνεχή κηρύγματα του. Όταν ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος τού είπε να συμμορφωθεί με τα ασεβή διατάγματά του, αυτός όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά παρότρυνε και το λαό σε αντίσταση. Αναγκάστηκε έτσι να παραιτηθεί και να καταθέσει το ωμοφόριό του πάνω στην Αγία Τράπεζα. Το ωμοφόριο είναι το χαρακτηριστικό ιερό ένδυμα του επισκόπου, ο οποίος είναι εις τύπον Χριστού και φέρει στους ώμους το χαμένο πρόβατο, αφού οφείλει μιμούμενος τον Μέγα Αρχιερέα και Λυτρωτή Χριστό να μεριμνά και να φροντίζει μέχρι το τελευταίο λογικό πρόβατο – τον κάθε άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού.
Ο Άγιος Γερμανός αποσύρθηκε σ’ ένα πατρικό του κτήμα και μετά από σύντομη αρρώστια, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις 12 Μαΐου το 740 μ.Χ. Η ταφή του έγινε στην περίφημη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
Άγιος Επιφάνιος
Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε γύρω στο 315 μ.Χ. στην Παλαιστίνη. Αναδείχθηκε σε σπουδαίο εκπρόσωπο του Ορθόδοξου μοναχισμού και έγινε ηγούμενος μεγάλης αδελφότητας μοναχών. Σύμφωνα με μια μαρτυρία, κατόπιν παρακίνησης του Μεγάλου Ιλαρίωνος, ο επίσκοπος ήρθε στην Κύπρο και ανέλαβε το θρόνο της Εκκλησίας τής Κύπρου από το 367 έως την κοίμηση του γύρω στο 403.
Ο Επίσκοπος Κυθρέας Άγιος Πάππος, σύμφωνα με την παράδοση, όντας υπέργηρος μετέβη, υποβασταζόμενος από τους διακόνους του, στο λιμάνι της Σαλαμίνας και υποδέχθηκε τον Επιφάνιο. Κατόπιν, τον καθιέρωσε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην τότε Βυζαντινή Κωνσταντία.
Ο Άγιος Επιφάνιος, πέρα από σπουδαίος ασκητής και ενάρετος ποιμενάρχης του λαού, αναγνωρίζεται οικουμενικά και ως ο σπουδαιότερος αντιαιρετικός θεολόγος της εποχής του. Ιδιαίτερα το συγγραφικό του έργο, ο «Αγκυρωτός» και το «Πανάριον», παραμένει και σήμερα αντικείμενο έρευνας και σπουδής ανάμεσα στους θεολογικούς επιστημονικούς κύκλους.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου