15/06/2023 15/06/2023 Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη του Προφήτη Αμώς, του Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος και του Αγίου Ιερωνύμου. Γεννήθηκε το 345 μ.Χ. στο χωριό Στριδώνα της Δαλματίας από γονείς ενάρετους χριστιανούς, οι όποιοι, για να τον μορφώσουν καλύτερα, τον έστειλαν στη Ρώμη. Εκεί βαπτίστηκε, αλλά και εκεί ως ευμετάβλητος νέος έπεσε στη διαφθορά. Μετά...
15 Ιουνίου, 2023 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2023 - 8:16

15 Ιουνίου: Εορτάζει ο Άγιος Ιερώνυμος

Διαδώστε:
15 Ιουνίου: Εορτάζει ο Άγιος Ιερώνυμος

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη του Προφήτη Αμώς, του Αγίου Αυγουστίνου Επισκόπου Ιππώνος και του Αγίου Ιερωνύμου.

Γεννήθηκε το 345 μ.Χ. στο χωριό Στριδώνα της Δαλματίας από γονείς ενάρετους χριστιανούς, οι όποιοι, για να τον μορφώσουν καλύτερα, τον έστειλαν στη Ρώμη. Εκεί βαπτίστηκε, αλλά και εκεί ως ευμετάβλητος νέος έπεσε στη διαφθορά.

Μετά τη Ρώμη επισκέφθηκε διάφορες χώρες καταλήγοντας στην Ανατολή. Το 373 μ.Χ. έφθασε στην Αντιόχεια, όπου συνέχισε σπουδές. Αφού βέβαια γρήγορα συνήλθε από τις νεανικές του παρεκτροπές, αποσύρθηκε στην έρημο της Χαλκίδας (στη Συρία) και ζούσε ασκητική ζωή.

Πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίστηκε με το Γρηγόριο το Ναζιανζηνό και το Γρηγόριο Νύσσης (αδελφό του Μ. Βασιλείου) και από εκεί επέστρεψε στη Ρώμη. Ο Επιφάνιος Σαλαμίνος στο έργο του «Πανάριον», αναφέρεται στη γνωριμία με τον Ιερώνυμο.

Ο Άγιος Ιερώνυμος κοιμήθηκε το έτος 420 μ.Χ. στη Βηθλεέμ.

Ο Άγιος Αυγουστίνος

Ο Άγιος Αυγουστίνος (το όνομά του ήταν Aυρήλιος Αυγουστίνος) γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμιδίας στην Αφρική, το έτος 354 μ.Χ. από φλογερή χριστιανή μητέρα, τη Μόνικα (η μνήμη της τιμάται στις 4 Μαΐου) και πατέρα ειδωλολάτρη, τον Πατρίκιο. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχθηκε στην πατρίδα του και κατόπιν μετέβη για σπουδές στην Καρχηδόνα.

Ως φοιτητής έζησε έκλυτη ζωή, φθάνοντας ηθικά πολύ χαμηλά. Μάλιστα στην Αφρική, αναδείχθηκε σε σφοδρό οπαδό του Μανιχαϊσμού. Αργότερα όμως, όταν έφθασε στο Μιλάνο, οι θερμές ολονύκτιες προσευχές της μητέρας του, η επισταμένη μελέτη των αγίων Γραφών από τον ίδιο και τα φλογερά κηρύγματα του Επισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου έφεραν τον Αυγουστίνο σε μεταμέλεια και συντριβή για τον πρότερο βίο. Ζήτησε αυτοβούλως να κατηχηθεί στη διδασκαλία της Ορθοδόξου Πίστεως, απέβαλε τις μανιχαϊστικές αντιλήψεις και αφοσιώθηκε στο Σωτήρα Χριστό. Βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τον 15χρονο γιο του Αδεοδάτη.

Επέστρεψε στην Αφρική, όπου δίδαξε με ένθεο ζήλο το Ευαγγέλιο και την αξία της εν Χριστώ ζωής. Μετά την κοίμηση της μητέρας του, πήγε στη Ρώμη, όπου κι εκεί διέδωσε το Χριστιανισμό.

Ποίμανε το λαό του Θεού για 34 ολόκληρα χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 76 ετών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων