Βίοι Αγίων
09 Αυγούστου, 2024

9 Αυγούστου: Εορτάζει ο Απόστολος Ματθίας

Διαδώστε:

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Ματθία, των Μαρτύρων Αλεξίου, Δημητρίου, Ιακώβου, Ιουλιανού, Ιωάννη και Λεοντίου, οι οποίοι παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη, όπως συμβαίνει και σήμερα σε χώρες όπου εκδηλώνονται διωγμοί.

Ο Ματθίας είχε εκλεγεί από τους αποστόλους με κλήρωση μεταξύ δύο προσώπων και έλαβε τη θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος από μαθητής επέλεξε να γίνει προδότης. Αμέσως μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, συγκεντρώθηκαν οι Απόστολοι και με προτροπή του Πέτρου «έστησαν δύο άνδρες, τον Ιωσήφ τον καλούμενον Βαρσαββάν», ο οποίος ονομάστηκε Ιούστος, και «Ματθίαν», και αφού προσευχήθηκαν όλοι μαζί έριξαν κλήρους. «Ο κλήρος έπεσεν επί Ματθίαν, και συγκατεψηφίσθη μετά των ένδεκα Αποστόλων» (Πράξ. 1, 26).

Κατά πάσα πιθανότητα ανήκε στον ευρύτερο κύκλο των 70 Αποστόλων. Αρχαιότατη εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει πως κήρυξε πρώτα στην Ιουδαία και κατόπιν πήγε στην Αιθιοπία, όπου ολοκλήρωσε το ιεραποστολικό του έργο με μαρτυρικό, σταυρικό θάνατο από τους ειδωλολάτρες. Άλλη ιστορική παράδοση αναφέρει πως θανατώθηκε στη Σεβαστούπολη, και άλλη εκδοχή ότι δέχθηκε το στεφάνι του μαρτυρίου στην Ιερουσαλήμ.

 

 

 

Διαδώστε: