14/10/2024 14/10/2024 Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου, του Αγίου Κοσμά, επισκόπου Μαϊουμά του ποιητού και της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, που καταγόταν από τους Επιβάτες (περιοχή κοντά στη Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης. Από μικρή η Παρασκευή, έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε, έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε...
14 Οκτωβρίου, 2024 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2024 - 8:06

14 Οκτωβρίου: Εορτάζει η Οσία Παρασκευή η Επιβατινή

Διαδώστε:
14 Οκτωβρίου: Εορτάζει η Οσία Παρασκευή η Επιβατινή

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου, του Αγίου Κοσμά, επισκόπου Μαϊουμά του ποιητού και της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, που καταγόταν από τους Επιβάτες (περιοχή κοντά στη Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης.

Από μικρή η Παρασκευή, έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε, έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να προσκυνήσει τα Λείψανα των Αγίων. Από εκεί αναχώρησε για την Ηράκλεια του Πόντου, όπου είχε αναλάβει την περιποίηση ναού. Κατόπιν μετέβη στους Αγίους Τόπους και εγκαταστάθηκε σε Μονή, όπου ασκήθηκε στην αρετή.

Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετέβη στην Καλλικράτεια της νοτιοανατολικής Θράκης. Εκεί, παρέμεινε στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου και απεβίωσε ειρηνικά.

Την ακολουθία της συνέγραψε ο Συρίγος Μελέτιος, το δε βίο της ο Eυθύμιος, Aρχιεπίσκοπος Tυρνόβου. Τιμάται ιδιαίτερα στο Ιάσιο από τους Ορθόδοξους αδελφούς της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων