Βίοι Αγίων
07 Δεκεμβρίου, 2023

7 Δεκεμβρίου: Εορτάζει ο Όσιος Ιωακείμ ο επονομαζόμενος «Μακρυγένης»

Διαδώστε:

Σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Οσίου Ιωακείμ του επονομαζόμενου «Μακρυγένη», του Ακαρνάνος, κτήτωρα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου της εν Άθωνι και ανακαινιστή της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, Νήσου Πρώτης.

Ο όσιος Ιωακείμ γεννήθηκε στην Κατοχή της Ακαρνανίας και ανδρώθηκε με την αγάπη του Χριστού και τον ασίγητο πόθο της μοναδικής πολιτείας. Έτσι, στην αρχή της νιότης του, το 1740, εγκατέλειψε την πατρίδα του και τους οικείους και συγγενείς και φίλους του και ήλθε στο Αγιώνυμο Όρος, όπου έλαβε το Άγιο Σχήμα στο Μοναστήρι του Γρηγορίου.
Ἡσυχίας διπλοῦν εἴληφας καὶ εὐποιΐας, Ἰωακείμ, βραβεῖον, Γρηγοριᾶτα.

Τέκνο υπακοής, εργαστήριο προσευχής, τύπος μοναχών, ακάματος εργάτης της αρετής και γέροντας σοφός και φωτόλαμπρος του δεκάτου ογδόου αιώνος υπήρξε ο όσιος Ιωακείμ, ο διά την μακριά του γενειάδα επονομαζόμενος Μακρυγένης.

Η ζωή του όλη, αφιερωμένη στο Θεό, ήταν σφραγισμένη με τη χάρη του Παναγίου Πνέυματος και με τα έργα του σφράγισε τον Άθωνα, τη νήσο Πρώτη των Πριγκηπονήσων, τη Βασιλεύουσα των πόλεων και τις Παραδουνάβιες χώρες. Έδωσε αίμα και έλαβε πνεύμα αγωνίσθηκε και δικαιώθηκε σκόρπισε αγάπη και συνήγαγε αρετή η δικαιοσύνη του έμεινε στον αιώνα. Το Μοναστηρί του Γρηγορίου στο Άγιο Όρος και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στη νήσο Πρώτη καυχώνται γι’ αυτόν, για τον άοκνο και φιλόθεο νέο κτίτορά τους, και η Εκκλησία του Χριστού για το φιλάγιο ανάστημά της.

Διαδώστε: