25/02/2021 25/02/2021 Στις 25 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου του Λεβαδέως. Ο Άγιος Ρηγίνος, γεννήθηκε στη Λιβαδειά, περί τα τέλη του 3ου, με αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνος. Οι γονείς του ήταν πιστοί χριστιανοί και την πίστη τους αυτή μεταφύτεψαν και στην καρδιά του μικρού Ρηγίνου. Στη Λιβαδειά έμαθε τα πρώτα του...
25 Φεβρουαρίου, 2021 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2021 - 15:00

Άγιος Ρηγίνος ο Λεβαδεύς

Διαδώστε:
Άγιος Ρηγίνος ο Λεβαδεύς

Στις 25 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου του Λεβαδέως. Ο Άγιος Ρηγίνος, γεννήθηκε στη Λιβαδειά, περί τα τέλη του 3ου, με αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνος. Οι γονείς του ήταν πιστοί χριστιανοί και την πίστη τους αυτή μεταφύτεψαν και στην καρδιά του μικρού Ρηγίνου.

Στη Λιβαδειά έμαθε τα πρώτα του γράμματα, και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις επιστήμες της εποχής του, την Φιλοσοφία, τη Ρητορική και τη Θεολογία. Ο Θεός αξίωσε τον Άγιο να θαυματουργεί, από τα νεανικά του χρόνια, όταν βρισκόταν ακόμη στη γενέτειρά του. Το 325 ακολούθησε το θείο του Αχίλλιο επίσκοπο Λαρίσης στη Νίκαια, όπoυ ο Άγιος Αχίλλιος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Στη συνέχεια στάλθηκε από τον επίσκοπο θείο του στη Σκόπελο, για να στερεώσει και εκεί την Ορθόδοξη πίστη, η οποία κλονιζόταν από τις πλάνες των αιρετικών και τη μανία των ειδωλολατρών. Εκεί ο Άγιος ανέπτυξε σπουδαία φιλανθρωπική δράση, και ανέσυρε από το σκοτάδι της αιρέσεως τους κατοίκους του νησιού.

Όταν κοιμήθηκε ο επίσκοπος Σκοπέλου, ο κλήρος και ο λαός ομόφωνα εξέλεξαν Ποιμενάρχη τους τον Άγιο Ρηγίνο. Το 347 έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Σαρδικής (Βουλγαρία) στην οποία συμμετείχαν 300 περίπου Ορθόδοξοι επίσκοποι και 70 αιρετικοί. Στη Σύνοδο αυτή ο Άγιος διέπρεψε και κατετρόπωσε με αγιογραφικές αποδείξεις τους οπαδούς του Αρείου, οι οποίοι και απεχώρησαν πριν τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

Ο Άγιος επέστρεψε στη Σκόπελο, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το ποίμνιο του. Αλλά η ειρήνη της Εκκλησίας διασαλεύτηκε και πάλι με την άνοδο στον θρόνο του Ιουλιανού του Παραβάτου. Σφοδροί διωγμοί κατά των xριστιανών άρχισαν. Μεταξύ των πρώτων που συνελήφθησαν ήταν ο Άγιος Ρηγίνος. Ο τοπάρχης της Σκοπέλου προσπάθησε με υποσχέσεις και απειλές, να πείσει τον Άγιο να αρνηθεί την πίστη του. Όταν όμως είδε τη σταθερότητα του Αγίου στην πίστη του Χριστού, διέταξε να δαρεί ανελέητα και να οδηγηθεί στη φυλακή. Στις 25 Φεβρουαρίου του 362, ο Άγιος Ρηγίνος οδηγήθηκε για τελευταία φορά στον τοπάρχη.

Αφού ομολόγησε πάλι την πίστη του στον Χριστό, με διαταγή του τοπάρχη οι δήμιοι τον τύφλωσαν και στη συνέχεια τον έσυραν στη θέση «Παλαιό Γεφύρι» όπου και τον αποκεφάλισαν. Την νύχτα οι χριστιανοί έθαψαν το σώμα του Αγίου σ’ ένα κοντινό λόφο, στον οποίο σώζεται ως σήμερα ο τάφος του. Τον 12ο αιώνα, ο Γουλιέλμος ο Αγαθός της Σικελίας, μετέφερε τα Λείψανα του Αγίου στην Κύπρο, το δε έτος 1740 μέρη των λειψάνων μετεκομίσθηκαν στη Σκόπελο, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Ο Άγιος Ρηγίνος εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια στην Σκόπελο, της οποίας είναι και πολιούχος και έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα πλήθος θαυμάτων.

Σύμφωνα με την παράδοση Ναός του Αγίου υπήρχε παλιότερα στη Λιβαδειά αλλά κατεστράφη.

Στις 15 Ιουλίου 1998 θεμελιώθηκε ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Ρηγίνου στην πόλη της Λιβαδειάς από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κ.κ. Ιερώνυμο (νυν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος).

Η μεγαλύτερη ευλογία για την Βοιωτική Γη ήταν η έλευση μέρους των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, στις 16 Οκτωβρίου 1999, από την Μεγαλόνησο Κύπρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων