Βίοι Αγίων
18 Σεπτεμβρίου, 2024

18 Σεπτεμβρίου: Εορτάζει ο Άγιος Ευμένιος, Επίσκοπος Γορτύνης

Διαδώστε:

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Αριάδνης και του Αγίου Ευμενίου επισκόπου Γορτύνης του θαυματουργού.

Η Αριάδνη έζησε επί των αυτοκρατόρων Αδριανού (117-138 μ.Χ.) και Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161 μ.Χ.). Χρημάτισε δούλη άρχοντα της πόλεως Προμισέων της Φρυγίας.

Κάποτε ο κύριος της γιόρταζε τα γενέθλια του γιου του, και κάλεσε και τη Χριστιανή Αριάδνη στο ναό των ειδώλων να συνεορτάσουν. Η Αγία όμως αρνήθηκε την πρόσκληση. Τότε, ο άρχοντας πρόσταξε και τη βασάνισαν ανελέητα, με αποτέλεσμα, μέσα από ποικίλες δοκιμασίες να παραδώσει το πνεύμα της στον Κύριο.

Ο Άγιος Ευμένιος εργάστηκε με ένθεο ζήλο για το έργο της Εκκλησίας. Μάλιστα αξιώθηκε της μεγάλης τιμής να λάβει το χάρισμα της Ιερωσύνης. Όταν το Πανάγιο Πνεύμα τον κατέστησε επίσκοπο Γορτύνης της Κρήτης, η πρώτη επιδίωξή του ήταν η εκλογή άξιων, ευλαβών, αρτιμελών και φιλότιμων κληρικών για τη διαποίμανση του λαού του Θεού.

Επίσης, δε δίστασε να μεταβεί στη Ρώμη, για να βοηθήσει και να στηρίξει με το λόγο, το έργο και τα θαύματά του τούς εκεί πιστούς. Εκοιμήθη στη Θηβαΐδα, όπου είχε πάει για να γνωρίσει τους ασκητές της Αιγύπτου. Το ιερό του λείψανο ετάφη στην επισκοπή του στην Κρήτη. Τον Ιεράρχη διέκριναν πολλές αρετές, με εξέχουσα την αρετή της ταπεινοφροσύνης.

Διαδώστε: